Kółeczka w miejscu i po godzinie po wszystkim

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Mec!eK
junior
junior
Kontaktowanie:

Kółeczka w miejscu i po godzinie po wszystkim

Post autor: Mec!eK » 16 paź 2006, 19:40

Witam
Problem wygląda następująco:
Po przeprowadzce do nowego lokum założyłem akwa 450l które dojrzewało ok 1,5 miesiąca, w międzyczasie miałem dwa akwaria w których miałem młode po tarle i dwie pary w osobnym. Stwierdziłem że przyszedł czas na przełożenie par do ogólnego i wybrałem sobie 20szt dla siebie (w 450 ph 6,0 no3 no2 niemierzalne two 5). Po wpuszczeniu do ogólnego po jakimś kwadransie trzy młode nagle oszalały kręciły się w kółko i spidowały po powierzchni po czym zawisały na górze. Trwało to ok godzinę po czym padły. Z resztą obasady wszystko ok.
Obrazek

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 17 paź 2006, 10:44

Przy takim akwa i takich parametrach wody można stwierdzić, że chyba oszalały ze szczęścia :D . Na temat ,,spidowania" paletek było już trochę postów i chyba pozostały one nierozwiązane.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 17 paź 2006, 11:31

Wg. mnie pomimo dobrych parametrów,woda na 99% zawierała jakieś chemiczne "domieszki".Skąd była ta woda?W jaki sposób ją przygotowałeś?

Tak jak napisał Dispar,spidowanie paletek w większości przypadków zostało nie rozwiązane.

Awatar użytkownika
Mec!eK
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mec!eK » 17 paź 2006, 17:53

"...Wg. mnie pomimo dobrych parametrów,woda na 99% zawierała jakieś chemiczne "domieszki".Skąd była ta woda?W jaki sposób ją przygotowałeś?..."

Woda kranowa przechodzi przez filtry 15mikronów i żywice jonowymienialną zamontowaną zaraz za wodomierzem. Zadziwiające jest to że dotkneło to tylko 3 szt ( w dodatku ładniejszych) a reszta obsady nawet szybko nie oddychała po wpuszczeniu

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 17 paź 2006, 19:20

Według mnie ryby doznały szoku ,zmiana parametrów wody i raptowne wpuszczanie do nowego akwa tak się nieraz dzieje ze ryby kręcą się w kułko i spadają na dno

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 17 paź 2006, 20:17

Powiedz tylko jedno czy przed wpuszczeniem mieszałeś wodę ze zbiornika "A "z wodą ze zbiornika" B" np. w zbiorniku "C" bo jak nie to masz odpowiedź" SZOK". Mimo iż napewno chciałeś jak najlepiej to sądzę że ta stara sprawdzona metoda uratowałaby życie twoim Paletkom.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2006, 20:18 przez rafdisc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mec!eK
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mec!eK » 17 paź 2006, 20:17

Raczej wątpi parametry identyczne co w tarliskowych . Raptowne wpuszczanie nie miało miejsca ( co według Ciebie jest raptownym wpuszczaniem?) i ryby były przy powierzchni a nie na dnie

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 17 paź 2006, 21:40

Moim zdaniem palety dobrze znoszą zmianę parametrów wody, oczywiście w granicach rozsądku. Rozumiem , że nowe lokum ma podłoże, którego wcześniej dyskowce nie miały. Jeśli nie było w nowym akwarium ryb, mogła nie zawiązać się równowaga biologiczna, bo bakterie denitryfikacyjne nie miały pokarmu. Stąd sądzę, że zmiana flory bakteryjnej i obecność szkodliwych bakterii mogła spowodować zgon.
Zaobserwowałam, że ryby przeniesione ze zbiornika sterylnego do akwarium z podłożem niekiedy znoszą to bardzo źle.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 17 paź 2006, 22:35

Ja bym się tutaj raczej dopatrywał jakiegoś szoku na tle nerwowym. Szok neurologiczny - to by nawet lepiej brzmiało. I co Ty Beata o tym myślisz? Nowe warunki, obcy nieznany swiat, stres przy przekładaniu ryb z jednego akwarium do drugiego plus inne nieznane nam przyczyny stresowe i mamy taki atak. Byłu tu już posty na temat spidiowania ryb trwale zaaklimatyzowanych ale tam przyczyny są raczej inne niż ten przypadek.

wodnik

Post autor: wodnik » 20 paź 2006, 12:59

prosze o usunięcie
Ostatnio zmieniony 21 paź 2006, 13:40 przez wodnik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jaroslawp
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jaroslawp » 20 paź 2006, 16:11

wodnik pisze:...dzieci małe może masz nigdy nie ...
Jak jeszcze jakieś kropki, przecinki i duże litery zastosujesz, to może ktoś to zrozumie. Nie mam pojęcia o czym napisałeś.
I wypadałoby uzupełnić profil.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 20 paź 2006, 18:26

wodnik pisze:według mnie to musiała być jakaś chemia dzieci małe może masz nigdy nie spotkałem się z takim stresem przenoszenia ryb
:shock: :D :shock: Ten post to mistrzostwo świata... Tylko o co chodzi?
Wodnik,postaraj się choć troszkę... albo nie pisz wogóle

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”