Co robić?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Raczej możesz je WSZYSTKIE stracić wyłączając filtry. Bakterie (pożyteczne i nie) w filtrze zdychają, resztki roślin, jedzenia i rybie kupy w filtrze gniją tworząc niebezpieczne trucizny wtedy gdy nie ma przepływu wody i niezbędnego dla bakterii w filtrze NATLENIANIA. Później włączając filtr powodujesz, że te zgniłki i zdechlaki wracają do wody w akwa i ZATRUWAJĄ ją. To jest PODSTAWA filtracji, aby działała non-stop.
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Niestety nasze ryby nie zawsze zachowują się tak jak byśmy chcieli, ale to nie jest powodem do wyłączania filtra. W tej chwili Twoim problemem może stać się amoniak ( jeśli ph masz w granicy 7) i azotyny, więc bezwzględnie bym to sprawdził, drugą sprawą jest 50% podmiana wody,i trzecią jest chyba jednak doszczętne wyczyszczenie i restart całej filtracji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
WITAJCIE
Ja mam takie male pytanko.Mam w akwarium 375L 2 paletki jedna ma okolo 12cm dlugosci a druka kolo 10cm. Juz udalo mi sie doprowadzic wode do ph 6,5-7.Chce dokupic pare paletek bo tak pustko w tym akwa.Czy jak dokupie kolo 10-12 sztuk 5-7cm paletek to moze byc tak,ze beda slabo rosly, a te dwie duze beda je czesto ganiac?czy uda sie ze razem beda plywaly?
Ja mam takie male pytanko.Mam w akwarium 375L 2 paletki jedna ma okolo 12cm dlugosci a druka kolo 10cm. Juz udalo mi sie doprowadzic wode do ph 6,5-7.Chce dokupic pare paletek bo tak pustko w tym akwa.Czy jak dokupie kolo 10-12 sztuk 5-7cm paletek to moze byc tak,ze beda slabo rosly, a te dwie duze beda je czesto ganiac?czy uda sie ze razem beda plywaly?
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
tylko że ryba która ma 10 cm jest większa 4 razy od tej 5 cm więc cena też jest 4 razy wyższa .
Nie rozumiem Twojego pytania - pytasz jakie dokupić a jak otrzymujesz odpowiedź to ..................... przedstawiasz argumenty że cenowo to nie jest do przyjęcia . To tak samo jak zapytać jaki zamówić obiad a po wysłuchaniu propozycji kelnera oświadczyć że za tą kasę to będzie 10 talerzy grochówki .
Nie rozumiem Twojego pytania - pytasz jakie dokupić a jak otrzymujesz odpowiedź to ..................... przedstawiasz argumenty że cenowo to nie jest do przyjęcia . To tak samo jak zapytać jaki zamówić obiad a po wysłuchaniu propozycji kelnera oświadczyć że za tą kasę to będzie 10 talerzy grochówki .
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
CZESC
Popatrzmy troszeczkę co chcesz zrobić a może znajdzie się inne rozwiązanie
- akwarium 375l-14 paletek= 26,7litra wody na 1 rybę, i jest to wersja akwarium higieniczne
- akwarium 375l minus piasek, artykuły dekoracyjne, roślina, pozostanie bardzo delikatnie licząc 275l-14 paletek=19,6litra na rybę ( przyjąłem akwarium standartowe 150x50x50 ).
Idziemy dalej, przyjmuje się że na dorosłą rybę powinno przypadać nie mniej jak 50l wody, więc jak widzisz te parametry w twoim akwarium wyglądają,delikatni oceniając słabo, wobec tego co CI grozi:
- paletka wbrew pozorom przy całej swej majestatyczności lubi sobie od czasu do czasu powojować, (najczęściej w obronie rewiru)ale to nie zmienia faktu że w przypadku braku miejsca do ucieczki, schowania, zacznie się etres a co za tym idzie osłabienie układu immunologicznego, co w końcowym efekcie prowadzi do choroby i rozwalenia równowagi biologicznej ( moim zdanie jeden z najbardziej kluczowych elementów jeśli idzie o akwarystykę )
Popatrzmy teraz troszeczkę co się będzie działo z wodą,
- duża ilość ryb, dużo pokarmu, dużo odchodów, a co za tym idzie w końcowym efekcie dużo NO3,rozwiązaniem będzie podmiana 2x w tygodniu po ok 20-30% wody, lub 1 raz w tygodniu 50-60%, w innym układzie masz glona i jeszcze gorzej spowolnienie wzrostu ryby, wobec tego zadaj sobie pytanie CZY TAKA AKWARYSTYKA TO JEST TO CO OCZEKUJE?, jeśli odpowieć brzmi nie to popatrz co ja bym zrobił.
Zamiast 12 szt 5-7 cm kupił bym 5 ryb wielkością podobną do twoich, dlaczego?,
-jeśli nie kupisz importu jest to już ryba wypływana na naszej wodzie, wobec tego łatwiej o aklimatyzację
-widzisz już jak ta ryba będzie wyglądała genetycznie (przesunięcia płetw,czy da się wpisać w okrąg itp)
-łatwiej u takiej ryby wyłapać chorobę,
oczywiście są to tylko moje przemyślenia tematu,wobec tego traktuj je jako przemyślenia subiektywne. A i jeszcze jedno, bez względu którą wersję zastosujesz coś ryby odejdzie co troszeczkę zwiększy ilość wody na sztukę.
Pozdrawiam
Popatrzmy troszeczkę co chcesz zrobić a może znajdzie się inne rozwiązanie
- akwarium 375l-14 paletek= 26,7litra wody na 1 rybę, i jest to wersja akwarium higieniczne
- akwarium 375l minus piasek, artykuły dekoracyjne, roślina, pozostanie bardzo delikatnie licząc 275l-14 paletek=19,6litra na rybę ( przyjąłem akwarium standartowe 150x50x50 ).
Idziemy dalej, przyjmuje się że na dorosłą rybę powinno przypadać nie mniej jak 50l wody, więc jak widzisz te parametry w twoim akwarium wyglądają,delikatni oceniając słabo, wobec tego co CI grozi:
- paletka wbrew pozorom przy całej swej majestatyczności lubi sobie od czasu do czasu powojować, (najczęściej w obronie rewiru)ale to nie zmienia faktu że w przypadku braku miejsca do ucieczki, schowania, zacznie się etres a co za tym idzie osłabienie układu immunologicznego, co w końcowym efekcie prowadzi do choroby i rozwalenia równowagi biologicznej ( moim zdanie jeden z najbardziej kluczowych elementów jeśli idzie o akwarystykę )
Popatrzmy teraz troszeczkę co się będzie działo z wodą,
- duża ilość ryb, dużo pokarmu, dużo odchodów, a co za tym idzie w końcowym efekcie dużo NO3,rozwiązaniem będzie podmiana 2x w tygodniu po ok 20-30% wody, lub 1 raz w tygodniu 50-60%, w innym układzie masz glona i jeszcze gorzej spowolnienie wzrostu ryby, wobec tego zadaj sobie pytanie CZY TAKA AKWARYSTYKA TO JEST TO CO OCZEKUJE?, jeśli odpowieć brzmi nie to popatrz co ja bym zrobił.
Zamiast 12 szt 5-7 cm kupił bym 5 ryb wielkością podobną do twoich, dlaczego?,
-jeśli nie kupisz importu jest to już ryba wypływana na naszej wodzie, wobec tego łatwiej o aklimatyzację
-widzisz już jak ta ryba będzie wyglądała genetycznie (przesunięcia płetw,czy da się wpisać w okrąg itp)
-łatwiej u takiej ryby wyłapać chorobę,
oczywiście są to tylko moje przemyślenia tematu,wobec tego traktuj je jako przemyślenia subiektywne. A i jeszcze jedno, bez względu którą wersję zastosujesz coś ryby odejdzie co troszeczkę zwiększy ilość wody na sztukę.
Pozdrawiam
powiem tak: na poczatku uzywalem tylko preparatow PH minus, ale jak wyjechalem na wakacje to PH wzroslo do 7,5 jak nie dolewalem tego systematycznie.Wtedy znow czasely sie choroby i 2 sztuki padly.jakos mi sie udalo odlozyc pieniazki i kupilem filtr RO pod koniec lipca i wtedy stosuje co 2-3 dni 10% podmiany wody z samego filtra RO.Teraz udalo mi sie uzyskac ph 7.Chce zejsc przynajmniej do 6,5. Z filtra Ro wychodzi woda o PH 6. Teraz przed chwilka zrobilem male przemeblowanie z roslinkami bo juz zbiorniczek ladnie zarosl, a przy okazji odkurzylem dno i teraz podmienie 30% z samego filtra RO. Czy cos dokladac dodatkowo do tej wody z filtra RO, czy tak moze byc jak robie?
NiC nie dostalem na PW wyslij mi moze na maila rosik@toya.net.plslawol pisze:Na "pw" wpisałem Ci adres gdzie jest w miarę pewnie, zadzwoń i sprawdż.
pozdrawiam