Jest problem, czekam na porady
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
dzierga
- nowicjusz

- Kontaktowanie:
Jest problem, czekam na porady
Witam
Mój problem dotyczy zachowania moich dysków. Posiadam akwarium o pojemności 300 l. Nie Jest to akwarium świeże bo zostało założone kilka lat temu...Od tego czasu zmieniałem wodę i jego wnętrze. W baniaku posiadam 10 palet z czego 2 mają po ok 2,5 roku, a pozostałe zakupiłem ponad miesiąc temu na giełdzie i mają ok 8-9 cm (p. Mordarski). Pierwszy tydzień to sama radość rybki podpływały do przedniej szyby i prosiły się o żarełko. Jednak trwało to tydzień. Od tej pory wszystko się zmieniło ciągle są płochliwe, chowają się po kątach akwarium. Postanowiłem po przeczytaniu kilku postów o przetrzewieniu roślin w akwarium i teraz zostało mi ich nie wiele, jednak to nie wiele pomogło. Rybcie dalej się chowają. Temp wody wacha się od 30 do 33 stopni. Posiadam Filtr Fluvala 304 z wsadem ceramicznym oraz"watą akwariową" do tego napowietrzanie 24h kamyczkiem. Wylot filtra Jest skierowany wzdłuż tylniej szyby i ustawiony jest na maksa. Oświetlenie jakie posiadam to(od przodu)Leuci aquarium blue, Osram Fluora, Leuci aquarium nature razem 90 wat. A teraz czas na parametry:
1. woda w kranie
ph 7,5
Two 8n
Tww 5n
2.Woda w akwarium przed podmianą
ph 4- 4,5
Two 13n
Tww -
3.woda w akwarium po podmianie
ph 6,5
Two 12n
Tww -
Testy wykonane preparatami zooleka. Nie posiadam testu na NO3 i NO2. Staram się podmieniać wodę co tydzień a nawet 2x po 40 litrów. Karmię różnym pokarmem, przez siebie przygotowanym (przepisy z forum) a także płatkami, oraz granulatem. Pokarm pobierają normalnie. Podczas karmienia staram się być blisko akwarium jednak wtedy robią to nieśmiało...nie zauważyłem żadnych zmian skórnych,mają skłonności do rajdów gdy ktoś wejdzie do pokoju...
Chciałbym poznać wasze opinie na temat zachowania się palet?
Mój problem dotyczy zachowania moich dysków. Posiadam akwarium o pojemności 300 l. Nie Jest to akwarium świeże bo zostało założone kilka lat temu...Od tego czasu zmieniałem wodę i jego wnętrze. W baniaku posiadam 10 palet z czego 2 mają po ok 2,5 roku, a pozostałe zakupiłem ponad miesiąc temu na giełdzie i mają ok 8-9 cm (p. Mordarski). Pierwszy tydzień to sama radość rybki podpływały do przedniej szyby i prosiły się o żarełko. Jednak trwało to tydzień. Od tej pory wszystko się zmieniło ciągle są płochliwe, chowają się po kątach akwarium. Postanowiłem po przeczytaniu kilku postów o przetrzewieniu roślin w akwarium i teraz zostało mi ich nie wiele, jednak to nie wiele pomogło. Rybcie dalej się chowają. Temp wody wacha się od 30 do 33 stopni. Posiadam Filtr Fluvala 304 z wsadem ceramicznym oraz"watą akwariową" do tego napowietrzanie 24h kamyczkiem. Wylot filtra Jest skierowany wzdłuż tylniej szyby i ustawiony jest na maksa. Oświetlenie jakie posiadam to(od przodu)Leuci aquarium blue, Osram Fluora, Leuci aquarium nature razem 90 wat. A teraz czas na parametry:
1. woda w kranie
ph 7,5
Two 8n
Tww 5n
ph 4- 4,5
Two 13n
Tww -
ph 6,5
Two 12n
Tww -
Testy wykonane preparatami zooleka. Nie posiadam testu na NO3 i NO2. Staram się podmieniać wodę co tydzień a nawet 2x po 40 litrów. Karmię różnym pokarmem, przez siebie przygotowanym (przepisy z forum) a także płatkami, oraz granulatem. Pokarm pobierają normalnie. Podczas karmienia staram się być blisko akwarium jednak wtedy robią to nieśmiało...nie zauważyłem żadnych zmian skórnych,mają skłonności do rajdów gdy ktoś wejdzie do pokoju...
Chciałbym poznać wasze opinie na temat zachowania się palet?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
W pełni się zgadzam z Bogdanem, takie skoki PH nie służą paletkom, wpływają na złe samopuczucie ryb.Radzę zwrócić uwagę na wartość pH przed i po podmianie. Różnica wynosi 2 stopnie i nawet bardzo zdrowe rybki będą miały problemy.
Moja rada to podnieść TWW do 4 i nie fundować rybkom takich skoków pH
Woda do podmian powinna mieć zbliżone parametry do wody w baniaku.
Musisz obniżać PH w wodzie do podmian, np. stosując kwas solny, by unikać takich dysproporcji. Innym sposobem ustabilizowania PH będzie podniesienie KH, jak sugeruje Bogdan, ale o to trudniej.
Dokupiłeś 8 sporych rybek, sporo jedzą i brudzą baniak, znacznie więcej niż to było wcześniej, taka zmiana dla baniaka mogła zaburzyć w ciągu tego opisanego przez ciebie tygodnia spokoju dotychczasową równowagę. MUSISZ zbadać oba parametry NO2 ma być zero, a NO3 najlepiej poniżej 10 jak nie zależy ci na zielsku to też może być zero ...
Ostatnio zmieniony 09 lis 2006, 18:09 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Tak też myślałem .Nie bój się,nie "ukrzyżuję Cię ",chociaż powinienem.
Moja sugestia jast taka
- zrób to co radzi Ci Mirek, całkiem prawdopodobny może scenariusz ze wzrostem NO3.Przecież zwiększyłeś obsadę ryb w swoim akwa
-Trzebienie roślin wydaje mi się bezcelowe , niedość ,że zakłócasz równowagę biologiczną w swoim baniaku ,to jeszcze pozbywasz się "dodatkowego filtra"
-parametry wody masz dobre,wręcz bardzo dobre, ale nie stabilne ,a to jest niedopuszczalne.Pamiętaj ! Palety "nie wybaczają " niestabilnych parametrów.
- jestem pewien że przywlokłeś sobie" kilka pasożytów" na ciele nowozakupionych ryb , które w poprzednim środowisku były niewidoczne ,a w Twiom uzewnętrzniły się -BO NIE ZASTOSOWAŁEŚ KWARANTANNY
Jeżel nic nie pomogą Ci podmiany wody, to zrób tak:
-przygotuj osobny baniak higieniczny ,przenieś ryby do czystej przefiltrowanej wody o parametrach takich jak Twoja kranówa {nie jeden chciałby taką mieć}.Obniż tylko Ph do 6,5
-stopniowo podnoś tem do 32 st a potem dodaj FMC tropikala w ilośći 10ml na 100 l wody
napowietrzanie na maksa. Po trzech dniach podmiana wody 50 %,filtruj wodę przez węgiel aktywny przynajmniej dobę .Codziennie podmieniaj 10% wody
-w akwa ogólnym korzystając z przetrzebnienia roślin solidnie odmul dno i zostaw akwa na dwa tygodnie bez ryb .Myślę że po tych wszystkich zabiegach powinno być dobrze
Pamiętaj że mogę się mylić odnośnie swojej teori , niemniej gdybym miał rację to zrób jak Ci radzę
niki 28
Moja sugestia jast taka
- zrób to co radzi Ci Mirek, całkiem prawdopodobny może scenariusz ze wzrostem NO3.Przecież zwiększyłeś obsadę ryb w swoim akwa
-Trzebienie roślin wydaje mi się bezcelowe , niedość ,że zakłócasz równowagę biologiczną w swoim baniaku ,to jeszcze pozbywasz się "dodatkowego filtra"
-parametry wody masz dobre,wręcz bardzo dobre, ale nie stabilne ,a to jest niedopuszczalne.Pamiętaj ! Palety "nie wybaczają " niestabilnych parametrów.
- jestem pewien że przywlokłeś sobie" kilka pasożytów" na ciele nowozakupionych ryb , które w poprzednim środowisku były niewidoczne ,a w Twiom uzewnętrzniły się -BO NIE ZASTOSOWAŁEŚ KWARANTANNY
Jeżel nic nie pomogą Ci podmiany wody, to zrób tak:
-przygotuj osobny baniak higieniczny ,przenieś ryby do czystej przefiltrowanej wody o parametrach takich jak Twoja kranówa {nie jeden chciałby taką mieć}.Obniż tylko Ph do 6,5
-stopniowo podnoś tem do 32 st a potem dodaj FMC tropikala w ilośći 10ml na 100 l wody
napowietrzanie na maksa. Po trzech dniach podmiana wody 50 %,filtruj wodę przez węgiel aktywny przynajmniej dobę .Codziennie podmieniaj 10% wody
-w akwa ogólnym korzystając z przetrzebnienia roślin solidnie odmul dno i zostaw akwa na dwa tygodnie bez ryb .Myślę że po tych wszystkich zabiegach powinno być dobrze
Pamiętaj że mogę się mylić odnośnie swojej teori , niemniej gdybym miał rację to zrób jak Ci radzę
niki 28
- rafdisc
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Cos mi tu nie pasuje -jak uzyskujesz twardośc ogólną w akwarium większą od tej w kranie????? Zrób nowe pomiary jak nie chcesz kupowac testów oddzielnie kup testy paskowe JBL są w miarę dokładne i prawdomówne 5 w 1 . Mi się wydaje że masz nie stabilne parametry wody stąd kłopoty.Two 8n
Tww 5n
ph 4- 4,5
Two 13n
Tww -
ph 6,5
Two 12n
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Dzierga,napisz czy ryby tylko są płochliwe i się chowają po kątach, czy też ciemnieją i ocierają się o np rośliny.Jeżeli w grę wchodzi pierwsza opcja ,to rzeczywiśćie może być to spowodowane niestabilnośćią parametrów.Jeżeli druga to typowy objaw braku kwarantanny o którym już pisałem ,a za który nie raz płaci się "frycowe"
niki 28
Mnie teżCos mi tu nie pasuje -jak uzyskujesz twardośc ogólną w akwarium większą od tej w kranie?????
No właśnie .Musisz stwierdzić co jest powodem niestabilnośći parametrów .Może ma muszle w baniaku, albo odpadki tego typu w żwirku?
niki 28
-
dzierga
- nowicjusz

- Kontaktowanie:
Sutuacja wygląda tak.
Nie mam ani nie miałem w akwa żadnych muszli, więc nie możliwe jest aby coś było w żwirku.
Ryby nie ocierają sie o rośliny, ale czasem jak ktoś szybciej i zdecydowanie podejdzie pod akwa to czasem ciemnieją i notorycznie chowaja sie po kątach.
Czasami "trzepocą"płetwami
Z tym two jest jak napisałem, w kranie ma wartośc mniejszą niż w akwa..
Nie mam ani nie miałem w akwa żadnych muszli, więc nie możliwe jest aby coś było w żwirku.
Ryby nie ocierają sie o rośliny, ale czasem jak ktoś szybciej i zdecydowanie podejdzie pod akwa to czasem ciemnieją i notorycznie chowaja sie po kątach.
Czasami "trzepocą"płetwami
Z tym two jest jak napisałem, w kranie ma wartośc mniejszą niż w akwa..