Jak odrobaczyć
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Taka moja spekulacja Mikołaju, nie mam fotki, specjalistą od krewetek też nie jestem, ale według katalogów i wydawnictw amano osiagają 4cm, i mają czarną pręgę na grzbiecie. No może 5cm wyjątkowe okazy też się znajdzie, wyjątki, ale 6cm to już monstrum amano.
Skoro twoje mmiały 6cm i białą pręge to albo zły pomiar zrobiłeś i barwy zmieniły chwilowo, albo inny gatunek poprostu masz.
Bez fotki i fachowca nie ugryziesz tematu głębiej. Zasiałem Ci wątpliwość, bo ja ją mam po przeczytaniu tego co napisałeś.
Skoro twoje mmiały 6cm i białą pręge to albo zły pomiar zrobiłeś i barwy zmieniły chwilowo, albo inny gatunek poprostu masz.
Bez fotki i fachowca nie ugryziesz tematu głębiej. Zasiałem Ci wątpliwość, bo ja ją mam po przeczytaniu tego co napisałeś.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
Hypno nie przerażaj mnie, wg. zaleceń ma wystarczyć 30% podmiany wody, tygodniowa filtracja na węglu, ponowna 30% wymiana wody, czyszczenie filtra i dodanie bakterii - no i po tygodniu dopiero krewetki. a 100% wymiana wykończyłaby mnie tj.260L, gotowanie piachu, ponowna aklimatyzacja roślin itp. - ale jak mus to mus, dobre rady zawsze były dobrymi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Przeraziłem? Ja czuję czasami dyskomfort, że nie mogę w jakiejś niepokojącej sytuacji wymienić min 80% wody. I tak sobie myślę, że nie jestem tutaj dziwakiem i moje zdanie potwierdzi większość ludzi z tego forum. Co wcale nie znaczy, że dysków nie można trzymać w akwarium a wodę podmieniać raz na kwartał biegając z 1/2 litrowym kubkiem
Ja u siebie mam tak akwarium głóne 470 litrów, pod nim zbiornik na podmianę o pojemności ponad 150l, do którego podciągnięty jest wężyk z RO. Sam filtr RO znajduje się pod zlewem w kuchni i tam też są zaworki do filtra RO. W mniejszym zbiorniku oprócz grzałki, kostki do napowietrzania i małego filtra wewnętrznego (do mieszania wody
) jest także pomka, której wylot znajduje się nad głównym zbiornikiem. Moje czynności z wymianą wody polegaja na tym, że w sobotę odkręcam kranik do RO napuszczam około 145 l do zbiornika na podmiany, resztę uzupełniam kranówką tak aby przewodność wody wyszła ok. 150 uS/cm, uzupełniam odpowiednio preparatami z torfu i kory dębu. Następnie ta mikstura miesza mi się do piątku następnego, kiedy to po południu włączam grzałki, które przez noc podgrzeją wodę do wymaganych 29 stopni. W sobotę rano ze zbiornika głównego spuszczam około 1/3 wody jednocześnie odmulając ten zbiornik, po czym włączam pomkę w zbiorniku dolnym i uzupełniam wodę w głównym baniaku. Pompowanie trwa ok. 15 min. I znowu od początku cały cykl... Aaaa i wszystkie hydrauliczne czynności staram się robić jak jestem sam w domu, tak aby mojej pięknej połowy nie przerazić tym wszystkim, niby tolerancyjna ale po co denerwować.... 

Ja u siebie mam tak akwarium głóne 470 litrów, pod nim zbiornik na podmianę o pojemności ponad 150l, do którego podciągnięty jest wężyk z RO. Sam filtr RO znajduje się pod zlewem w kuchni i tam też są zaworki do filtra RO. W mniejszym zbiorniku oprócz grzałki, kostki do napowietrzania i małego filtra wewnętrznego (do mieszania wody

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja mam tylko 200 litrowy baniak, RO od niedawna, ale z przyczyn niezależnych odemnie zainstalowane na piętrze wyżej, nie robiłem podmian podczas nieobecności drugiej połowy w domu ... i zgodzę się z Hypno, że to duży błąd.
Jak żona zobaczyła RO na ścianie łazienki i 2 baniaki w wannie a potem jak noszę to na dół raz lub dwa razy w tygodniu, 2 x19litrowe baniaki po schodach to się nie tylko przeraziła ... była w szoku.
A jak widzi wszystkie fiolki od testów do pomiaru wody stuka się w czoło i opowiada wszystkim koleżankom, że mi odbiło na punkcie rybek.
No bo mieczyki były bardziej czerwone, więcej ich było i nic takiego nie robiłem, a rozmnażały się na potęgę.
Dobrze, że nie widziała dostawy drugiego filtra kubełkowego, denitratora, ale jak kiedyś otworzy dzrwiczki komody pod awarium to się zdziwi.
Mixowanie serca wołowego było dla niej kolejnym szokiem, bo dla nas nie gotuję zazwyczaj, czasem lazanię zrobie, a dla rybek prosze bardzo ...
Jak przyjdzie mikroskop znowu ją zaskocze ...
Teraz pracuję nad drugim baniakiem, do sypialni, 112 litrowym na kwarantanny i leczenie, być może kiedyś tarliskowym ... ale by w szoku nie była wolno praca idzie ...
Jak żona zobaczyła RO na ścianie łazienki i 2 baniaki w wannie a potem jak noszę to na dół raz lub dwa razy w tygodniu, 2 x19litrowe baniaki po schodach to się nie tylko przeraziła ... była w szoku.
A jak widzi wszystkie fiolki od testów do pomiaru wody stuka się w czoło i opowiada wszystkim koleżankom, że mi odbiło na punkcie rybek.
No bo mieczyki były bardziej czerwone, więcej ich było i nic takiego nie robiłem, a rozmnażały się na potęgę.
Dobrze, że nie widziała dostawy drugiego filtra kubełkowego, denitratora, ale jak kiedyś otworzy dzrwiczki komody pod awarium to się zdziwi.
Mixowanie serca wołowego było dla niej kolejnym szokiem, bo dla nas nie gotuję zazwyczaj, czasem lazanię zrobie, a dla rybek prosze bardzo ...
Jak przyjdzie mikroskop znowu ją zaskocze ...
Teraz pracuję nad drugim baniakiem, do sypialni, 112 litrowym na kwarantanny i leczenie, być może kiedyś tarliskowym ... ale by w szoku nie była wolno praca idzie ...
- Marek81
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
Hypno i Tom !! Skont ja to znam : ) !! Kobiety są straszne , moja jest zazdrosna o paletki i też stuka się w głowe ! Ale siedzieć i wpatrywać się w akwa to lubi ! Ja też muszę kombinować i kłamać , opuszczać ceny i tak dalej! Nieraz to mnie śmieszy, ale tak już jest.
A CO BęDZIE PO śLUBIE ???
Ps: Ciekawe jak to działa w drógą strone (jak to kobieta ma bżika na punkcie Palet)
Pozdrawiam
A CO BęDZIE PO śLUBIE ???
Ps: Ciekawe jak to działa w drógą strone (jak to kobieta ma bżika na punkcie Palet)
Pozdrawiam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Oooo wypraszam sobie!! Ja niczego takiego nie napisałem! Wręcz przeciwnie, moja Pani proponując mi wspólne zamieszkanie powiedziała mi to w iście akwarystycznym stylu! Powiedziała po prostu "Piotr, skoro tak lubisz akwarium i te ryby, załóż akwarium u mnie w domu" I wtedy zrozumiałem co to znaczy
Czy maniak na punkcie palet może sobie wyobrazić lepszy początek? Ja nie muszę kłamać, zaniżać cen ani odkładać zaskórniaki! Nigdy nie słyszałem też złego słowa na temat baniaczka. Ba... moja Pani była na zlocie w Warszawie i bardzo sobie imprezę chwaliła, impreza ją również
Jak to robię? Staram się zachować zdrowy rozsądek i proporcje pomiędzy zakupami bielizny dla Niej (czy tylko dla Niej?
) a jakimś sprzętem do zbiornika. Szczerze mówiąc bielizna przeważnie wygrywa.... Zdaję sobie jednak sprawę, że niektóre widoki, kałuże na podłodze i zapach .... przy odmulaniu mogą jednak skutecznie zniechęcać nawet najbardziej wyrozumiałe osoby, więc zdając sobie z tego sprawę po prostu staram się jak najbardziej oszczędzić Jej takich niechcianych wrażeń pseudoestetycznych. To taka cicha nasza umowa.

- Marek81
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
O to przepraszam ! No ja przed swoją muszę troszke oszukiwać ! Bo przy mojej pensji i wydatkach comiesięcznych. Jak bym jej powiedział, że chce kupić większy baniak i sterownik skalara to zaraz kszyczy że jestem rozrzutny ! Ale i tak wie że jak się upre to i tak kupie ! Ale nie jest tak strasznie !! Powiedział bym śmiesznie, podmiany też robie tak by nie widziała ! Ale to nie miejsce na takie pogawendki !! Pozdrawiam
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
Ale żeście mnie podbudowali psychicznie. Ja myslałem, że tylko ja podmieniam wodę raczej jak nikogo w domu nie ma, serca robiłem tak szybko ,że zapomniałem dodać papryki a jak żona zobaczyła testy, pokazała mi palec i powiedziała abym jeszcze dokupił biały fartuch, itd. Ogólnie ciesze się ,że nie jestem sam - aleee raz sama zrobiła testy /instrukcje zostawiłem na widoku/ i przesłała mi sms, że wszystko ok. - a paletkami jest zafascynowana jak ja.
pozdrawiam.
pozdrawiam.