Cytat jeszcze raz:Hypno pisze:Niestety nie napisałeś tego właściwie, na klasówce dostał byś u mnie pałę. OK to napiszę inaczej, nie odkręcisz nawet jednej śruby jeżeli będziesz nawet miał milion za dużych kluczy (chyba że je zamienisz na jeden właściwy). Za to mając właściwy będziesz mógł nim odkręcać takie śruby jedna po drugiej. Natomiast jeżeli będziesz miał 100 właściwych kluczy będziesz mógł odkręcać 100x więcej śrub w tym samym czasie (oczywiście jeżeli będzie miał kto tym pracować
) To jest napewno lepszy przykład.
Jeżeli ktoś ma dalej wątpliwości zapraszam na priv. Nie będziemy tutaj dalszej części wątku zaśmiecać lekcjami fizyki.
[...]
W tym wszystkim należy jednak pamiętać że rośliny są w stanie prowadzić fotosyntezę (*1) i prawidłowo się rozwijać nawet przy nieodpowiednim świetle
[...]
itd.
[...]
----OK to napiszę inaczej, nie odkręcisz nawet jednej śruby jeżeli będziesz nawet miał milion za dużych kluczy----
To rozumie, że gdy dasz masę świetlówek, ale te świetlówki nie dają widma czerwonego, podczerwonego i niebieskiego (takie światło lubią nasze roślinki) to te roślinki będą wolno rosły. Będą wolno rosły bo chyba świetlówka troszeczkę tych barw światła będzie emitowała. Czyli w akwa będzie jasno ale roślinką do wzrostu nie będzie bardzo się śpieszyło.
---Za to mając właściwy będziesz mógł nim odkręcać takie śruby jedna po drugiej.---
To rozumie, że gdy sobie kupię właściwą świetlówkę np. HAGEN FloraGlo która emituje te barwy światła, które to roślinki lubią najbardziej. Roślinki uruchomią proces fotosyntezy.
----Natomiast jeżeli będziesz miał 100 właściwych kluczy będziesz mógł odkręcać 100x więcej śrub w tym samym czasie----
To rozumie

Hypno, czy ja to dobrze kumam???
Dlaczego dyskusję przenosić na priva? Toczy się ona kulturalnie.
Ja z takich wywodów czytając internet i grupy dyskusyjne wyniosłem dosyć sporo dobrych wiadomości a gdy ją zakończymy na priva, to Ci co zastanawiają się jak oświetlić akwarium znowu nie będą wiedzieć do końca jak to jest z tymi świetlówkami