Moje akwarium w galerii!!!!!!

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 lis 2006, 20:45

Tomku, o tym że czyjeś plecy powstrzymują mnie od krytyki możesz spokojnie zapomnieć :-) ale wybaczam po prostu mnie dobrze nie znasz, zresztą ciężko kogoś poznać nawet po większej ilości pisaniny. O myśleniu a'la klub wzajemnej adoracji zapomniał byś szybko czytając postowe sprzeczki pomiędzy klubowiczami. Zresztą w każdej społeczności idealnie nie jest. Jest tylko mniej lub bardziej dobrze lub źle. Jestem niedowiarkiem ponieważ skłąnia mnie do tego moje 32u letnie doświadczenie z akwarystyką. Zaczynałem z ojcem od ramowej 30ki z filtrem ze skarpety w szklanej fajce kilkoma gupikami, mieczykami i molinezjami. Kilka paletek też mam na sumieniu. Nie upieram się, że mam rację. Piszę że "dla mnie to wygląda na ..." Dodatkowo podobne zdanie mają osoby które są dla mnie jakimiś wzorami. A jeżeli się mylę? Uwierz mi, że nie będę miał większej przyjemności niż ta przy odwoływaniu swoich "niewierności".

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 07 lis 2006, 22:46

Piotrze, miałem na myśli odnośnie Ciebie, tylko to, że tak jak Ty podoba mi się, że cały wątek jest ciągle na wesoło i wszyscy są w dobrym humorze (no może poza biednym Mirkiem, który wydał kopę kasy na rybki, baniak, tak się starał i ... niepotrzebnie go zasmuciliśmy).
A to, że nie 'oberwał' pisałem już ogólnie do wszystkich, choć nieaktualne już było, bo nadepnął już na odcisk i właściwie 'oberwał', zanim post skleciłem i posłałem.
Za wolny się robię z wiekiem :wink:
A forum jest super, pewnie, że ma wzloty i upadki, spięcia, itd. komu nie pasuje to klik i może przełączyć na: ...
Specjalnie dałem podkreślenie pod 'czasem' i puściłem oczko, ale każdy ma parwo do własnego zdania, ja czasem tak myślę :wink: czytając forum.
Zajmuje się akwarystyką z przerwami od 16 lat, to nie za długo, ale dość by już cosik wiedzieć, ale daleko mi do Twoich czy innych tu osób doświadczeń i wiedzy, więc czerpię garściami.
Jak się chwalimy :wink: to ja też posłałem kilka paletek w kosmos (dokładnie 10 sztuk 6 miesięcznych maluchów) i to była jakaś wcale nie drobna tragedia w moim domu, może nie porównywalna do śmierci mojego 'kawalerskiego' kota po 11 latach, ale tragedia. Na usprawiedliwienie dodam, wykończyły je razem ze mną płazińce, a ja nie umiałem kiedyś rybom pomóc, zresztą z płazińcami do tej pory nie wiem czy wygram kolejną potyczkę.
A wogóle pierwsze moje dyski jakie 14 lat temu miałem choć nie unicestwiłem, nawet byłem strasznie dumny, że mam, to teraz z perspektywy lat i wiedzy wiem, że cierpiały u mnie i cud, że nie padły.
Dobrze dla nich, że musiałem się pozbyć akwarium z powodu przeprowadzki. :P

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 07 lis 2006, 23:14

Panie, panowie,klubowicze, 8) prezesi 8) !!! Przyjąłem wszystkie posty do wiadomości (jedne miłe :D drugie .... jeszcze bardziej :D :wink: )!!!
Niestety teraz nie mogę na nie odpowiedzieć gdyż pakuje się, bo jutro idę :cry: do szpitala :cry: ,a w czwartek mam operacje!!! Ale spokojna głowa :lol: biorę ze sobą laptopika (mam nadzieje, że będe mógł używać) i jak się tam rozgoszczę,czyli tak około południa- odpowiem na każdy :wink: ciekawy :wink: post!!! Oj, będzie WESOŁO będzie!!! Wszystkich zainteresowanych zapraszam!!!
P.S. Ups, panie 8) prezesie 8) trzy dni roślinki bez mojej opieki pewno padną :D :P :D :P :D :P :D :P :D :P :D :P :D :P :D :P :D :P :D :D :D :idea: :!: ale spokojna głowa, wszystkie zakopałem tak mocno, że tylko końcówki liści widać :wink: :D - wyszło tego chyba z półtony kamyszków :D
do jutra

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 08 lis 2006, 19:49

Na początku chciałbym większość z was przeprosić za to, że do większości z Was powinienem zwracać się " Pan , Pani" bo mam kilka lat mniej! A więc umówmy się, że jak będe pisał Brodacz, Prezes- to proszę traktować to jako Pan Brodacz i Pan Prezes!!! :)
Po drugie- sznujcie swoje zdrowie, bo k........cze mać cztery godziny czekałem za wpisem do szpitala, potem mnie pokłuli, pobadali i czekam na głodówie na operacje i dopiero teraz mam czas popisać!!!
To jak, dasz się naciągnąć na jakieś detale?

Rafał
No pewnie, że dam się naciągnąć :wink: :akwa. 240 l po łuku, filtr tetra 700- na wlocie i wylocie gąbki czyszczone często), 1 grzałka, lampa uv, napowietrzacz sera, termometr (który ryby wczoraj zbiły), pokrywa Wromak z dwoma świetlówkami-jedna to agua glo, a drugiej nazwy nie pamiętam z odbłyśnikami własnej roboty,woda ph 6,7-6,8, TwO 4-5, TwW 0-1,NO2-0, NO3-0,NH3-0,podmiany co drugi dzień z czyszczeniem dna po 40l- woda to RO z Preisem i kilkoma innymi dodatkami lana z dwóch 20 l baniaków, programator światła ustawiony od 10 do 22 godz.,co tam jeszcze: 8 palet ze zdjęć, rośliny ze zdjęć(apropo-trawek na tył kupiłem 20 i tak się rozrosły :D :D :D ) wszystkie ze sklepu(można sprawdzić kiedy kupione) oprucz tego grubego kopru-jest od michała-pół roku temu, 2 bocje,2 kosiary, 4 neony, 3 glonojady weloniaste, podłoże to białe kamyki o śr.1-3, 14 albo 12 paczek (dwa tygodnie temu dosypana jedna paczka), pod nimi podłoże sera, acha najważniejsze :wink: :D glony na trawie i podłożu i rurce napowietrzacza i bokach akwarium :D :wink: styka? czy jeszcze cosik? :wink: :D
A ja za to bardzo się cieszę że niedowiarkowie z autorem podjęli dyskusję na wesoło bez obrażania się, tak jak ma to miejsce w 77% wizyt nowych forumowiczów Myślę, że to jest nie tylko moje zdanie
.

Jestem wesołym człowiekiem :lol: :wink: i trudno mnie wyprowadzić z równowagi, bo mam tak stresujący zawód, że takie przekomarzanie się :wink: wiedząc ,że mam racje jest cool. Wogóle całe forum jest super! :P

A ja myślę, że to mogło być trochę inaczej. Każdy z nas ma lepsze i gorsze akwarium w danej chwilipod względem estetyki. Ja pstrykam jakieś tam fotki swojego akwarium w chwili gdy ono wygląda najładniej - najczęściej jest to kilka dni po przycince i podmianie wody bo wtedy najładniej wygląda. Przed wizytą w domu jakiegoś kolegi akwarysty też robię jakiś tam większy porządek żeby się podobało. Mirek też przed zrobieniem tych zdjęć zrobił prawdopodobnie generalny porządek bo chciał pokazać jak najładniejsze akwarium i tak mu to poprostu wyszło. Nie mniej to bardzo ładne akwarium i piękne ryby
.

:!: Bardo mądry człowiek ten DISPAR :!: ! Bo co za baran(beeee) umieszczałby zdjęcia swojego akwarium gdy jest zarośnięte, zaglonione itp.itd. DISPAR IS COOL 8) :wink:
Musisz jednak przyznać, jeśli widziałeś kiedykolwiek różne akwaria w 'realu', że Twoje wygląda jak baniak z obrazka, albo jak dopiero co zrobiona wystawa sklepowa, jakw muzeum,
Każdy kto przychodzi do mnie tak mówi :D :D :D , a co do gówien to są ale wróćmy do góry do DISPAR-a. Gówna- pewnie, że są, tylko trzeba umieć zrobić tak zdjęcie aby nie było ich widać! :lol:
Jestem niedowiarkiem ponieważ skłąnia mnie do tego moje 32u letnie doświadczenie z akwarystyką. Zaczynałem z ojcem od ramowej 30ki z filtrem ze skarpety w szklanej fajce kilkoma gupikami, mieczykami i molinezjami. Kilka paletek też mam na sumieniu. Nie upieram się, że mam rację. Piszę że "dla mnie to wygląda na ..." Dodatkowo podobne zdanie mają osoby które są dla mnie jakimiś wzorami. A jeżeli się mylę? Uwierz mi, że nie będę miał większej przyjemności niż ta przy odwoływaniu swoich "niewierności".
:shock: Jestem pełen podziwu za ten starz z rybami i za to,że będziesz się umiał przyznać d błędu :wink: :D
Piotrze, miałem na myśli odnośnie Ciebie, tylko to, że tak jak Ty podoba mi się, że cały wątek jest ciągle na wesoło i wszyscy są w dobrym humorze (no może poza biednym Mirkiem, który wydał kopę kasy na rybki, baniak, tak się starał i ... niepotrzebnie go zasmuciliśmy).
:D Wszyscy mają dobry humor, może oprócz... 8) :evil: prezesa 8) - bo nie wiem jak on, ale ja mam zaje...fajny humor! :wink:

:D A TERAZ NAJLEPSZE ... POSTY!!! :D :wink:
Jeżeli to jest sprawa wiary bo ja już jestem ateistą .

Przestań więc wciskać mi ciemnotę że roślina która została posadzona jak przez 10 letnie dziecko rośnie w akwarium . Że roślina która wygląda jakby ją psu z gardła wyciągnęli to efekt wegetacji . Mam też akwarium roślinne w których robię raz w tygodniu sianokosy przy których wyrzucam więcej zielska niż łącznie "rośnie w Twoim" wiem jak wyglądają rośliny po przycince i te które potraktuje tak - oderwię pęd i wsadzę w podłoże .
Piotr ma rację - akwarium jest świeże jak szczypiorek i widząc dziecinne próby wsadzenia rośliny głębiej niż nakazuje to zdrowy rozsądek i do tego twierdzenia że tak to już od stycznia wyglada jest dla mnie śmieszne .
Za parę dni te za głęboko wsadzone zgniją z rozkoszą - inne dostaną ciemniejsze liście w pobliżu dna gdzie mają mniej światła a jeszcze inne skoczą ku powierzchni wody - cóż Cię czeka ?? Nowa demolka i nowe zdjęcie i tak aż nie nauczysz się że roślina to nie produkt spółki plastyk i reszta ale coś co żyje rośnie i ma wymagania .

Dla mnie to świeże akwarium zrobione na 1-3 dni przed fotką - ładne ale popełniono kilka błędów za które autor zapłaci
.

Pan prezes się zdenerwował, więc ...
Akwarium wygląda na wystawowe i ma szansę przetrzymać w tym stanie całą wystawę 3-5 dni
Jest piękne i robi wrażenie . W akwarystyce to jest najważniejsze aby podkreślić piękno .
WIĘC... musi się mu ... :D podobać :D :wink: . I jest zły :twisted: , że taki laik jak ja ma takie ładne akwarium :D :D :D :wink:

WNIOSKI!!!
Ot chociażby po tym jak prezes delikatnie potraktował Alek co się z Tobą dziej !!
...
Nowy człowiek, 21 letni i nie oberwał za mocno
Wnioski nachodzą same :D :wink: :
Pojawia się nowy laik, który ma 21 lat i ... żeby było ok ,to powinien wysłać zdjęcie z jakieś sadzawki zarośniętej i zamulonej :D :wink: aby wszyscy mogli sobie pojeździć po nim, a tak po roku może trzech przysłać takie ładne zdjęcie i wtedy by było:ach, och itp. no może poza panem 8) prezesem 8) :wink: . A w rzeczywistości- :shock: :evil: ups :evil: :shock: - taki szczeniak ma takie akwarium :D :wink:
HHHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUURRRRRRRRRRRRAAAAAAAA- a wiecie dlaczego- BO JA MAM TO AKWARIUM :D !!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 08 lis 2006, 19:57

UWAGA - GLONY :D :wink:
Załączniki
glony_i_niedoskona_o_ci_mir.jpg
glony_i_niedoskona_o_ci_mir.jpg (13.1 KiB) Przejrzano 5958 razy
gloony.jpg
gloony.jpg (4.66 KiB) Przejrzano 5958 razy
Ostatnio zmieniony 22 lis 2006, 00:54 przez mirek-gniezno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 08 lis 2006, 21:00

Ja wstrzymałem oddech... i czekam na ripostę :-D wiecie od kogo. Oj chyba będzie co poczytać. To tak na marginesie.
Mirku wszyscy sobie tu mówimy po imieniu albo "po niku". Jeżeli chcesz się wyróżniać i jako jedyny mówić per pan to to chyba nie jest dobry pomysł. Widzisz pokory to każdy z nas się uczy przez całe akwarystyczne życie, ja ostatnio uczyłem się w wakacje a my wszyscy też niedawno bo jakiś kilkuletni Leszcz (przypadek?) otrzymał z pierwszego tarła prawie 200 sztuk pięknych ryb, a my starzy koszmarnie stetryczali marudnicy marzymy o takim osiągnięciu w naszych dumnych domowych ślicznościach. Życzę Ci, abyś okazał się tym który właśnie nie wiedział że czegoś tam nie da się zrobić i przez swoją niewiedzę właśnie to zrobił. Aby nas o tym przekonać nie wystarczy jednak śliczne zdjęcie. Co nie znaczy że chcemy codziennie zdjęć na tle teleekspresu z datą i zegarem w celu udowadniania :-) Odpowiadając na pytania właśnie to uczynisz. Trzeba się też przyzwyczajać, bo uczestnictwo w tym forum oznacza odpowiadanie na masę pytań często nienajmądrzejszych i bardzo często powtarzających się. Taki trening cierpliwości :-)
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, wiem jak pracuje służba zdrowia bo ... sam w niej pracuje. Bardziej zmanierowanego i rozpieszczonego środowiska jak lekarze i prawnicy nie ma...

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 08 lis 2006, 21:39

Bardziej zmanierowanego i rozpieszczonego środowiska jak lekarze i prawnicy nie ma...
chyba nie spotkałeś jeszcze polityków na swojej drodze ... :mrgreen: ... a urzędnicy, to dopiero zmanierowne bestie są, ci skarbowi szczególnie :mrgreen:

Wyprzedzając kolejne posty to ja się przyłączam do niedowiarków (niestety) po przeczytaniu opisu tajemnic tego ślicznego (nie da się ukryć, wygląda jak eksponat w muzeum), ale jednak przerybionego baniaka, bez co2, na samej wodzie z RO z zaledwie EX700 jako biologiczny i mechaniczny zarazem, niepotrzebną gąbką na wylocie, bo niby co ma z filtra wylecieć, co ta gąbka zatrzyma? Bez dobrego oświetlenia dla ziela, bez No3 :wink: ten baniak tak długo nie będzie wyglądał ... a szkoda, bo taki ładny jest ... był ...

Co do fotek glonów to Mirku sprawdź PO4, chyba jest za wysokie, no i nie wiem czy nie powinieneś zmienić testu na NO3 :?:

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 08 lis 2006, 22:13

Wyprzedzając kolejne posty to ja się przyłączam do niedowiarków (niestety) po przeczytaniu opisu tajemnic tego ślicznego (nie da się ukryć, wygląda jak eksponat w muzeum), ale jednak przerybionego baniaka, bez co2, na samej wodzie z RO z zaledwie EX700 jako biologiczny i mechaniczny zarazem, niepotrzebną gąbką na wylocie, bo niby co ma z filtra wylecieć, co ta gąbka zatrzyma? Bez dobrego oświetlenia dla ziela, bez No3
Właśnie! Zapomniałem o co2 które dozuje-wybacz _TOM_ ale głodówka w szpitalu źle mi robi. Przerybiony - wiem -- dlatego podmiany co drugi dzień(ale i tak zamirzam przeżedzić towarzystwo). ex700-biologia, gąbka na wlocie- mechaniczna.Gąbka na wylocie dla rozbicia pędu wody z filtra a nie do filtracji. Oświetlenie jest najlepsze jakie było w sklepie-nazwę podam po powrocie bo głodówka w szpitalu źle mi robi.No3 brak z powodu częstych i obfitych podmian! :shock: jesce cosik :D
a szkoda, bo taki ładny jest ... był ...
szkoda nie bo... :wink: :D był :D jest :D i najważniejsze, że będzie :lol: :D
Aby nas o tym przekonać nie wystarczy jednak śliczne zdjęcie. Co nie znaczy że chcemy codziennie zdjęć na tle teleekspresu z datą i zegarem w celu udowadniania Odpowiadając na pytania właśnie to uczynisz.
Nie ma problemu!!! :D

Może pogadamy o ty wszystkim w Lublinie?! :D

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 09 lis 2006, 02:07

Mirek akwarium robi wrażenie. Życzę żeby wyglądało tak jak najdłużej.
Koledzy Mirek po prostu dba o zbiornik , pucuje go glancuje,penseta układa roślinki i takie tam inne. I chwała mu za to. Tojest właśnie zapaleniec pozytywnie zakręconywięc więc prezesie bądź miłościwy w ripoście.
Mirku życze jak najprzyjemniejszego pobytu w szpitalu, no i szybkiego powrotu do domu!

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: Brodacz » 09 lis 2006, 07:46

Dwa dni nie byłem na forum a tu taka krytyka.Piotr jak się ktoś zajmuje ponad trzydzieści lat akwarystyką to jeszcze nie jest taki stary żeby być........ ..Wsiedliście na chłopaka jak na jakiegoś rumaka.Alek jak zwykle uszczypliwy ale i jemu dobrze zrobi przewietrzenie komórek w innym klimacie.Co do Mirka wiem tyle.Nie byłem nie widziałem ale znam chłopaka i wierze bo akwa ma od dawna.Ryby czerwone kupił odemnie jakieś pół roku temu. Niebieskie od Michała jeszcze wcześniej. Pozostałe w sklepie u Słonia w Gnieznie.Tyle co wiem i mogę potwierdzić.Znawcą od roślinek zaproponuję że jak Mirek przyjdzie ze szpitala niech mu powiedzą którą rośline ma wyrwać i zrobić zdjecie korzenia.Okaże się czy to roślina świeża czy starsza ukorzeniona.Wiem jedno . Nasze ryby ma ponad pół roku i są leprze jak były a napewno kot się po nich nieoblizuje.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 09 lis 2006, 09:46

mirek-gniezno pisze: pokrywa Wromak z dwoma świetlówkami-jedna to agua glo, a drugiej nazwy nie pamiętam z odbłyśnikami własnej roboty
T5? T8? Ile to ma mocy razem? Bo firmowe pokrywy to - zwłaszcza od czasu wystawy w PKiN - marnie mi się kojarzą :)
mirek-gniezno pisze: woda ph 6,7-6,8, TwO 4-5, TwW 0-1,NO2-0, NO3-0,NH3-0,podmiany co drugi dzień z czyszczeniem dna po 40l- woda to RO z Preisem i kilkoma innymi dodatkami
Czyli podmiany koło 50% w skali tygodnia.. Tyle dużych ryb w tak niewielkim litrażu,roślin nie za dużo i właściwie nie popędzane niczym - bo CO2 przy takim oświetleniu i braku suplementacji mikro i makro to właściwie gadżet.. I azotany zero?? Wierzyć mi się nie chce. Ryby wyglądają na nie przytrute azotem, więc go tam zapewne dużo nie ma, ale w zero nie wierzę.
mirek-gniezno pisze: podłoże to białe kamyki o śr.1-3, 14 albo 12 paczek (dwa tygodnie temu dosypana jedna paczka), pod nimi podłoże sera
MOże w tym miejscu jest jakiś punkt, dzięki kóremu to wszystko funkcjonuje. Co to za podłoże-konkretnie? I pytanie zgryźliwe: jak podczas tak intensywnego odmulania obydwa podłoża nie mieszają się ze sobą?
mirek-gniezno pisze: glony na trawie i podłożu i rurce napowietrzacza i bokach akwarium
Z tego nie byłbym tak zadowolony, bo żeby trawa dała się porosnąć glonem, to musi się źle czuć. Jeśli źle się czuje trawa, która potrafi rosnąć w warunkach ekstremalnych - to daje mi to kolejne powody do zastanowienia.
mirek-gniezno pisze: :!: Bardo mądry człowiek ten DISPAR :!: ! Bo co za baran(beeee) umieszczałby zdjęcia swojego akwarium gdy jest zarośnięte, zaglonione itp.itd. DISPAR IS COOL 8) :wink:
Nie ujmując nic Disparowi - widziałem go i gadałem z nim, natomiast należę niestety do baranówbeee :) :), bo przyzwoitość każe pokazywać mi zbiorniki, gdy już trochę popracują.. Swoją drogą podobają mi się wtedy bardziej, niż bezpośrednio po porządkach, bo takie choćby rośliny zaczynają się między sobą przepychać i wszystko sprawia bardziej naturalne wrażenie. No i jeżeli mogę je pokazać, to znaczy że dobrze się nimi zajmują, bo są nadal medialne, pomimo puszczenia ich "bez opieki" ;). To może w ogóle temat na inna dyskusję - w sensie czasu, jaki powinno poświęcać się zbiornikowi - bo ja najbardziej to się lubię gapić, a nie pływać w środku.

Rafał

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 09 lis 2006, 20:45

5? T8? Ile to ma mocy razem? Bo firmowe pokrywy to - zwłaszcza od czasu wystawy w PKiN - marnie mi się kojarzą
Pisałem wcześniej, że napisze o oświetleniu jak będe w domu!!!
braku suplementacji mikro i makro to właściwie gadżet..
odp.
Preis Diskus Mineralien 1kg 95,00zł
Specjalnie opracowana sól dla dyskowców, zawiera wszystkie niezbędne makro i mikroelementy dzięki czemu wspomaga rozród oraz prawidłowy wzrost.
Co to za podłoże-konkretnie? I pytanie zgryźliwe: jak podczas tak intensywnego odmulania obydwa podłoża nie mieszają się ze sobą?
Jest to podłoże dla roślin-sera lub tetra- dokładnie nie pamiętam. Warstwa ta ma grubośc ok 1 cm i przeważnie ułożona jest tam gdzie rosną. Nie mieszają się, gdyż ta druga warstwa kamykw ma ok 5-6cm.
Z tego nie byłbym tak zadowolony, bo żeby trawa dała się porosnąć glonem, to musi się źle czuć. Jeśli źle się czuje trawa, która potrafi rosnąć w warunkach ekstremalnych
Trawa się nie czuje źle- bo mnoży się bardzo szybko, a glony wychodzą na górze i zchodzą w dół!!! Ale polatałem trochę po forum :?: :idea: i dowiedziałem się, że lapy wymienia się co pół roku- a moje mają pawie rok :roll: !!!
Nie ujmując nic Disparowi - widziałem go i gadałem z nim
Co to znaczy?
przyzwoitość każe pokazywać mi zbiorniki, gdy już trochę popracują.. Swoją drogą podobają mi się wtedy bardziej, niż bezpośrednio po porządkach, bo takie choćby rośliny zaczynają się między sobą przepychać i wszystko sprawia bardziej naturalne wrażenie.
A to, to już kwestia gustu (jeden woli żone, a drugi- teściową!!! :D :wink: )
bo ja najbardziej to się lubię gapić, a nie pływać w środku.
Ja to uwielbiam się gapić,ale... w czyste akwarium, zrobine pod mój gust (czyli przycięte w linijke ...itp. itd.)
I azotany zero?? Wierzyć mi się nie chce.
Test zoolek-zakres
0 - 5 - 10 itd. więc u mnie może być ok 5 gdyż jest to jak zapewne wiesz, oznaczenie kolorami!
Ryby wyglądają na nie przytrute azotem,
Rybom musi być bardzo źle(zwłaszcza ty czerwonym) ,bo... składaj ikre tylko raz na dwa tygodnie(czasami co tydzień) nz roślinach i dlatego rośliny niektóre wyglądają tak kiepsko! :D :D :D

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 09 lis 2006, 21:19

mirek-gniezno pisze:Preis Diskus Mineralien 1kg 95,00zł
Specjalnie opracowana sól dla dyskowców, zawiera wszystkie niezbędne makro i mikroelementy dzięki czemu wspomaga rozród oraz prawidłowy wzrost.
Zastanawiamy się nad roslinami, a nie dyskowcami - do tych ostatnich nie mam żadnych zastrzeżeń, mimo że to sugerujesz na końcu postu :)

Preis Diskus Mineralien to jak sama nazwa wskazuje sole dla dysków, a nie nawóz dla roślin. Na tej samej zasadzie nie nawożę zestawem "Centrum" dla osób w średnim wieku. Mój "problem" to: czemu - pomimo istnienia akwarium - jak piszesz - od stycznia - masz wciąż białe kamyczki, a nie żwirek, który zwykle nosi na sobie dość intensywne ślady "życia". Pytanie nie jest złośliwe, bo nie tyle wątpię w to co mówisz, tylko chciałbym wiedzieć, dzięki czemu to osiągasz.
mirek-gniezno pisze: Trawa się nie czuje źle- bo mnoży się bardzo szybko, a glony wychodzą na górze i zchodzą w dół!!! Ale polatałem trochę po forum :?: :idea: i dowiedziałem się, że lapy wymienia się co pół roku- a moje mają pawie rok :roll: !!!
Żadna ZDROWA roślina nie pozwoli porosnąć się glonom. Tak już mają. Problemy zaczynają się wtedy, gdy jest coś nie halo ewentualnie dotyczy to najstarszych, obumierających liści. "Starość" lamp to dość naciągany powód.
mirek-gniezno pisze:
Nie ujmując nic Disparowi - widziałem go i gadałem z nim
Co to znaczy?

Tylko tyle,że mieliśmy okazję rozmawiać - i szanuję faceta za to, co mówi i robi. Niekoniecznie zgadzamy się ze sobą w pewnych detalach, ale obywa się bez ofiar ;)
mirek-gniezno pisze:
przyzwoitość każe pokazywać mi zbiorniki, gdy już trochę popracują.. Swoją drogą podobają mi się wtedy bardziej, niż bezpośrednio po porządkach, bo takie choćby rośliny zaczynają się między sobą przepychać i wszystko sprawia bardziej naturalne wrażenie.
A to, to już kwestia gustu (jeden woli żone, a drugi- teściową!!! :D :wink: )
A w tym miejscu nijak się zgodzić nie mogę. Pokazując akwarium dajesz dowód czy potrafisz się w to bawić, czy tylko zrobiłeś kompozycję do fotki. Jeżeli akwarium działa przez długie miesiące i ingerencja człowieka w stworzone środowisko jest minimalna - wtedy jesteś zwyczajnie dobry, bo zrobiłeś stabilny ekosystem,który na dodatek cieszy oczy. Natomiast kompozycje "na chwilę" - to zupełnie inna działka, imo dużo prostsza, bo nie wymagająca gruntownej wiedzy i poczucia estetyki, a JEDYNIE wspomnianego poczucia estetyki.
mirek-gniezno pisze:
I azotany zero?? Wierzyć mi się nie chce.
Test zoolek-zakres
0 - 5 - 10 itd. więc u mnie może być ok 5 gdyż jest to jak zapewne wiesz, oznaczenie kolorami!
Wiem,że są to kolory, wiem także, że zero to jasny sikowaty żółty, a 5 - to coś wpadające w łososiowy. Różnica jest zasadnicza. Czepiam się tego, bo przy marnych dwustu litrach masa Twoich ryb przewyższa tą, którą ja trzymam w pięciokrotnie większej objętości wody.
mirek-gniezno pisze:
Ryby wyglądają na nie przytrute azotem,
Rybom musi być bardzo źle(zwłaszcza ty czerwonym) ,bo... składaj ikre tylko raz na dwa tygodnie(czasami co tydzień) nz roślinach i dlatego rośliny niektóre wyglądają tak kiepsko! :D :D :D
[/quote]

Tak jak napisałem na samej górze - ryby masz ładne i - powtórzę - NIE WYGLĄDAJĄ na podtrute czymkolwiek, więc parametry wody DLA RYB masz na pewno fajne. Dyskusja natomiast dotyczy roślin i glonów.

Rafał

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 09 lis 2006, 22:45

Preis Diskus Mineralien to jak sama nazwa wskazuje sole dla dysków, a nie nawóz dla roślin.
Czytaj to co napiszłem :wink: : RO z preisem i kilkoma dodatkami- a nie zapytaliście jakimi!!! A są to:
-multimineral dla roślin
-ferroaktiw- dla rośli
-kobaltosan- biostymulator :wink: wzrostu znowu :D :wink: roślin

Mój "problem" to: czemu - pomimo istnienia akwarium - jak piszesz - od stycznia - masz wciąż białe kamyczki, a nie żwirek, który zwykle nosi na sobie dość intensywne ślady "życia". Pytanie nie jest złośliwe, bo nie tyle wątpię w to co mówisz, tylko chciałbym wiedzieć, dzięki czemu to osiągasz.
:wink: I znowu czytaj co pisałem :wink: - 2 tygodnie temu dosypałem 1 worek, a kamyki są zielone( ale na zdjęciu tego nie widać) ,
"Starość" lamp to dość naciągany powód.
Nie podam teraz nazwisk, ale kilku członków PKMD, że to też jest powód wychodzenia glonów :?
zrobiłeś kompozycję do fotki
Wiem, że mi nie wierzycie, i już trace nadzieje że można wam to udowodnić :wink: Uparci jesteście i nie dacie sobie przepowiedzieć, że taki laik może mieć takie akwarium już długo!!!
Wiem,że są to kolory, wiem także, że zero to jasny sikowaty żółty, a 5 - to coś wpadające w łososiowy. Różnica jest zasadnicza. Czepiam się tego, bo przy marnych dwustu litrach masa Twoich ryb przewyższa tą, którą ja trzymam w pięciokrotnie większej objętości wody.
A jeśli jestem :wink: daltonem :wink: . Kolor jest pomiędzy , ale blisko zera-dajmy na to ,że 1-2

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 09 lis 2006, 23:19

mirek-gniezno pisze: Wiem, że mi nie wierzycie, i już trace nadzieje że można wam to udowodnić :wink: Uparci jesteście i nie dacie sobie przepowiedzieć, że taki laik może mieć takie akwarium już długo!!!
Spokojnie, wróćmy do meritum sprawy: co z zielskiem i glonami. Ładne w tym akwarium są ryby. Kompozycyjnie - sorry, liga okręgowa co najwyżej. Uwagę - moją, jak i tych, którzy jakby dali już spokój - zwraca nienaturalna czystość i świeżość elementów wystroju. I o tym cały czas piszę, bez zbytniej euforii na temat całości. I pomimo tego,że popełniłem już tyle słów w tym wątku - nadal uciekasz w swoich odpowiedziach w kierunku czepialstwa dyskutantów, a fakty trzeba wyrywać na siłę.
mirek-gniezno pisze: A jeśli jestem :wink: daltonem :wink: . Kolor jest pomiędzy , ale blisko zera-dajmy na to ,że 1-2
Daltonizm to nierozpoznawanie barwy zielonej lub mylenie jej z czerwoną. Kłopot z odróżnianiem różnych nasyceń barwy czerwonej, najbliższy problemom odróżniania zera i pięciu w skali barw testu NO3 Zooleka to protanomalia, jeden z rodzajów trichromacji. Nawet nie leżała obok daltonizmu.

Wciąż bez urazy, ale odrobinę zniecierpliwiony

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”