Wpływ oświetlenia na "pieprz" ?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Wpływ oświetlenia na "pieprz" ?

Post autor: bqa » 04 sie 2006, 18:30

Mam pytanie: czy ktoś z was spotkał się z faktem, że przy różnych (czytaj: różnie wybarwiających) świetlówkach występowanie tzw.: "pieprzu" na pigeonach intesyfikuje sie ? Pytam dlatego, że po zmianie świetlówki Sylwania Gro Lux na Power Glo Hagena - mniej więcej po tygodniu - na moim Pigeonie dość znacząco powiększyła się liczba tych (przeze mnie niechętnie widzianych ;) ) kropek... W tym czasie parametry w akwarium nie zmieniły się. Powiem wiecej - po tym jak znów zmieniłem świetlówkę na Sylwanię pieprz zaczął znów sie zmniejszać. Czy to tylko zbieg okoliczności, czy może ktoś juz coś podobnego zaobserwował ?
Poniżej zdjęcia.
Pierwsze przed zmianą świetlówki.
Załączniki
pigeon1a.jpg
Przy sylvani
pigeon1a.jpg (26.08 KiB) Przejrzano 4972 razy

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 04 sie 2006, 18:46

A tu juz po tygodniu pod Power Glo... Przepraszam za słaba jakość zdjęcia.
Załączniki
pieprz.jpg
Pod power glo
pieprz.jpg (18.83 KiB) Przejrzano 4969 razy

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 04 sie 2006, 18:56

Tak jak pisałem wcześniej: świetlówkę już zmieniłem i sytuacja ulega poprawie.
Czy ktoś zaobserwowal coś podobnego - czy tylko mój Pigeon jest taki "popieprzony" ;) ?

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 04 sie 2006, 20:56

Ja zaobserwowałem ale nie ze świetlówkami tylko z podłożem, już nikt nigdy nie namówi mnie na ciemne podłoże w akwarium z paletkami. Kiedyś kolega nakręcił mnie, żebym zmienił żwirek w akwarium na czarny bo paletki będą się lepiej miały-efekt : przez cały czas ryby były ciemne jakby chore - oczewiscie po zmianie żwirku na jasny paletki wyzdrowiały.A ze świetlówkami jest tak, że jedne wyciągają kolory czerwone inne czarne a inne niebieskie -ja bym nie zmieniał "gro-luxa" na "powera" moim zdaniem ten pierwszy ma lepsze widmo do wyciągania czerwonego bardzo podobne do" Arkadii orginal tropical" a jest tańszy.Porównywałem w sklepie.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 05 sie 2006, 10:46

To, że świetlówki "wyciągają" kolory, jest mi wiadome - dlatego zesztą zmieniłem jedną na power glo - (mam tez ryby z dodatkiem niebieskiego ;) ). Zwiększenie ilości pieprzu następowało z dnia na dzien - nie było natychmiastowe. Poza świetlówką żadnych zmian w akwarium nie było...

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 05 sie 2006, 11:22

To jeszcze może byc jedno wytłumaczenie-zmieniła się tzw."aura"w akwarium - poprostu otoczenie jest ciemniejsze lub ma inny odcień a palcie zmieniają się (dostosowują) do nowych warunków tak jak było z moim żwirem.Nie widzę innego logicznego wytłumaczenia .

Awatar użytkownika
radek-wet
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: radek-wet » 05 sie 2006, 12:32

już nikt nigdy nie namówi mnie na ciemne podłoże w akwarium z paletkami. Kiedyś kolega nakręcił mnie, żebym zmienił żwirek w akwarium na czarny bo paletki będą się lepiej miały-efekt : przez cały czas ryby były ciemne jakby chore
oświeciłeś mnie tym postem - ryby jedzą, wszystko jest w jak najlepszym porządku natomiast ta ich ciemna barwa......najgorsze, że wymiana żwiru to rewolucja w akwarium.
Sorry Maciek, że nie piszę nic na temat, który poruszyłeś. Ja od samego początku (niewiele - ponad miesiąc) mam Power Glo, ale nic takiego nie zauważyłem.Masz jednego pigeona, czy tylko ta zmiana wystapiła u jednego?

kaczyniak
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: kaczyniak » 05 sie 2006, 23:05

Swietlówka Hagena Power Glo bardzo wysoką temperaturę barwową,chyba 18000 K, co oznacza,że lepiej oddaje naturalne barwy. Ranki i wieczory dlatego są takie piękne,bo właśnie wtedy temperatura barwowa jest najwyższa. Natomiast Sylwania Gro Lux ma o wiele niższą temperaturę barwową,dlatego plamki na rybkach będą mniej widoczne. Połączenie tych dwóch świetlówek doskonale się nadaje dla wspaniałego wzrostu roślin. Mam takie w moim akwarium i również mam Pigeona obsypanego plamkami,ale nie przeszkadza mi to i tak go uwielbiam.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 06 sie 2006, 00:45

radek-wet pisze:
....................
.Masz jednego pigeona, czy tylko ta zmiana wystapiła u jednego?
Tylko ta ryba ma pieprz - generalnie przy gro lux jest on niezbyt widoczny - ale przy power glo :shock: ...

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”