Dziękuję za pomoc DISPAR, to jest pierwsza poszlaka jakaś, chyba że jesteś pewien i mamy już diagnozę.
Ja kiryski sterby wykluczyłem, jest ich 10 sztuk, brałem maluchy 3cm w czerwcu, teraz mają z 5cm, więc zaledwie pół roku pewnie. Pozatym przy dnie żerują, a jaja są przy górnych krawędziach baniaka. Ponadto nurtuje mnie czemu 3 sztuki jaj zawsze, ryby liczyć nie potrafią przecież. Że rybie jaja to nie są myślałem, zmylało mnie też to, że nie są sferyczne, tylko z jednej strony całkowicie płaskie, jak by jajko na pół przeciąć i tą przeciętą powierzchnią do szyby przykleić.
Szkoda że mi aparat cyfrowy się rozsypał teraz właśnie, telefonem dużo nie pokażę.
Czy ma ktoś może jakiś link by poczytać sobie o kiryskach sterbi?
Albo jeszcze lepiej ktoś jest ich pasjonatem i coś poradzi?
Tu wyszukiwarka nie pokazuje nic na ten temat ... Zgryźliwcom pomogę, wiem że nie to forum, stąd brak tu wieści, ale sprawdzić nie zaszkodzi co pokazuje po wpisaniu STERBY.
Co zobić by odchować młode kiryski?
Może nic nie robić, bo i tak bez szans w ogólnym jestem?
A może jakiś jeden prztrwał gdzieś u mnie i go labeo nie dorwał i mam już 11?
Paletki już pare razy próbowały tych jaj, ale skorupki silnie przyklejone i mocne, nic nie dały rady zrobić, ale wyklute maluchy pewnie poszły do przełyków, bo krewetki wszystkie wytłukły, to takie maleństwa bez problemu nawet neonki wyłapią, szczególnie że mięso suma bardzo smaczne jest (wiem coś o tym

).
Zresztą ja sam takich jaj naniszczyłem masę, bo chciałem zbadać jak twarde, mocne i co tam siedzi w środku. Poaztym niszczyłem czasem, tak na wszelki wypadek by wielkolud płaziniec się z tego nie wylęgł