CIEKAWY TEST PH
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
CIEKAWY TEST PH
Niewielu z obecnych na tym forum ma urządzenie elektroniczne do pomiaru PH. Myślę, że większość używa testów kropelkowych albo paskowych, ze względów ekonomicznych.
Ile trzeba się 'namęczyć', by dobrze kropelki nakapać, naodkręcać buteleczek, nabrać odpowiednią ilośc wody no i nazakręcać, pomyć potem, każdy wie, szczególnie gdy robi pomiar często i to w kilku baniakach jednego dnia.
Szybkie i wygodne testy paskowe typu 5w1 są jakąś opcją, ale mniej dokładne, no i często PH zaczynają od 6 akończą na 11, więc do dyków często i gęsto słabo przydatne, przynajmniej tym co mają kwaśniejszą wodę. Pozatym ich cena odstrasza.
Chcę jako ciekawostkę, godną polecenia, tak myślę, pokazać ciekawy test na PH.
Może Ameryki nie odkrywam, ale myślę wielu zainteresuje ten wygodny i dobry test za przyzwoite pieniądze.
Test jest paskowy, ale pomiar wyjątkowo dokładny, jego odmienność to to, że jest tylko do PH.
Zakres od 3.5 do 6, ale są ine zakresy też dostępne.
Bardzo dobrze rozwiązana jest identyfikacja wyniku przez użycie 2 kolorów, większa precyzja odczytu dzięki temu.
Przeprowadzenie testu trwa pół minuty, poprostu z 5m taśmy odcina się kawałek, powiedzmy 0.5cm, można pensetą, ale ja to robię nożyczkami, zamacza w wodzie i po paru sekundach porównuje kolor z tabelą.
Szybko, mioło i sprawnie. Cena akurat w tym sklepie co ja kupiłem to prawie 50zł, pewnie można kupić gdzieś taniej, ale ja tylko w 1 sklepie widziałem. Pół centymetra starcza do pomiaru, nawet mniej, więc przy 5m taśmy to najmniej 1000 pomiarów, więc koszt 1 pomiaru to zaledwie 5 groszy. Atrakcyjny dla mnie, biorąc pod uwagę wygodę.
Ile trzeba się 'namęczyć', by dobrze kropelki nakapać, naodkręcać buteleczek, nabrać odpowiednią ilośc wody no i nazakręcać, pomyć potem, każdy wie, szczególnie gdy robi pomiar często i to w kilku baniakach jednego dnia.
Szybkie i wygodne testy paskowe typu 5w1 są jakąś opcją, ale mniej dokładne, no i często PH zaczynają od 6 akończą na 11, więc do dyków często i gęsto słabo przydatne, przynajmniej tym co mają kwaśniejszą wodę. Pozatym ich cena odstrasza.
Chcę jako ciekawostkę, godną polecenia, tak myślę, pokazać ciekawy test na PH.
Może Ameryki nie odkrywam, ale myślę wielu zainteresuje ten wygodny i dobry test za przyzwoite pieniądze.
Test jest paskowy, ale pomiar wyjątkowo dokładny, jego odmienność to to, że jest tylko do PH.
Zakres od 3.5 do 6, ale są ine zakresy też dostępne.
Bardzo dobrze rozwiązana jest identyfikacja wyniku przez użycie 2 kolorów, większa precyzja odczytu dzięki temu.
Przeprowadzenie testu trwa pół minuty, poprostu z 5m taśmy odcina się kawałek, powiedzmy 0.5cm, można pensetą, ale ja to robię nożyczkami, zamacza w wodzie i po paru sekundach porównuje kolor z tabelą.
Szybko, mioło i sprawnie. Cena akurat w tym sklepie co ja kupiłem to prawie 50zł, pewnie można kupić gdzieś taniej, ale ja tylko w 1 sklepie widziałem. Pół centymetra starcza do pomiaru, nawet mniej, więc przy 5m taśmy to najmniej 1000 pomiarów, więc koszt 1 pomiaru to zaledwie 5 groszy. Atrakcyjny dla mnie, biorąc pod uwagę wygodę.
- Załączniki
-
- Afot1 089.jpg (49.37 KiB) Przejrzano 7280 razy
- _TOM_
- członek PKMD
Taaa, dla mnie to też wygodny test, szybki i dziecinnie prosty pomiar.Piękna sprawa !!
Ale gdzie tego szukać ??
Dzięki niemu pomierzyłem PH wszędzie dookoła i to w różnych okoliczniościach, układach i dodatkach do wody.
Zakupiłem go w Gdyni w lokalnym sklepie z artykułami do wyposażenia laboratoriów.
Musi być podobny w Wawie, tylko dobrze poszukać trzeba.
W ostateczności mogę wysłać z Gdyni, pod warunkiem, że nie poproszą o to liczni forumowicze.
- _TOM_
- członek PKMD
TAK, dlatego pozwoliłem sobie napisać, ze jest dokładny.a prównywałeś go z kropelkowym ?
NIE, bo nie posiadam takowego, ale już teraz domyślam się, że aż tak dokładny to nie będzie, nie ma opcji 2 miejsc po przecinku w paskowym.albo z dobrze skalibrowanym phmetrem lepiej...
Dodaj koszt zasilania, demontaż z jednego baniaka powiedzmy ogólnego i montaż w drugim kwarantannowym, potem w 3cim tarliskowym od nowa, następnie jeszcze raz zabawa i przenoszenie do baniaka z wodą do podmian, ja mam 2 takie baniaki więc raz jeszcze od nowa, potem pod kran, bo kranówkę też badać warto co jakiś czas ... no można kupić kilka elektronicznych PH metrów, oczywiście koszt wzrośnie. Można je serwisować i wymieniać jak się popsują.Hmm w sumie 50 zł to nie tak dużo, ale za 115 można kupić elektroniczny tester porządnej firmy. Ja to potraktuję na zasadzie ciekawostki ornitologicznej.
Myślę sobie, że Piotr masz rację, dla jednych to będzie ciekawostka 'ornitologiczna' dla innych super wygodne i tanie rozwiązanie.
Każdy wybiera co mu pasuje, opisałem ten test z myślą jako alternatywa dla kropelkowych i paskowyh 5w1, ale czemu nie miałby być również opcją dla PH metrów.
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Testery
Ano coś takiego proponuję...
Trochę mi się cholery rozkalibrowały po 3 miesiącach nieużywania ale da się zrobić
Sztuka bodaj 112zł.
Trochę mi się cholery rozkalibrowały po 3 miesiącach nieużywania ale da się zrobić

Sztuka bodaj 112zł.
- Załączniki
-
- testery.jpg (39.81 KiB) Przejrzano 7116 razy