wakacje z SMS-em

Moderatorzy: Bogdan, Alutka

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

wakacje z SMS-em

Post autor: cocoloco » 06 lip 2006, 23:53

Myślałem jak zepsuć niektórym wakacje ;) .
Oto nowy konkurs - spróbujcie rozwiązać podane zadanie .

Uwaga zmiana reguł - hasło wysyłamy SMS-em na numer 693333781
to mój numer ale używam go tylko do połączeń z internetem .
Obecnie nieczynny bo wreszcie mam stałe łącze .
Jednak od czasu do czasu rzucę okiem jakie wiadomości wpłynęły - uwaga nie uznam odpowiedzi wysyłanej z internetu . Dla mnie to anonim a wiadomo jedynie Gala Anonima cenię .
Wygrywa ten kto poda prawidłowe hasło , inni pewnie nie wiedząc że zadanie zostało rozwiązane będą myśleć nadal więc ............. pomyślą że myśleli nadaremnie ;) . Odpowiedż należy nadesłać w ten sposób - nick na forum oraz hasło . Proszę nie próbować zrobić tego metodą brute force bo pewnie nie zarobicie na SMS-y ;) .
Więc do roboty rozbijcie tą kombinację cyfr .

10010011001101
10000000101001
00100001110010
01000011101100
01010000001100
01110100111001
00110001011011
00100011100001
00110010010101
01010011010100
01010010001111
01100010001001
01110011000011
01010011001001
01010011010100
01110000000110
10010011001101

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 lip 2006, 23:55

O kurcze zapomniałem o nagrodzie ;) - nagrodą będzie kontroler Skalar wykonany (na zlecenie przez zwycięzcę - wygląd ) przez kolegę Loccutus . Może on dopisze tu resztę .
Ja wyzerowałem kartę więc już w tej chwili jest gotowa na otrzymanie SMS-a
Otrzymałem pytanie czy to będzie uczciwe jeżeli tylko ja będę wiedział który SMS dojdzie pierwszy . Po powrocie z wakacji przedstawię zrzut z tej karty i sami ocenicie kto i co nadesłał .
Załączniki
ScreenHunter_26.jpg
ScreenHunter_26.jpg (39.94 KiB) Przejrzano 8370 razy

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 07 lip 2006, 09:08

koszt SMSa 9,99 + VAT :) :) :) :)
Prezes zbiera na wakacje :) Tak jest w tytule konkursu hahahaaa...
no to do roboty...

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 07 lip 2006, 09:18

koszt SMSa 9,99 + VAT
Pewnie tak jak zostanie wysłany w godzinach szczytu a jakieś stacji na antarktydzie . To normalny koszt w zależności od operatora .
Prezes zbiera na wakacje
nie da rady - poważnie to liczę że będzie jedna odpowiedź w czasie około 2 tygodni ;) ;) ;)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 07 lip 2006, 11:44

Widze że konkurs taki nieco bym powiedział "informatyczny" - treśc zagadki wygląda jak żywcem wyjęty z mikroprocesora kawałek kodu ale... prosze sie tym nie sugerować ;)

Skoro jednak już o procesorach mowa - jak już napisał Prezes - warto pokombinować bo nagroda w konkursie jest cenna.

Zwycięzca konkursu otrzymuje zbudowany zgodnie ze swoimi wytycznymi, Mikroprocesorowy Sterownik Akwariowy Skalar o wartości 500zł.

Sterownik bedzie wykonany w wersji specjalnej - z logo PKMD i następującymi opcjami:
  • - 24 godzinny zegar z podtrzymaniem bateryjnym
    - kontrola i utrzymanie temperatury wody z dokładnością do 0.1°C, ustawiana osobno dla dnia i nocy.
    - możliwośc ręcznej korekty wskazań czujnika temperatury.
    - kontrola nad czasem działania głównego oświetlenia zbiornika - domyślnie 2 grupy lamp (świetlówki lub HQI) - możliwość ustawienia 4 grup z wykorzystaniem wyjść timerów.
    - możliwość wymuszonego, ręcznego załączenia dowolnej grupy świetlnej o dowolnej porze dnia i nocy.
    - kontrola oświetlenia nocnego (zmierzchowego) z funkcją świtu (płynnego rozjaśniania i wygaszania lampy LED)
    - 2 dodatkowe programowalne wyjścia dowolnego przeznaczenia dla urządzeń które mają pracować przez zdefiniowany czas w cyklu dobowym np. napowietrzacz
    - pomiar pH z rozdzielczością 0.01 dpH w przedziale 4:7 pH
    - kontrola zaworu wysokociśnieniowej butli CO2 na podstawie pomiaru pH
    - automatyczny proces kalibracji sondy pomiarowej pH w buforach 4/7
    - funkcja ochrony lamp HQI przed uruchamianiem na gorąco
    - pomiar ilości CO2 na podstawie TWW wody.
    - kontrola wentylatorów pokrywy w funkcji temperatury wody (zapobieganie skraplaniu się wody na pokrywie)
    - możliwość samodzielnej aktualizacji oprogramowania systemowego przez użytkownika, przy pomocy kabla PC-Skalar (przedłużacz portu LPT)
Sterownik jak już wspomniałem zostanie dopasowany do wymagań zwycięzcy pod kątem dłufgości przyłaczy, mocy i rodzaju oświetlenia, ogrzewania itp.

Do wyboru 2 warianty obudowy - pojedyncza lub podwójna z panelem sterującym

Obrazek Obrazek

Do urżadzenia bedzie trzeba dokupić sobie dowolą - według uzanania - elektrodę pH. Skalar współpracuje ze wszystkimi modelami elektrod akwarystycznych ze złączem typu BNC.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 07 lip 2006, 19:23

sprawdzam moduł telefonu w komputerze i mam dwie próby sięgnięcia po nagrodę
Yoyi - złamał pierwsze zabezpieczenie i myśli pewnie co dalej
amorphis - strzał skojarzeniowy ale niestety daleko od celu
Tyle z frontu walki o cenną nagrodę .

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 10 lip 2006, 09:20

UWAGA MUSIAŁEM ODDAĆ KARTĘ SIM Z MODUŁU

Czyli numer już nie jest aktualny - płaciłem za ten numer 180 zł miesięcznie i faktycznie jak nie używam tej karty to zbędny wydatek .

Zmieniam więc numer na 511437373

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 10 lip 2006, 23:11

Znacie bajkę o Apaczach ??
"A pacze, a pacze, a nic nie widzę.."
Ja się poddaję , wypatrzyłem już oczy i mam zwidy od tych 0 i 1.
Zdawało mi się nawet,że widzę tam paletke :D.
To chyba świadczy o tym, że powinienem przestać.

Powodzenia

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 11 lip 2006, 12:40

hmmmm...
1. Po przekształceniu kodu binarnego na hexy wychodzi zahashowane hasło idealne pasujące do wzoru kodowania MD5 (*Unix). Początek kombinacji to standardowe $1 (i tu pozostałe 33 znaki). Już myślałem, że jestem w domu. Zripowanie hashy i wrzucenie tego do jakiegoś łamacza przewidywane jest właśnie na około 2 tygodnie przy ~10 znakach w haśle, jednak połączony klaster kilkudziesięciu komputerów poradził sobie w niecałe trzy dni z hasłem do 30 znaków i.... nic sensownego nie wyszło...
2. "rozbijcie tą kombinację cyfr"... Jedyne sensowne rozbicie tabeli 14 kolumn 17 wierszy to dzielenie jedynie na 2,7,14,17... na 2 nie ma co dzielić, po podzieleniu kolumny wzdłuż na pół po 7 cyfr i przejściu z bin na hex pierwsze dwie litery okazały się MI. Dalej nie czekałem i postanowiłem strzelić jak to Prezes nazwał skojarzeniowo (bo zgadzała mi się ilość liter i taka jest nagroda) MIKROPROCESOROWY STEROWNIK AKWARIOWY... pudło i to odległe...
3. Nie jest to również proste szyfrowanie XOR, gdzie podejrzewałem że hasłem użytym do XORowania jest nr podanego telefonu w postaci binarnej... wychodzą głupoty... Podejrzewając jak zwykle w tym dziale pułapki sprawdziłem to także z drugim nr telefonu... nic...
Może idę nie tym tropem... w końcu Loccutus napisał aby nie sugerować się informatyką, a ja widząc 0 i 1 tylko tym tropem węszę ślad, zboczenie zawodowe... Kto coś jeszcze dumał (Yoyi pewnie się nie podzieli wiedzą)?
Nie martw się Bannerman... jesteś w pierwszym stadium... ja tam już widzę ławicę
grrrrr.....

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 11 lip 2006, 12:49

Wiem już amorphis że jesteś mega geniuszem komputerowym,ale chyba nie w tym kierunku idziesz.Ja się nie odzywam wogóle bo nie mam pojęcia jak to rozgryżć i nawet nie próbuje ale myślę że prezes chyba nie robiłby zagadki którą może rozwiązać jedna może dwie osoby. :wink:
Myślę że rozwiązanie wyda nam się jak zwykle banalne ale dopiero gdy już padnie :D

Powodzenia!!

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 lip 2006, 13:23

Panowie więcej wiary w siebie . Jedyne co mogę stwierdzić że komputerowy program będzie miał z tym naprawdę kłopot .

Podziwiam sposób myślenia Sławka - to zadanie idzie rozwiązać w kilka minut .

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 11 lip 2006, 13:32

A co do mojej wypowiedzi - ja nie znam rozwiązania ;)

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 11 lip 2006, 13:33

cocoloco pisze:.. to zadanie idzie rozwiązać w kilka minut .
Taak , jak sie ma IQ chyba 200 albo jak sie jest autorem ;)

PS. a może jakaś podpowiedź dla pilnieobserwujących :D

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 lip 2006, 13:39

Nie zagłębiałem się dłużej w temat, poświęciłem mu niecałe 10 minut. Pewnie Alek się zaraz uśmieje ale ja mam następujące podejrzenia. Podpowiedzią dla mnie jest właśnie tytuł konkursu. Ponieważ jest to konkurs na inteligencję a nie możliwości superkomputera (zakładam że Alek dawał każdemu równe szanse) więc jedyne co nam trzeba do rozwiązania to ... komórka. A właściwie nawet chyba dowolny telefon z klawiaturą. Ponieważ w każdym wierszu znajduje się 14 znaków i jedynym sensownym podziałem wiersza dla mnie (sory Amorphis :-) ) jest właśnie 2 to idąc dalej tym tropem wymyśliłem że w tych siedmiu zerojedynkach jest zakodowany znak, w ten sposób, że wskazywany jest klawisz komórki a następnie ile razy trzeba go nacisnąć aby otrzymać właściwy znak... Tak więc na pierwszy rzut oka wydaje mi się że 4 z 7 znaków odpowiadają za numerację klawisza w komórce a pozostałe 3 to ilość naciśnięć. Oczywiście trzeba jeszcze wiedzieć jak to Alek sprytnie zakodował... a jak go znam to bawi się naszymi przyzwyczajeniami :-) Więc myślę sobie, że w tym zadaniu same zera oznaczają 1.... czyli pierwszą "naturalną" dla komputerów liczbę.. Zakładam jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenie, ale szczerze mówiąc nie chce mi się myśleć tym bardziej że klima nam siadła w pokoju i mam permanentne 33 stopnie... BHP rwał jego nać..... :-) Wcale jednak się nie zdziwę jeżeli to co napisałem okaże się totalną dywagacją...

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 lip 2006, 14:02

PS. a może jakaś podpowiedź dla pilnieobserwujących
sami mozecie sobie podpowiadać , ja patrzę na sekundnik ;)

Odpowiedz

Wróć do „Konkursy”