Palety z razborą klinową

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Palety z razborą klinową

Post autor: Fal » 07 sie 2006, 18:22

Witam,
Czy ktoś z was ma w zbiorniku z Paletami Rozbore klinową. Szukałem i nigdzie nie znalazłem informacji na temat trzymania tych dwóch gatunków w jednym zbiorniku.
Może inaczej , wsadziłem do nowego zbiornika palety i są strasznie płochliwe zaznaczę ,że zbiornik jest dosyć długi 200 x 50x 70 warunki są ok , woda podmieniana dwa razy w tygodniu co daje 100% całego zbiornika. Staram się nie stresować ryb dlatego też zbiornik jest przelewowy w zasadzie 0 mojej ingerencji. Ryby w zbiorniku są od miesiąca i cały czas się chowają , jest ich 9 , pięć dorosłych i 4 młode. Nie chorują jedzą ładnie. Zupełnie nie wiem co jest przyczyną takiego ich zachowania ,dlatego też zastanawiam się nad wprowadzeniem jakiegoś drugiego gatunku być może to spowoduje ,że się oswoją i nie będą takie płochliwe. Zaznaczę ,że przenosiłem je ze zbiornika 200 L.
Jeśli możecie to doradzcie czy razbora jes ok , może neon , a może neon i rozbora ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Helmut » 07 sie 2006, 18:38

miałem ten sam problem z płochliwoscia Paletek prosze sprawdzic tutaj
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1337

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 07 sie 2006, 20:39

Ja myślę, że zamiast rozbory klinowej wpuść neony czerwone bo są to ryby z podobnych biotopów a rozbora klinowa pochodzi z Azji. Neon czerwony znosi lepiej wysoką temperaturę niż neon Inesa. Brak ingerencji w akwarium działa w/g mnie trochę niekorzystnie na ryby. Wydaje mi się, że powinieneś je ciągle bardzo ostrożnie przyzwyczajać do swojej osoby i do ruchu przy akwarium jak i wewnątrz akwarium. Musisz karmić je teraz często i bardzo małymi porcjami tym co najbardziej lubią. One to zakoduja sobie, że każdy ruch przy akwarium to jedzenie i powoli się oswoją. Pomyślał bym też o kiryskach które będą miały za zadanie wyjadanie karmy z dna akwarium - to je bardziej zachęci do żerowania niż pływające kąsaczowce które pobierają pokarm tylko z toni. I za to kocham paletki - że mają charakter i ciągle zaskakują nas swoim zachowaniem. Przez tyle lat niezatraciły naturalnego instynktu, a to się rzadko zdarza u innych ryb.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 07 sie 2006, 20:55

Nie wiem czy dobrze robisz podmieniając wodę tak często i w takich ilościach? Chyba ,że jest to akwarium higieniczne-to co innego, ale przy normalnym akwarium z dobrą filtracją,
woda podmieniana dwa razy w tygodniu co daje 100% całego zbiornika.
to ja bym podmieniał raz w tygodniu i mniej niż połowę wody.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”