Co to może być???

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Co to może być???

Post autor: mirek-gniezno » 03 lis 2006, 22:39

Witam!!! Prawie od roku mam akwarium. A od pół roku, następnego dnia po każdej podmiance na powierzchni wody pojawia się takie coś...
Jest to powłoka, którą da się usunąć mechanicznie,ale to pomaga tylko na kilka godzin :cry:
Powłoka ta zatrzymuje na kilka sekund przy powierzchni wody pęcherzyki powietrza z napowitrzacza!!!
Dla jasności:akwarium 240 litrów, podmianki co drugi dzień po 40 litrów, Ph 6,7-6,8, TwO 6, TwW 0-1, No2-0, No3-0, temp. 28 stopni.
Z góry dziękuje za rady!!!
Załączniki
zdj_cie_1......jpg
zdj_cie_1......jpg (20.88 KiB) Przejrzano 7015 razy
Ostatnio zmieniony 22 lis 2006, 01:19 przez mirek-gniezno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 03 lis 2006, 23:22

Kożuch bakteryjny, błona białkowo-bakteryjna, film powierzchniowy - określeń jest masa

Środek zaradczy - najpewniejszy to chyba spływ wody do sumpa lub filtr powierzchniowy (surface skimmer), pracowici zdejmują to papierem toaletowym lub bibułą, optymiści wierzą w moc napowietrzania lub falowania wody

Rafał

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 04 lis 2006, 07:58

To ja jestem optymistą bo wierzę, że pomoże na to deszczownia ustawiona tak, żeby wywołać silny ruch powierzchniowy wody. Zresztą jest to też w tej chwili jedyny sposób napowietrzania wody w moim akwarium.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 lis 2006, 09:48

DISPAR pisze:To ja jestem optymistą bo wierzę, że pomoże na to deszczownia ustawiona tak, żeby wywołać silny ruch powierzchniowy wody.
Optymiści mają też zapewne krótkie akwarium :) Wtedy słowo ciałem się staje... :D

Rafał

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 04 lis 2006, 11:32

Mam 180cm i nadal jestem optymistą :D .

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 04 lis 2006, 12:03

problemy z błoną na lustrze wody mają bardzo często związek z brakiem odmulania podłoża. lub jego niestarannym wykonaniem. jeśli to nie pomoże to przyczyn należy szukać w dolewanej wodzie.

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 04 lis 2006, 12:38

Podłoże odmulam za każdym razem jak podmieniam wodę, czyli co drugi dzień po 40 litrów!!! A woda lana do akwarium to osmoza z Preis-em! Więc to chyba odpada!? :?
A co do usówania papierem,to już to próbowałem, ale pomagało tylko na kilka godzin!!!
A znowu silne napowietrzanie czy deszczownia (też już sprawdzałem :cry: ) nie pomaga, tylko spycha tą powłokę na jedną część akwarium i jedna jest czysta ,a druga zasyfina :x !!!

Rafal_W- o co chodzi z tym "spływem wody do sumpa lub filtrem powierzchniowym (surface skimmer)" ? Jestem jeszcze laikiem w tym wszystkim :lol: i nie spotkałem się jeszcze z czymś takim. Więc mam prośbę, czy mógłbyś mi przybliżyć ten temat! Dzięki :wink:

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 04 lis 2006, 12:47

Odpowiem za Rafała
Do sumpa, spływa woda z powierzchni, z całym tym syfkiem, a wraca już bez niego.
W klasycznych filtrach woda pobierana jest z okolic dna.
W swoim nowym akwa, zastosowałem właśnie filtr przelewowy i jedną z zalet jest kryształ na powierzchni.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2006, 12:50 przez Jeki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 lis 2006, 12:47

DISPAR pisze:Mam 180cm i nadal jestem optymistą :D .
:D :D :D no ja mam wprawdzie 260.. ale żeby nie zaczęło przypominać to przechwałek pod prysznicem - pomimo powierzchniowego spływu wody po sumpa potrafiłem wyhodować taką błonę i u siebie - wystarczyło pozwolić urosnąć za mocno trawom, by te kładąc się po powierzchni uyworzyły "martwe" lub prawie martwe strefy przepływu wody i powierzchnia zaczynała wyglądać jak po katastrodie tankowca.. :)

Wniosek z powyższego: falowanie utrudnia powstanie takiej błony - czy potrafi ją zlikwidować - nadal wątpię :)

Co do sugestii Marka.. zastanawiając sie na głos.. jeżeli wśród resztek wydalanych przez ryby czy inne stworzenia znajdują się lipidy i hydrofobowe białka.. to właściwie ma to sens.

Do Mirka - odnośnie spływu powierzchniowego: jedna z możliwości (spływ do sumpa) zapewne odpada, bo chyba nie posiadasz sumpa. Co do Surface Skimmera: załóż konto na SRWiA i looknij na link:
http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 7c179e6424

Rafał

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 04 lis 2006, 13:01

też używam wody ro z preis-em. toteż odpada raczej napewno. a próbowałeś z filtracją węglem aktywnym? choć możliwe że nie mam tych problemów ponieważ okresowo włączam lampę uv. niemniej jednak miałem kiedyś takie kłopoty. i w mojej ocenie najbardziej pomogły staranne odmulania podłoża.
co do usuwania papierem to miałem równie mizerne efekty.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 lis 2006, 13:18

Co do przyczyn powstawania filmu na powierzchni brak mi wiedzy, więc jak zlikwidować przyczynę nie wiem, zdaję się na wiedzę przedmówców. Wiem natomiast jak szybko zlikwidować efekty.
Można zakupić gotowy srface skimmer np. fluvala i zainstalować na wlotowy wąż filtra kubełkowego i przy lustrze wody w baniaku.

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 04 lis 2006, 14:44

Lampa UV chodzi u mnie non stop!!!!!!!!

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 04 lis 2006, 18:17

Przerabiałem taki problem w akwarium sterylnym a więc bez podłoża. U mnie pomogło zmniejszenia pogłowia ryb.

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 04 lis 2006, 19:29

Można dać filtr powierzchniowy Fluvala lub Eheima, alo to z reguły robią manicy ziela w celu jak najmniejszej utraty CO2, natomiast najprostrzym sposobem na pozbycie się błony białkowej jest popularna i znana deszczownia którą umieszcza się ponad lustrem wody i po kłopocie, natomiast utraty CO2 w tym przypadku będą znaczne :!:
Ja w swoim ogródku bez filtra powierzcniowego miałem okropny widok, przez to iż błona białkowa nie dawała możliwości dla tlenu z fotosyntezujących roślin który nie mógł ulatniać się do atmosfery.
Załączniki
IMG_0007.jpg
IMG_0007.jpg (88.37 KiB) Przejrzano 7185 razy
IMG_0009.jpg
IMG_0009.jpg (84.1 KiB) Przejrzano 7185 razy

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: Brodacz » 06 lis 2006, 07:09

Obcych pytacie a swego nieznacie.Do Mirka z Gniezna pisze Grzegorz z Gniezna.A wystarczyło zadzwonić by się dawiedzieć co zrobić. Pokazał bym tobie jak wygląda filtr powierzchniowy oraz jak to działa..

Odpowiedz

Wróć do „Woda”