KH - nieprawidłowe wyniki testów Tetry?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Smoli
nowicjusz
nowicjusz

KH - nieprawidłowe wyniki testów Tetry?

Post autor: Smoli » 15 wrz 2006, 10:40

Serdecznie witam wszystkich uczestników forum :D

Jestem nową osobą na tym forum (wcześniej występowałem w roli czytającego gościa). Jestem posiadaczem 420 l. roślinnego baniaka z szóstką młodych paletek i licznym towarzystwem sumików, kirysków, glonojadów, kosiarek ... . Akwa mam od 3 miesięcy (plus 4 miesiące kompletowania sprzętu i montażu po pracy oraz w wolne weekendy :shock: ). Obecnie to jest mój come back do akwarystyki - tyle celem krótkiego wstępu.

W robionych odczynnikami Tetry pomiarach KH i GH, przy mierzeniu KH wychodzą mi jakieś głupoty. Ostatnio zdarza się, że KH mam wyższe od GH. GH mam w przedziałach od 6º do 9º a KH od 7º do 12º! Wodę do podmian mam 50% RO / 50% z rury. Stosuję CO2 lecz ciężko mi zejść poniżej 7º Ph. W testach postępuje zgodnie z instrukcją. Czy ktoś miał może podobne wyniki testów?

Smoli.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 15 wrz 2006, 14:14

Zmień testy na Polskie ZOOLEKA to pomiary będą prawidłowe(raczej), no chyba, że woda ciągle dochodzi do stałych parametrów i parametry nie są stałe ale to już inna para kaloszy. Powinno najpierw sprawdzic czy parametry wody są stałe, a potem wpuszczac rybki.

Awatar użytkownika
Smoli
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Smoli » 18 wrz 2006, 09:32

Zadając pytanie przytoczę wzorek z chemii ogólnej:
(To) = (Tw) + (Ts)
gdzie:
(Tw) - twardość węglanowa (KH w nomenklaturze TETRY)
(Ts) - twardość niewęglanowa zwana stałą
(To) - twardość ogólna lub całkowita (GH w nomenklaturze TETRY)

Moje pytanie: Czy możliwe jest wyższe KH od GH? Niezależnie od tego czy wpuściłem rybki przed czy po ustabilizowaniu się parametrów, czy za bardzo szaleję z dyfuzorem CO2, wlewam za miękką czy za twardą wodę. Dodam tylko że podmieniam ok. 150 litrów wody tygodniowo w mieszance ok. 50/50 (RO/Rura) i nie używam żadnych magicznych uszlachetniaczy - do testów biorę wodę z akwa przed podmianą.

Z testów ZOOLEKA korzystałem 15 lat temu i były dobre (chyba tylko ZOOLEK był wtedy dostępny w Polsce – nie pamiętam czy TROPICAL robił testy). Jak dalej będę miał dziwne wyniki to spróbuję z ZOOLEKIEM.

Smoli.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 18 wrz 2006, 09:44

Kto nie wierzy że Tww może być wyższe niż TwO może wpaść ze swoimi testami do mnie na kawę ;) . Woda z wodociągów ma 28/15 a przepuszczona przez filtr domowy pokazuje że zmieniła się na 4/20 . Pewnie J-23 napisze wytłumaczenie jak woda wpuszcza w kanał dostępne testy i co się dzieje z jonami .

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 18 wrz 2006, 21:10

Nie może być Tww wyższa od TwO, bo to przeczy definicji. Może przy produkcji testów zamienili buteleczki :wink: .

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 18 wrz 2006, 21:26

Beatka więc zabierz swoje buteleczki i posiedzimy nad moją butelką jak definicja nie będzie zgodna z testami ;)

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 18 wrz 2006, 21:40

Wezmę buteleczki i będziemy je testować, a czort tam z definicją :wink: .

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 19 wrz 2006, 14:44

Pani Beatko.
Proszę przeczytać w czasopiśmie ,,nasze akwarium,,- nr 80 (wrzesień 2006r.) artykół ,,Akwarium morskie bez uprzedzeń część 4,,
Jest tam temat - Jak to możliwe. że twardość węglanowa jest wyższa od ogólnej?
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 19 wrz 2006, 20:57

Panie Zdzisławie, z pewnościa przeczytam, jak tylko znajdę pismo. U nas na Kurpiach wszystko dociera z miesięcznym opóźnieniem.

Awatar użytkownika
Smoli
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Smoli » 20 wrz 2006, 11:20

Dzidek, czy ten artykuł jest gdzieś dostępny w necie?

Pozdrawiam,
Smoli

Awatar użytkownika
Smoli
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Smoli » 20 wrz 2006, 11:27

Ach, człowiek szybciej pisze niż myśli... Zauważyłem (z opóźnieniem), że to nowy numer. Z okładki sądząc z artykułem Andrzeja Sieniawskiego o zapobieganiu chorób.

Kupię, przeczytam i pogadamy.

Smoli.

Awatar użytkownika
Smoli
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Smoli » 05 paź 2006, 14:04

Zgodnie z numerem wrześniowym „Nasze akwarium”, testy na twardość węglanową mierzą zawartość w wodzie wszystkich wodorowęglanów:
­- zawartość pierwiastków dwuwartościowych, które składają się na twardość węglanową (wodorowęglany wapnia i magnezu)
­- oraz zawartość kationów jednowartościowych (wodorowęglany sodu i potasu), które nie składają się na twardość węglanową.

Czyli testy na KH nie są dokładnie opisane (nie opisują co dokładnie mierzą).

Ciekawe jest jeszcze to czy kationy jednowartościowe (wodorowęglany sodu i potasu) pojawiają się w już akwarium wskutek odpowiednich reakcji biochemicznych w nim zachodzących czy już po zmieszaniu RO i kranówy (zjawisko tzw. wyższej wartości węglanowej od ogólnej u mnie nie występuje w RO i kranówie - mierzonych z osobna)

Smoli.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 05 paź 2006, 15:02

Jeżeli nie masz problemów z rybami, a nie zauważyłem w tekście niczego takiego, to robienie testów traktuj jak ... żucie gumy. Ani to nie pomorze, ani nie zaszkodzi (no chyba że portfelowi). Ot taki tam zwyczaj :-)

Odpowiedz

Wróć do „Woda”