Moje akwarium w galerii!!!!!!

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 06 lis 2006, 23:14

No to powodzenia obyś poszedł w ślady Michała .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 lis 2006, 23:19

Mirku, skoro zdradzasz pochodzenie paletek, to Ciekawy jestem skąd masz te czerwone i czy to parka już? No i skąd też jest ten samotny okaz w czerwone świecące paski?

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 06 lis 2006, 23:33

Hypno pisze:Akwarium mi się podoba, ryby jeszcze bardziej, po prostu śliczne. Niestety nadal nie wierzę w funkcjonowanie tego zbiornika w takim stanie od stycznia. Moim zdaniem właśnie o tym świadczą ot właśnie za głęboko wsadzone rośliny. Poza tym trawki w tylnej części zbiornika są pod linijkę i żadna nie śmiała wypuścić pędu w kierunku przedniej szyby. Ich jednakowy rozmiar także jak dla mnie mówi o nowej dostawie :-) Idealna czystość żwirku.... ehhh musisz Ty przy tym akwarium spędzać po 8 godzin dziennie na pielęgnacji.
Wiem wiem wredny jestem. Ktoś być musi, ale szczerze ryby pierwsza klasa!!
Moja żona wie najlepiej ile czasu mi to zajmuje! Ale mówi, że ma przynajmniej trochę spokoju! Tak naprawdę to podmianki robię co 48h po 40 litrów. Zdjęcia są robione 24h po podmiance i przycince roślin, dlatego są takie równiutkie, a pędom trawy nie daje wrosnąć w głąb akwarim tylko układam je wzdłuż tylnej szyby ( tej trawy i tak jest teraz mało bo mi glony zaczęły na niej wychodzić i muszę dużo jej wycinać). Co do roślinek głęboko posadzonych- to chyba mi podsuneliście powód tego, że nie chcą mi rosnąć tak jak bym chciał!!!
Wszystkich niedowiarków zapraszam do obejrzenia akwarium,a potem co nie co!!!
A ZWŁASZCZA ZAPRASZAM MOICH NAUCZYCIELI: MICHAŁA.F I p. BRODACZA

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 06 lis 2006, 23:44

rafdisc pisze:No to powodzenia obyś poszedł w ślady Michała .Pozdrawiam
Michałowi to ja :cry: dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo jeszcze nie dorównam :cry: !!!!!!!!!!!! :cry:

skąd masz te czerwone i czy to parka już? No i skąd też jest ten samotny okaz w czerwone świecące paski?

Te czerwone to parka i pochodzą od( teraz żebym nie dał ciała) "stendkera".
A ten samotny okaz w świecące paski to moja pierwsza w życiu paletka, zakupiona w ( nie wiem czy mogę tu robić komuś reklamę ) jednym z gnieżnieńskich sklepów zoologicznych- oczywiście niewiadomego pochodzenia!!![/quote]

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 07 lis 2006, 14:55

Zdjęcia są robione 24h po podmiance i przycince roślin
Co do roślinek głęboko posadzonych- to chyba mi podsuneliście powód tego, że nie chcą mi rosnąć tak jak bym chciał!!!
Akwarium ładne i ryby śliczne . Mając blisko Michała masz szansę iść w jego ślady . Fakt to nie tylko drzwi do katedry są chlubą Gniezna .

Akwarium wygląda na wystawowe i ma szansę przetrzymać w tym stanie całą wystawę 3-5 dni . Poźniej wyjdą błędy o których pisał Bogdan . Możesz poszukać w galerii akwarium Bogdana i zobaczyć że jego wiedza na temat roślin jest ogromna . Rzut oka pozwala mu stwierdzić czy roślina rośnie czy została wczoraj posadzona . Inaczej wygląda przycinka a inaczej odcięcie górego odcinka rośliny i posadzenie w podłoże . Możesz pisać "PANOWIE NIE MACIE RACJI" może i nie mamy . Mamy za to doświadczenie co robić aby nie robić demolki w akwarium co miesiąc .
U nas przycinka to skrócenie pędów a nie wsadzenie ich w podłoże .
Nie traktuj to jako złośliwości - życzymy Tobie aby tak wyglądało akwarium zawsze . Jest piękne i robi wrażenie . W akwarystyce to jest najważniejsze aby podkreślić piękno .
Akwarium jednak jest jak kobieta - raz jest śliczna a raz ładna . Twoje fotki akwarium to wyjście tej kobiety z salonu piękności nowy makijaż nowa fryzura . Moim zdaniem deszcz wisi w powietrzu i ............................. poproszę o fotkę za miesiąc .

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 07 lis 2006, 15:46

:shock: Mam pytanko!
Ale czy wy mi uwierzycie :cry: za miesiąc jak zamieszcze zdjęcie? iI tak powiecie że to zdjęcie z przed miesiąca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiem!!! A czy dowodem będzie to jeśli umieszczę zdjęcie sadzonki(czyli odnogi dużego) lotosa którą hoduje dla Michała???
Albo inaczej!!! Zaproszę Michała i p. Brodacza i oni sami stwierdzą czy akwarium jest nowe czy nie?
A co do Bogdana- :wink: nawet najlepsi kiedyś się mylą :wink: !!!
Pozdrawiam wszystkich niedowiarków :wink: :wink: :wink: !!!

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 07 lis 2006, 16:40

Smutno mi :( ! Jestem właśnie po podmiance, które robie co drugi dzień, i mi i moim rybom jest smutno, że nie wierzycie w to co widzicie!!!
"Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli, a uwieżyli"!!!

Ilona
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Ilona » 07 lis 2006, 16:50

rafdisc pisze:Te "cobalt blue "ze zdjęcia pt. para młoda nie pochodzą czasem od Dariusza T.??(coś mi one przypominają)
Co Ci przypominają? :wink: Może masz na myśli moje blue cobalty? :lol:

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 07 lis 2006, 17:09

mirek-gniezno pisze:Smutno mi :( ! Jestem właśnie po podmiance, które robie co drugi dzień, i mi i moim rybom jest smutno, że nie wierzycie w to co widzicie!!!
"Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli, a uwieżyli"!!!
Qrcze, ja chyba też jestem z tych, co najpierw muszą pomacać, a dopiero potem wierzą.

Napisz, Mirku, cos więcej o wodzie, nawożeniu, oświetleniu itepe, pstryknij też fotki tym glonom, co je tak skrzętnie usuwasz. Zdażyło mi sie mieć baniak wyładowany zielskiem po same brzegi, który funkcjonował przez długie miesiące, ale odbywało sie to dzięki intensywnemu dbaniu o rośliny, co już średnio podobało sie paletom. No i glony - na podłożu ich owszem nie miałem, bo było CAŁE porośnięte zielskiem - ale już chociażby na kamieniu, gdzie karmiłem, czy na deszczowni ZAWSZE jakieś drobiazgi rosły... A u Ciebie pół dna bez skrawka zielska a kamyczki jak wyjęte przed chwilą z ługu..

No chyba,że stosujesz jakiś patent, który za miesiąc pojawi się w sklepach , a Ty dostaniesz Nobla - za wybiórcze zahamowanie wzrostu glonów bez wpływu na rośliny wyższe.

To jak, dasz się naciągnąć na jakieś detale?

Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 lis 2006, 17:45

A ja za to bardzo się cieszę że niedowiarkowie z autorem podjęli dyskusję na wesoło bez obrażania się, tak jak ma to miejsce w 77% wizyt nowych forumowiczów :-) Myślę, że to jest nie tylko moje zdanie. Po czym sądzę? Ot chociażby po tym jak prezes delikatnie potraktował :-) Alek co się z Tobą dziej :-D !!

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 07 lis 2006, 18:07

Jeżeli to jest sprawa wiary bo ja już jestem ateistą ;) .

Przestań więc wciskać mi ciemnotę że roślina która została posadzona jak przez 10 letnie dziecko rośnie w akwarium . Że roślina która wygląda jakby ją psu z gardła wyciągnęli to efekt wegetacji . Mam też akwarium roślinne w których robię raz w tygodniu sianokosy przy których wyrzucam więcej zielska niż łącznie "rośnie w Twoim" wiem jak wyglądają rośliny po przycince i te które potraktuje tak - oderwię pęd i wsadzę w podłoże .
Piotr ma rację - akwarium jest świeże jak szczypiorek i widząc dziecinne próby wsadzenia rośliny głębiej niż nakazuje to zdrowy rozsądek i do tego twierdzenia że tak to już od stycznia wyglada jest dla mnie śmieszne .
Za parę dni te za głęboko wsadzone zgniją z rozkoszą - inne dostaną ciemniejsze liście w pobliżu dna gdzie mają mniej światła a jeszcze inne skoczą ku powierzchni wody - cóż Cię czeka ?? Nowa demolka i nowe zdjęcie i tak aż nie nauczysz się że roślina to nie produkt spółki plastyk i reszta ale coś co żyje rośnie i ma wymagania .

Dla mnie to świeże akwarium zrobione na 1-3 dni przed fotką - ładne ale popełniono kilka błędów za które autor zapłaci .

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 07 lis 2006, 18:28

A ja myślę, że to mogło być trochę inaczej. Każdy z nas ma lepsze i gorsze akwarium w danej chwilipod względem estetyki. Ja pstrykam jakieś tam fotki swojego akwarium w chwili gdy ono wygląda najładniej - najczęściej jest to kilka dni po przycince i podmianie wody bo wtedy najładniej wygląda. Przed wizytą w domu jakiegoś kolegi akwarysty też robię jakiś tam większy porządek żeby się podobało. Mirek też przed zrobieniem tych zdjęć zrobił prawdopodobnie generalny porządek bo chciał pokazać jak najładniejsze akwarium i tak mu to poprostu wyszło. Nie mniej to bardzo ładne akwarium i piękne ryby. Chociaż ostatnio trochę zmienia się mój gust i zamiast takich ślicznych ,,cukierkowatych" akwariów moja sympatia idzie w kierunku tego co pokazał ostatnio Jeki :D .

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 07 lis 2006, 18:45

Hypno, o tym samym pomyślałem :idea: .
Nowy człowiek, 21 letni i nie oberwał za mocno ... :P
Czyżby forum się trochę zmieniało :?: , na bardziej przyjazne obcym :wink: , i nowym :wink:
Czasem miałem wrażenie, czytając forum, że to klub adoracji zamkniętej grupy znajomków :wink:
Choć może, się wcale nie zmienia, a Mirek nie oberwał, bo ma mocne plecy :wink: i dobrych promotorów z Gniezna :twisted:

Mirku, nie smuć się, baniak masz śliczny i po prostu Ci wszyscy bardzo zazdroszczą ... Paletki też super, właściwie nie wiadomo co ładniejsze.
Jak utrzymasz ten stan baniaka i za miesiąc / dwa zrobisz fotki (aparatem z datownikiem na przykład) a baniak będzie podobny to tego jak 'dzisiaj' wygląda, to im :shock: gały wyjdą ... i będą się bili w piersi ...

Musisz jednak przyznać, jeśli widziałeś kiedykolwiek różne akwaria w 'realu', że Twoje wygląda jak baniak z obrazka, albo jak dopiero co zrobiona wystawa sklepowa, jakw muzeum, tak jak by wielkie ryby w nim nigdy nie sr...y, ale pewnie to wina aparatu i takiego ujęcia. Fajnie błoby zobaczyć kilka zbliżeń.

JA tam jestem pełen zachwytu nad Twoim BANIACZKIEM i RYBCIAMI i nadal gratuluję Ci, nawet jeśli za 2 miesiące trochę zbrzydnie ... dla mnie REWELACJA :!: A jak będzie trochę gorzej roślinkom, to będzie lepiej paletkom. Choć mnie klimaty RafałaW i od niedawna Jekiego pociągają bardziej, to Taki jak masz baniak też mógłbym mieć jakiś czas ... nie za długo, bo mam pracę i rodzinę :wink: .
Ostatnio zmieniony 07 lis 2006, 22:17 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 07 lis 2006, 19:50

Co Ci przypominają? Może masz na myśli moje blue cobalty?

Tak właśnie przypominają mi twoje rybki koleżanko- w końcu się odezwałaś na forum (mamy debiut panowie - , zmuście Ją żeby uzupełniła profil :twisted: ))Pozdrawiam Cię Ilona :wink:

Ilona
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Ilona » 07 lis 2006, 20:20

rafdisc pisze: Tak właśnie przypominają mi twoje rybki koleżanko- w końcu się odezwałaś na forum (mamy debiut panowie - , zmuście Ją żeby uzupełniła profil :twisted: ))Pozdrawiam Cię Ilona :wink:
Kiedyś musi być ten pierwszy raz ;) Z tych moich cobaltów to jeszcze nie do końca wiadomo co wyrośnie ale rzeczywiście wydaje się, że mogą być podobne do tych. Wcale bym się nie obraziła jakby były :)

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”