Ph szok !!
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Ph szok !!
Cześć
No to wam napisze o moim zdziwieniu, jakie miałem prę dni temu. Paletki mam o paru ładnych lat i tak naprawdę zero problemów poza paroma choróbskami, na które je naraziłem swoja ignorancja (brak czasu na podmiany wody, eksperymenty z jedzeniem dla podopiecznych). Parametry wody mierzone, co jakiś czas testami kropelkowymi wydawaly sie OK ogólny zastój. No i kupiłem sobie PH-metr po kupnie oczywiście kalibracja przeprowadzona bardzo sumiennie no i badamy, co się da czyste RO PH 6,7 no może być (stara membrana kamienna kranowa) no i cyk elektrodę do akwa i szok PH 5,4(a w akwa wszystko Ok) no to spokojnie znowu kalibracja super sumienna i znowu do akwa Ph ani drgnęło 5,4 gały mi z orbit wypadły !!! Teraz spokojnie małymi dawkami dolewam już drugi dzień przegotowana kranowe i dodaje prajsa rozpuszczonego w małych ilościach wody z RO i na razie mam 6,05 dziś mam więcej czasu to pomierzę resztę parametrów życiowych.
Pozdrawiam
No to wam napisze o moim zdziwieniu, jakie miałem prę dni temu. Paletki mam o paru ładnych lat i tak naprawdę zero problemów poza paroma choróbskami, na które je naraziłem swoja ignorancja (brak czasu na podmiany wody, eksperymenty z jedzeniem dla podopiecznych). Parametry wody mierzone, co jakiś czas testami kropelkowymi wydawaly sie OK ogólny zastój. No i kupiłem sobie PH-metr po kupnie oczywiście kalibracja przeprowadzona bardzo sumiennie no i badamy, co się da czyste RO PH 6,7 no może być (stara membrana kamienna kranowa) no i cyk elektrodę do akwa i szok PH 5,4(a w akwa wszystko Ok) no to spokojnie znowu kalibracja super sumienna i znowu do akwa Ph ani drgnęło 5,4 gały mi z orbit wypadły !!! Teraz spokojnie małymi dawkami dolewam już drugi dzień przegotowana kranowe i dodaje prajsa rozpuszczonego w małych ilościach wody z RO i na razie mam 6,05 dziś mam więcej czasu to pomierzę resztę parametrów życiowych.
Pozdrawiam
.. na przyklad na poziomie 3.0yoyi pisze:Nie rozumiem czemu tu się dziwić? Normalne jest to że po upływie pewnego czasu gdy akwarium juz nam dobrze dojrzeje ph zaczyna nam spadać, aż w końcu zatrzymuje się na pewnym poziomie.

J-23
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
no wlasnie .... ja robilam pomiary zawsze testami kropelkowymi. Na testach pokazywalo 5-5,5ph wiadomo testyJ-23 pisze: U mnie pH spadlo onegdaj do 4.8 (akurat mialem awarie pH-metru) i w akwarium nie dzialo sie nic podejrzanego.
J-23

tydzien temu zakupilam ph metr i szok!!! okazalo sie ze nie zadne 5 ani 5,5ph tylko 4,71ph.....
Ryby czuja sie switnie, zadnych najmniejszych oznak niepokoju skladaja ikre itp. itd.
najpierw sie przerazilam i chcialam podniesc ciut ph,ale dlaczego mam cos zmieniac jezeli przypuszczalnie plywaja juz pol roku w takich parametrach. I czuja sie wysmienicie.
Dodam ze Gh mam 3 , Kh 0
Co myslicie na ten temat i jaka jest wasza opinia?
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Marcin Ryszka
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tworków k/Raciborza
- Kontaktowanie:
DZiwne, u mnie jakoś PH nie chce spaść "samo" pod granice 6.8yoyi pisze:Nie rozumiem czemu tu się dziwić? Normalne jest to że po upływie pewnego czasu gdy akwarium juz nam dobrze dojrzeje ph zaczyna nam spadać, aż w końcu zatrzymuje się na pewnym poziomie.

Tez z tego nic nie rozumie
Pozdrawiam Marcin
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
przed wlozeniem torfu do filtra utrzymywalo sie 6,8-7ph. I nie spadalo bylo bez zmian przez okres paru lat.MarcinR pisze:DZiwne, u mnie jakoś PH nie chce spaść "samo" pod granice 6.8yoyi pisze:Nie rozumiem czemu tu się dziwić? Normalne jest to że po upływie pewnego czasu gdy akwarium juz nam dobrze dojrzeje ph zaczyna nam spadać, aż w końcu zatrzymuje się na pewnym poziomie.![]()
Pozdrawiam Marcin
A teraz jest 4,71 ph....
No3 mam 25mg/l
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
laro a zrobiłaś test torfowy przed włożeniem go do filtra?, po teście w przybliżeniu już byś wiedziała jakie będziesz miała ph i kh, co do azotanów jesteś w połowie drogi do silnego wzrostu glonów za tą niebezpieczą granicę uznaje się 50 mg/l następną żeczą jaką bym zrobił to podniusł ph do 5,5-60 i zaczął bym obserwację po jakim czasie powróci do stanu ph4,7 jeśli to będzie tydzień podmienił bym torf na mniej kwaśny oczywiście pilnując poziomu azotanów w granicach 5-10 mg/l