Strasznie duże wartości TwO

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Asko
junior
junior

Strasznie duże wartości TwO

Post autor: Asko » 03 lip 2006, 10:43

W zasadzie nie jestem pewien swoich testów, tym bardziej że przy pomiarze TwO test pokazał wartość 35 :shock: , TwW - 10. Ph 6,65 sterowane przez Lajona i CO2. Czy takie wartości TwO są możliwe :?: . Od wczoraj dolewam wodę z RO. (Znowu udało mi się coś kupić do akwa :D ) i pomału spada. Mierzyłem twardości w wodzie RO i nie da się oznaczyć. To by w sumie potwierdzało prawidłowośc oznaczenia.

Doczytałem jeszcze "Twardość wód naturalnych, w zależności od ich pochodzenia, zawiera się w granicach od 8 do 30 stopni niemieckich"

Czyżbym miał mega twardą wodę :roll: :?:

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 03 lip 2006, 13:05

Wg mnie to jest możliwe choć faktycznie wartości są nadzwyczaj wysokie.
A jakich testów używasz?
To że pomiar twardości w RO wychodzi niemierzalny to nie znaczy że testy są dobre.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 03 lip 2006, 13:52

Przy tak wysokich wartościach TWO, aby uzyskać dokładniejszy pomiar należy rozcieńczyć wodę badaną z wodą destylowaną (lub z RO ) w stosunku 1:1 i wynik pomożyć przez 2
Ostatnio zmieniony 03 lip 2006, 19:55 przez Bogdan, łącznie zmieniany 1 raz.

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 03 lip 2006, 14:31

Używam testów Zooleka. Dzisiaj ciąg dalszy dolewania RO. Dzieki Bogdan za dobra radę. Zmierzę tym sposobem i zobaczymy. Wczoraj po dolaniu około 120 l wodu z RO, TWO spadło (wedłóg tych testów) na 28 a TwW na 8. Własciwie to dzisiaj bo wstawałem w nocy co 2,5 h i wlewałem około 30 litrów wody z RO, podstawiałem baniak, ustawiałem budzik i do spanka na 2,5 godziny i tak trzy razy :) . Ale jaką miałem przy tym uciechę że znowu coś poprawię w akwarium :D .

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 03 lip 2006, 18:59

Dorabiam w sklepie akwarystycznym (ale to na marginesie) i uważam że testy zooleka na określenie wartości ph , tww i two są najlepszymi dostępnymi pomiarami kropelkowymi.Nie miałem przypadku żeby było z nimi coś ni tak ,chyba że są przeterminowane a to ważne.Analogicznie nie polecam testów tej firmy na określanie wartości azotanów w związku tabelką wzorów do porównania mają za małą różnice kolorów między poszczególnymi wartościami co uniemożliwia dobrego i dokładnego pomiaru.

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 03 lip 2006, 19:24

Hmm. Bogdan nie pomyliłeś się przypadkiem. Nie wiem czy dobrze rozumuje ale biorąc 5ml wody z akwarium i dodając 5 ml RO to raczej wynik należy podzielić, a nie pomnożyć przez 2. Według producenta 1 kropla to 1 st niemiecki i badanie wykonujemy na 5 ml. To jeśli mamy dziesięć ml to wydaje mi się że wynik, czytaj ilość kropli trzeba podzielić przez 2. Jeśli by tak było to TWO mam teraz na poziomie 13, a TwW 5 stopni niemieckich. Jeśli się mylę to proszę, poprawcie mnie :oops: .

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 03 lip 2006, 19:54

Próbka do pomiaru wg producenta testu powinna mieć 5 ml.
Bierzemy więc 2,5 ml wody badanej i 2,5 ml destylatu.
Do pomiaru zużyjemy o połowe mniej kropli, ponieważ próbka jest rozcieńczona w stosunku, 1:1 więc aby uzyskać wynik faktyczny ilość zużytych kropelek musimy pomorzyć przez 2
Pomiar, jaki Ty wykonałeś 5ml wody badanej i 5 ml destylatu jest pomiarem faktycznym i tu nie należy ani dzielić ani mnożyć.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 03 lip 2006, 19:56

Asko pisze:Hmm. Bogdan nie pomyliłeś się przypadkiem. [...]:oops: .
Nie pomylil sie. Mieszasz kranowe z RO w stosunku 1:1 (np. 100litrow kranowy + 100 litrow RO) Z TEJ MIESZANINY odmierzasz 5 ml i mierzysz twardosc. Otrzymany wynik mnozysz przez 2- i juz wiesz jaka twardosc ma kranowa.
J-23

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 03 lip 2006, 20:12

bazujac na 5 ml mamy 1 na 1,przy rozcieńczeniu w/w ilości wodą ro mnożymy ilość kropli, bo mamy połowę wody "mierzonej".
mając łącznie 10 ml to nie wykonyjemy operacji ( / i * ) bo zwiększając ilość wody jedna kropla stanowi 0,5 wartości ale mając połowę wody "mierzonej" wychodzi 1 na 1
pozdrawiam

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 04 lip 2006, 09:56

Dziękuję za wyjasnienia. Kto pyta nie błądzi :wink: . Zrobię pomiar po powrocie do domu.

Asko
junior
junior

Post autor: Asko » 06 lip 2006, 11:52

Po czerech dniach dolewania RO zjechałem na TwO - 13 i TwW-4. Nie myślalem że trzeba tyle tego wlać. Dobrze że woda leci sobie ciurkiem, to nie ma gwałtownych skoków parametrów. Zamierzam ustabilizować TwO na poziomie 8 a TwW - 2-3. Mam zamiar zastosować stałą podmine wody. Tzn do wężyka z "czystą wodą" od osmozy doprowadzić trójnikiem rurowit i wymieszać ją w odpowiedznich proporcjach. Zrobić przelew w akwa i odprowadzić do ścieku. Problem z podmianą z głowy. Tylko ile wytrzyma membrama przy takiej eksploatacji? Producent podaje, o ile się nie myle 3600 l to przy odpowiednim ustawieniu ciśnienia i uzysku 30 l na dobę to tylko cztery miesiace. A i własnie 3600 to woda przefiltrowana, czy woda ogółem przepuszczona przez filtr. Raczej to pierwsze, ale nie jestem pewien.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 06 lip 2006, 12:14

U mnie RO działa już półtora roku bez wymiany membrany z czego od roku woda się leje przez filtr całą dobe ponieważ również mam stałą podmiane.
Idąc za tym co podaje producent, membrane powinienem wymienic juz ze 3 albo 4 razy czego oczywiście nie zrobiłem.Jedyne co to regularnie wymieniam prefiltry.
Jeśli chodzi o prace membrany to chyba jest ok ponieważ woda wciąż ma parametry typowe dla RO.
Tak więc raczej się tym nie przejmuj i śmiało działaj ze stałą podmianą.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 lip 2006, 15:01

Może mi nie uwierzycie ale ja mam filtr RO kupiony w 1997 roku - i nadal trzyma parametry poniżej 30 uS !! Od tego czasu wyprodukował już kilka ton wody . Nadal chodzi . Wytrzymałość membramy zależy od prefiltrów i jakości wody .
Kilka dni temu otrzymałem uszkodzony filtr RO - jednak nadawał się do ciekawego testu - podłączyłem go bezpośrednio do wodociągów z pominięciem wszystkiego - zdechł dokładnie po wyprodukowaniu 89 litrów wody .

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 06 lip 2006, 18:53

Może bezpośrednie podłączenie spowodowało działanie chloru na membranę i do końca zniszczyło filtr (nie pomijając oczywiście ciał stałych niewidzialnych gołym okiema widzialnych filtrem sznurkowym). Cocoloco, jeśli masz jeszcze ten zapchany filtr, to proszę w miarę możliwości abyś pokusił się o kolejny test. Mianowicie sprobuj "zregenerować" membranę kwaskiem cytrynowym, jak to gdzie niegdzie przewijało się w dyskusjach o RO. Nie podpowiem o jakim stężeniu roztworem, gdyż nie wiem (sam zacząłbym od niewielkich stężeń i ewentualnie je podnosił), ale prawdopodobnie przydatna będzie informacja o przepuszczaniu wody w drugą stronę przez membranę niż przy normalnym użytkowanniu. Być może przepuści po tym kolejne kilka ton wody poniżej 30 uS...

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 lip 2006, 19:34

Niestety - wywaliłem go już zaraz po tescie - zapomniałem o tym - też jestem ciekawy jak można oczyścić membramę za pomocą kwasku cytrynowego albo przez pchanie w drugą stronę .
Zobaczę co się da zrobić - może dla ogółu zmienię wreszcie ten filtr ;)

Odpowiedz

Wróć do „Woda”