[450L] Roślinne + młode paletki
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
[450L] Roślinne + młode paletki
Mój baniaczek 

- Załączniki
-
- nowe rybki
- 1.jpg (89.79 KiB) Przejrzano 9967 razy
-
- 2.jpg (101.42 KiB) Przejrzano 9967 razy
-
- Całość z prawego ukosa
- cały.jpg (92.18 KiB) Przejrzano 9968 razy
Mam 7 dyskowców, zakupionych we wtorek 29 sierpnia. Mają od 6 do 10cm. Nie zapytałem sprzedającego w jakim są wieku.
Do tego (na razie) 1 ancistrus dolichopterus, 3 małe kosiarki i ok. 20 krewetek Red Cherry.
Dziś przełożę z mniejszego baniaka jeszcze 2 ancistrusy i 7 kirysków pstrych ( z tego 5 maluchów własnego chowu).
Do kompletu obsady planuję w przyszłości dołożyć stadko ok. 15 kąsaczowatych.
Do tego (na razie) 1 ancistrus dolichopterus, 3 małe kosiarki i ok. 20 krewetek Red Cherry.
Dziś przełożę z mniejszego baniaka jeszcze 2 ancistrusy i 7 kirysków pstrych ( z tego 5 maluchów własnego chowu).
Do kompletu obsady planuję w przyszłości dołożyć stadko ok. 15 kąsaczowatych.
Miło mi, że się podoba.
Na drugiej fotce ( tzn., 1.jpg) widać: po prawej - żabienica rose, rotala macrandra - ta czerwona oraz z tyłu po lewej pierzasta limnophila aquatica.
Ostatnio zrobiłem poważną przycinkę, bo rośliny już z wody wychodziły, a w gąszczu ryb nie było widać.
Na drugiej fotce ( tzn., 1.jpg) widać: po prawej - żabienica rose, rotala macrandra - ta czerwona oraz z tyłu po lewej pierzasta limnophila aquatica.
Ostatnio zrobiłem poważną przycinkę, bo rośliny już z wody wychodziły, a w gąszczu ryb nie było widać.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2006, 15:40 przez jaroslawp, łącznie zmieniany 1 raz.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
To bardzo ładne akwarium. Czekałem aż się wypowiedzą inni na jego temat i tak jakoś wyleciało mi z głowy póżniej, żeby ci złożyć gratulacje. Szczególnie to co pokazałes na 7 zdjęciu przypadło mi do gustu. Nie masz czasami problemu z tymi niskopiennymi roślinami na I planie? Ja się już tego pozbyłem bo ciągle zbierały się tam resztki jedzenia do których paletki nie mogły dotrzeć a nie mam tyle czasu żeby usuwać to mechanicznie po każdym karmieniu.
Zbiornik ma wymiary (dł×szer×wys) 150×60×50.
1. Oświetlenie- 4×80W T5 OSRAM 865. Stateczniki elektroniczne VS.
Barwa świetlowek dailylight - żadna - po doświadczeniach w małym baniaku stwierdziłem, że rosliny mi rosną bez względu na barwę/cenę świetlowek.
2. Stałym nawozem jest glina w podłożu. Podaję tylko PGC przy podmianie - 2×w tygodniu - 4 "psiknięcia" . Dawałem jeszcze Ferroactiv, ale przestałem ze względu na gony.
3. Woda - GH=19, KH=7-8; pH=6,5 - 7,0; NO3=5-10; NO2=0, PO4-0,0-0,1, temp=30°C. Parametry były super zanim ryby wpuściłem. NO3 było zero. I zero jakichkolwiek glonów.
Też walczę teraz z glonami nitkowatymi.
1. Oświetlenie- 4×80W T5 OSRAM 865. Stateczniki elektroniczne VS.
Barwa świetlowek dailylight - żadna - po doświadczeniach w małym baniaku stwierdziłem, że rosliny mi rosną bez względu na barwę/cenę świetlowek.
2. Stałym nawozem jest glina w podłożu. Podaję tylko PGC przy podmianie - 2×w tygodniu - 4 "psiknięcia" . Dawałem jeszcze Ferroactiv, ale przestałem ze względu na gony.
3. Woda - GH=19, KH=7-8; pH=6,5 - 7,0; NO3=5-10; NO2=0, PO4-0,0-0,1, temp=30°C. Parametry były super zanim ryby wpuściłem. NO3 było zero. I zero jakichkolwiek glonów.
Też walczę teraz z glonami nitkowatymi.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
U mnie sytuacja jest podobna co do glonów po wpuszczeniu ryb.
Jarek, podejrzewam, że forum „holenderskie” jest ci znane, dlatego zbytnio nie chcę cię pouczać, ale czasem warto nawet przytaknąć dla dobrego samopoczucia
.
Zasada jednak jest taka, że poziom N do P ma być 10:1 – i taką staram się utrzymywać. Na razie zdejmuję glony ręcznie i czekam do stabilizacji poziomu N:P. Czekam jeszcze ok.2 tygodni – jeśli się nic nie poprawi - będę coś wymyślał z nawożeniem / obecnie stosuję Symfonię i inne dodatki czda/. Od dwóch tygodni wprowadziłem RO i nie mogę się zdecydować czym uzdatniać wodę: PGClasic czy PGHydromineral. Dążę do osiągnięcia parametrów Tww-4; Two-8; Ph-6,5; NO3-5; PO4-0,5 - jestem już blisko. Oświetlenie mam mniejsze ok.0,55W/L no i oczywiście CO2.
Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego jak paletki w holenderskim – na razie walczę i czekam i inne podziwiam.
Jarek, podejrzewam, że forum „holenderskie” jest ci znane, dlatego zbytnio nie chcę cię pouczać, ale czasem warto nawet przytaknąć dla dobrego samopoczucia

Zasada jednak jest taka, że poziom N do P ma być 10:1 – i taką staram się utrzymywać. Na razie zdejmuję glony ręcznie i czekam do stabilizacji poziomu N:P. Czekam jeszcze ok.2 tygodni – jeśli się nic nie poprawi - będę coś wymyślał z nawożeniem / obecnie stosuję Symfonię i inne dodatki czda/. Od dwóch tygodni wprowadziłem RO i nie mogę się zdecydować czym uzdatniać wodę: PGClasic czy PGHydromineral. Dążę do osiągnięcia parametrów Tww-4; Two-8; Ph-6,5; NO3-5; PO4-0,5 - jestem już blisko. Oświetlenie mam mniejsze ok.0,55W/L no i oczywiście CO2.
Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego jak paletki w holenderskim – na razie walczę i czekam i inne podziwiam.
Ekhm.. a co mierzysz, że znasz dokładnie poziom azotu i możesz ustalać dawki fosforu? Bo o ile ma to sens w przypadku akwa z samymi roślinami opartym na uzdatnianej wodzie z osmozy - to jeszcze jestem skłonny uwierzyć, że (pomijając masowe obumieranie roślin) wiesz, ile azotu wlata.. Ale w akwa z rybami? Nie plastikowymi??MikołajCz pisze: Zasada jednak jest taka, że poziom N do P ma być 10:1 – i taką staram się utrzymywać. Na razie zdejmuję glony ręcznie i czekam do stabilizacji poziomu N:P.
Kwestię zasad pozostawię nietkniętą, to wątek o ładnym zbiorniku..
PGClassic służy do nawożenia akwariów opartych na wodzie kranowej. PG Hydro Mineral to składnik systemu PGPro - i jeżeli myśli sie o "uzdatnianiu" wody RO na potrzeby roślin to niestety trzeba stosowac wszystkie elementy systemu (PG HM, PG Micro, PG Macro, PG Ferro), bo inaczej raczej nic z tego nie wyjdzie. Chyba,że znasz dokładny skład PG HM, w co wątpię, bo Bartek Lipczyński dwoi sie i troi, by skład nie wyszedł poza jego firmę..MikołajCz pisze: Od dwóch tygodni wprowadziłem RO i nie mogę się zdecydować czym uzdatniać wodę: PGClasic czy PGHydromineral.
A jak palety bez roślin - to żadnej..
Rafał