powoli trace sily

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 29 lis 2006, 23:44

No to mamy odpowiedź :). Do wynikow SUM-a dodaj 2 i będziesz miał 7,5 8 i pewnie amoniak dodatkowo. Z moich obserwacji najlepszy test pH to Tropical (przynajmniej pokazywał dokładnie tyle ile sonda).

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 30 lis 2006, 10:39

ROSOL pisze: Z filtra RO leci woda o PH 6 i 4 TWO.....
Z RO powinna byc' woda zbliżona prametrami do destylowanej (tj. o TW i TO blisko "0"). Więc, jak przedmówcy, radzę zmienic' test i sprawdzic' jeszcze raz. W przypadku powtórzenia się wyniku za takie parametry "osmozy" może byc' winna uszkodzona membrana lub nieszczelności filtra.

O przyczynach "paniki" pisali już inni - nic dodac'. nic ując'.
Dziwi mnie też , że wprowadziłeś nowe ryby bez kwarantanny!!

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 30 lis 2006, 12:13

A mnie ROSOL to już chyba niczym nie zadziwi :( .

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 30 lis 2006, 16:11

Testów masz spory wybór na rynku, ale patrz na kropelkowe i w miarę niedawno wyprodukowane. Potrafią w sklepie czekać nawet rok na nabywcę, więc nie nadziej się na starocia.
Dla przykładu ja do pomiaru PH używam niemieckiego laboratoryjnego Duotest paskowy, opisany zresztą w inny wątku już na tym forum. Drogi w zakupie, ale w przeliczeniu na 1 pomiar bardzo tani.
Do TWW i TWO mam testy Tropicala, ale tego prawie nigdy nie mierzę, doszedłem do takiej rutyny i wprawy, że wiem jakie są w baniaku bez sprawdzania twardości. Bawię sie nimi gdy drugi zbiornik - kwarantannowy sterylniak odpalam.
Do NO3 i NO2 mam dwa rodzaje kropelkowych, JBL i TETRA, chyba JBL trudniej odcień różowego rozróżnić, więc można NO3 o 10 się pomylić w odczycie, więc nie poleciłbym dla słabo rozróżniających róże. Mam też 5w1 Tropicala, ale to zamrnowane pieniądze, choć czasem jak coś kupię właśnie nimi sparwdzam w jakiej wodzie dostałem rybki w worku.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”