Bardzo płochliwe Paletki
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Bardzo płochliwe Paletki
Mam 4paletki odmainy snake skin red maja okolo 8-10cm sa bardzo płochliwe podczas kiedy wchodze do pokoju natychmiast uciekaja w kat akwa. dodam jescze ze kiedy nie siedze przed akwa to wypływaja i pływaja spobodnie. kiedy sie schowaja bardzo ciemnieja tak samo kiedy pływaja przy tylniej scianie. natomiast gdzy podpływaja to przedniej sciany ich kolor sie uwydatnia i sa znowu piękne(powoli zaczynaja sie wybarwiac maja okolo pół roku) prosze o pomoc i diagnoze
240l (120x40x50) ph6 NO3 testy nic nie wskazuja twardosci nie mieże
Co tygodniowa podmiana wody z filtra RO około 40-50l temp wody 30stopni
POdam tez oswietlenie i inna obasde moze to jest przyczyna:)
Oswietlenie 2x30w
Obsada
3 bocje wspaniałe
20 neonow czerwonych
3 kirysy trójpregie
3 kirysy panda
kilka glonojadow zbrojników
Co tygodniowa podmiana wody z filtra RO około 40-50l temp wody 30stopni
POdam tez oswietlenie i inna obasde moze to jest przyczyna:)
Oswietlenie 2x30w
Obsada
3 bocje wspaniałe
20 neonow czerwonych
3 kirysy trójpregie
3 kirysy panda
kilka glonojadow zbrojników
Oświetlenie i obsada nie powinny mieć wpływy na zachowanie Twoich palet.
Na moje oko z testem na NO3 jest coś nie tak, nie masz przerybienia, ale szczątkowe ilości azotanów powinny się pojawić a więc przyczyną może być woda.
Napisz jeszcze jak często i czym karmisz ryby oraz czy w ogóle jedzą. Zwróć uwagę na odchody. Z mojego marnego doświadczenia wiem, że jak paletki robią się płochliwe to początek niekończących się kłopotów. Na początek spróbuj zwiększyć podmiany wody jeżeli nie masz roślin to możesz dodać soli niejodowanej. Ja do akwarium z roślinami dodawałem preparatu Aquasafe, wydaje mi się, że również pomaga uspokić ryby.
Poczytaj dział choroby, może tam coś znajdziesz co naprowadzi cię na trop.
Na moje oko z testem na NO3 jest coś nie tak, nie masz przerybienia, ale szczątkowe ilości azotanów powinny się pojawić a więc przyczyną może być woda.
Napisz jeszcze jak często i czym karmisz ryby oraz czy w ogóle jedzą. Zwróć uwagę na odchody. Z mojego marnego doświadczenia wiem, że jak paletki robią się płochliwe to początek niekończących się kłopotów. Na początek spróbuj zwiększyć podmiany wody jeżeli nie masz roślin to możesz dodać soli niejodowanej. Ja do akwarium z roślinami dodawałem preparatu Aquasafe, wydaje mi się, że również pomaga uspokić ryby.
Poczytaj dział choroby, może tam coś znajdziesz co naprowadzi cię na trop.
NO3 jest ponizej 5mg/l karmie je 3 razy dzienie rano płatkami tropicala Krill Flake w południe dostaja mrożonki min. discus mixy ze szpinakiem z czosnkiem oraz artemie Krill wieczorem daje im granulat tetra diskus.
Ryby jedza tylko wtedy kiedy odejde od akwarium odchody maja czerwone zero zluzu chyba z eim dam artemi samej to odchody sa jasniejsze ale nie sluzowate niemaja problemów z jedzeniem
Ryby jedza tylko wtedy kiedy odejde od akwarium odchody maja czerwone zero zluzu chyba z eim dam artemi samej to odchody sa jasniejsze ale nie sluzowate niemaja problemów z jedzeniem
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Też racja powinieneś miec co najmniej 6 szt.i zacznij z nimi przebywac ,żeby jak najwjęcej Cię widziały to się przyzwyczają-pamiętaj Palcie to nie takie zwykłe (głupie) ryby, one mają charakter.A jak im dajesz jeśc to posiedż po obserwuj jak zgłodnieją to wyjdą niech sobie zakodują, że ty to jedzenie, to tak na początek przyjazni między tobą a nimi.Moje jak wchodzę do pokoju to stają przy szybie i czekają (laski na Pana) 

-
- junior
Margod-oświetlenie i towarzystwo mają duży wpływ na zachowanie paletek. Jeżeli oświetlenie jest przytłumione paletki czują się bezpieczniej. Jeżeli w ich sąsiedztwie spokojnie pływa spore stado neonów to napewno jest bezpiecznie i paletki to wiedzą. Myślę, że 50l. do tygodniowej podmiany przy czterech średnich paletkach zupełnie wystarczy. Więc drogi Helmucie idż za radą Rafała i zacznijcie się ze sobą lepiej poznawać.
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
1.Napisz czy świetlówki są takie same pod kątem oddawania barw i temperatury barwowej-K
2.Nie łapałeś ostatnimi czasy siatką paletek, lub innych ryb w swoim baniaczku i pamiętają Cię jako intruza.
3.Jesteś pewien że paletki przyszły na świat w marcu, czy jest to informacja sprzedającego.
4.Paletka zazwyczaj ciemnieje z 2 powodów,
- jeśli się czegoś boi
- jeśli jest chora, oczywiście tutaj zaliczam równierz złe parametry wody.
Pozdrowienia
2.Nie łapałeś ostatnimi czasy siatką paletek, lub innych ryb w swoim baniaczku i pamiętają Cię jako intruza.
3.Jesteś pewien że paletki przyszły na świat w marcu, czy jest to informacja sprzedającego.
4.Paletka zazwyczaj ciemnieje z 2 powodów,
- jeśli się czegoś boi
- jeśli jest chora, oczywiście tutaj zaliczam równierz złe parametry wody.
Pozdrowienia