dyskowce w ameryce <czy ktoś mógłby to przetłumaczyć,ang&

Diety naszych ryb

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

maciekkozlowski
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

dyskowce w ameryce <czy ktoś mógłby to przetłumaczyć,ang&

Post autor: maciekkozlowski » 08 lis 2006, 14:02

witam czy mógłby ktoś to przetłumaczyć?

Discusfarm believes in 3 key items to healthy, fast growing, colorful discus.

1. Balanced nutrition with multiple feedings
2. Stable water conditions and temperatures
3. Large daily water changes

Excellent nutrition begins with a well balanced diet that is a minimum of 45% crude protein balanced with vitamins and nutrients. Discusfarm feeds a variety of food based on the age of the discus. We do not feed any hormones, but do feed natural foods to enhance the color of fish. Click for more info:

Quick notes:

In the wild, discus are searching for food all day. Thus several small meals are better than one large one. This occupies more of their time.

Most of the food that falls to the bottom of the tank will only pollute your water. Feed only what they will eat before it hits the bottom.

We do 80% water changes in the late afternoon and feed the heaviest water polluting food like the Shrimp Mix one hour before cleaning the tanks.

Shrimp Heart Mix

2 lbs Beef heart
4 lbs Prawns cleaned (remove shell & tail)

1 Cup of Flake Food
2 tbs Spirulina powder

There are many different versions of this same recipe. You can add fresh fruit, vegetables, like spinach, vitamins, medications, flake foods, pellets or anything else you can think of. If you add medication don't do it to every batch, only when necessary.

Remember what goes in comes out and what isn't eaten falls to the bottom of the tank. Either way it's pollution to your fish. Keep up on those water changes.

©2002-2005 discusfarm.us

to z farmy dyskowców a dokładnie http://www.discusfarm.us/

swoją drogą ciekawe czym w ameryce karmia palety???

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 08 lis 2006, 15:12

swoją drogą ciekawe czym w ameryce karmia palety???
Tym samym co w Polsce :wink:

maciekkozlowski
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: maciekkozlowski » 08 lis 2006, 15:34

a czy mógłby ktoś mi tp przetłumaczyć??

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 08 lis 2006, 16:10

ProCię bardzo.

Według Discusfarm trzeba spełnić 3 kluczowe warunki, aby paletki były zdrowe, szybko rosły i były pięknie wybarwione.

Często podawana zbilansowana karma.

Stabilne parametry wody i temperatury

Duże dzienne podmiany wody

Doskonałe żywnie zaczyna się już od momentu, zbilansowania diety składającej się z minimum 45% czystych protein zmieszanych z witaminami i innymi składnikami pokarmowymi. Discusfarm karmi różnymi pokarmami w zależności od wieku paletki. Nie karmią żadnymi hormonami, aczkolwiek używają naturalnych pokarmów, które powodują uwydatnieni się koloru ryby.

Przypomnienie:
W naturze paletki szukają pożywienia przez cały dzień. Dlatego większa częstotliwość małych porcji żywieniowych jest lepsza niż jedna duża.

Większość jedzenia, które spadnie na dno zbiornika przyczyni się tylko do zanieczyszczenia wody. Karm tylko takimi porcjami, które zdążą być zjedzone przez paletki, zanim opadną na dno.

Robimy 80% podmiany wody późnym popołudniem (u nas to będzie raczej wczesne popołudnie) karmiąc godzinę przed tym, pokarmami najbardziej zanieczyszczającymi wodę takimi jak: Mix krewetkowy.

Mix krewetkowy: (1 lb = 0,45 kg)
2 lbs serca wołowego
4 lbs krewetek (bez skorupek i pancerzyka – napewno dają królewskie a nie koktajlowe jak my)

1 kubek płatków
2 lbs spiruliny w proszku

Jest wiele różnych wersji tego przepisu (Mix-u krewetkowego). Możesz dodać świeżych owoców, warzyw takich jak: szpinak, witaminy, płatki oraz cokolwiek, co Ci przyjedzie do głowy (np. czosnek, papryka, marchew). Jeżeli dodajesz lekarstwa pamiętaj o nie podawaniu takiej karmy za każdym razem – tylko wtedy kiedy to potrzebne.

Pamiętaj, że to co wchodzi jedna strona wychodzi drugą a to co nie jest zjedzone spada na dno zbiornika. Każda z tych dróg przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska Twoich Dyskowców. Pamiętaj, więc o podmianach wody.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 08 lis 2006, 16:12

Jestem leniwy, ale mogę zostać KTOSIEM.
Jest to tzw. 'wolne tłumaczenie' bo nie jestem tłumaczem przysięgłym.
Sorry za drobne przekręcenia lub niedosłowne tłumaczenie miejscami.

:arrow:
Discusfarm wierzy w 3 kluczowe sprawy, aby mieć zdrowe, szybko rosnące, kolorowe dyski.

1. Zbilansowane odżywianie różnymi pokarmami.

2. Stabilne parametry wody i temperatura.

3. Duże codzienne podmiany wody.

Odpowiednie odżywianie zaczyna się od dobrego zbilansowania sposobu karmienia, w którym minimum 45% powinno stanowić proste białko wzbogacone witaminami i innymi substancjami odżywczymi. Discusfarm karmi różnymi typami pokarmów w zależności od wieku dysków. My nie dodajemy jakichkolwiek hormonów, tylko karmimy naturalnymi pokarmami, które uwydatniają kolor ryby.

Szybki przypis:

Dzikie dyski przeszukują dno w poszukiwaniu pożywienia cały dzień. Stąd kilka małych posiłków jest lepsze niż jeden duży. Takie szukanie pożywienia wypełnia dyskom prawie całą część ich dnia.

Większa część z jedzenia, które spada na dno zbiornika tylko zanieczyści twoją wodę. Karmić należy tyle ile dyski mogą zjeść przed tym zanim pokarm spadnie na dno. (mój własny kom. do tego fragmentu, nie do końca się zgodzę z tym w przypadku dysków)

My zmieniamy 80% wody każdego wieczora i karmimy najbardziej zanieczyszczającym pokarmem na godzinę przed sprzątaniem i podmianą wody w zbiorniku.

Krewetkowo - sercowa mieszanka:

2 lbs serca wołowego
4 lbs krewetki wyczyszczone (usuwać powłokę / skorupki / ogon)

1 puchar płatkowego pokarmu
2 tbs Spirulina w proszku

(mój kom. lbs nie wiem ile ma gram, nie mam czasu sprawdzić, tbs tak samo)

Jest wiele innych wersji na powyższy mix. Można dodawać owoce, warzywa, szpinak, witaminy, lekarstwa, płatkowe karmy, granulaty albo wszystko inne co jeszcze możesz myśleć. Jeśli dodajesz lekarstwa nie dodawaj do każdej porcji, stosuj jedynie kiedy zajdzie potrzeba.

Pamiętaj wszystko co jest spożywane / wchodzi prędzej czy później spada /wychodzi na dno zbiornika. Tak czy owak zanieczyszcza, jest trucizną dla ryb. Musisz nadążać z podmianami wody.

Mam nadzieję oddałem sens :idea: .

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 08 lis 2006, 16:13

:P :P :P jestem już za wolny , choc ciągle czuję się młody :P :P :P

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 08 lis 2006, 16:26

tbs, to tablespoon czyli łyżka stołowa
cup = kubek , filiżanka w tym znaczeniu
lbs czyli po naszemu 450 gr ( dawna waga = funt)

maciekkozlowski
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: maciekkozlowski » 08 lis 2006, 18:08

Wszystkim tłumaczom dzienkuję serdecznie.
( dla tom'a, yoyi) a także dla pana Gajowa(miłego przelicznika miar wag itd.)

Odpowiedz

Wróć do „Karmienie”