Jak rosną paletki
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Jak rosną paletki
Witam!Mam od roku paletki,kupiłem je wielkości ok 8cm.Przez rok urosły mi od 12,5 do 14cm,karmione są 3-4 razy dziennie suchą karmą,artemią oraz sercem indyczym i lanymi kluskami.Apetyt im sprzyja bo jedzą jak wściekłe,a słabo mi rosną.Wode podmieniam im co tydzień 60l,a baniak mam 250l i pływa w nim6 paletek i 3 kosiarki,woda ma ph 6.2.Mam pytanie czy te moje rybki jeszcze mi urosną,czy to jest już ich ostateczny rozmiar.
- banerman
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Nie ma reguły na wzrost paletek, przekonałem się już o tym wiele razy.
Pisałem juz gdzieś , że miałem przypadek kiedy ryba była niezaduża wobec swojego wieku i wydawało się, że juz tak zostanie, a okazało się ,że po przetasowaniach w akwarium ( zmiana obsady i hierarchi) mając prawie 2 lata, zaczęła rosnąc w oczach i wciągu pół roku nadrobiła zaległości.
Teraz jest jedną z większych moich paletek.
Natura jest nieodgadniona i nieprzewidywalna.
Pisałem juz gdzieś , że miałem przypadek kiedy ryba była niezaduża wobec swojego wieku i wydawało się, że juz tak zostanie, a okazało się ,że po przetasowaniach w akwarium ( zmiana obsady i hierarchi) mając prawie 2 lata, zaczęła rosnąc w oczach i wciągu pół roku nadrobiła zaległości.
Teraz jest jedną z większych moich paletek.
Natura jest nieodgadniona i nieprzewidywalna.
Około 3 miesięcy temu kupiłem 6 turkusów (1X 15 cm i 5 małych po 4 cm,razem z płetwami. ) Po 2 miesiącach od kupna ten narybek urósł dopiero około 1cm . Na początku przez około 1, 7 miesiąca karmiłem ryby suchym pokawrmem teraz przerzuciłem się na pokarm żywy z lekkim dodatkiem roślinnego. Akwa ma 375l więc nie wiem czy mozna mówić o skarłowaceniu . Oprócz tego mam 1x 9 cm jakas paletke różowej odmiany i 1x solid red tej samej wielkości co w.wymieniona. W zbiorniku siedzi brzanka rekinia ok. 10 cm , 18 neonów i pare molinezji... Ryby jedzą bardzo chętnie więc nie ma mowy o pasożytach .. Prosze o odpowiedź...
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Paletki rosną przez całe życie, na początku intensywnie, z wiekiem coraz wolniej, tak więc na pytanie czy urosną jeszcze, należy odpowiedzieć twierdząco: TAK
O karmieniu i wodzie jest na tym forum sporo, a to poza genami ma największy wpływ na wzrost paletek, poszukajcie i poczytajcie.
Nie bez wpływu jest też akwarium, im większe tym ryby lepiej rosną.
Dużych, najedzonych i szczęśliwych naleśników życzę.

O karmieniu i wodzie jest na tym forum sporo, a to poza genami ma największy wpływ na wzrost paletek, poszukajcie i poczytajcie.
Nie bez wpływu jest też akwarium, im większe tym ryby lepiej rosną.
Dużych, najedzonych i szczęśliwych naleśników życzę.