PROBLEM Z OSMOZĄ!!!
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
PROBLEM Z OSMOZĄ!!!
witam
padła mi osmoza - membrana, kupiłem nową na allegro Osmonitic 100Gpd.
Pierwsza przyszła i była odpakowana - odesłałem ja bo membrana wyschnieta sie do niczego nienadaje. Przyszła nowa zapakowana, ale bez zadnego płynu w środku ( dotychczas jak kupowałem membrane to była zapakowana hermetycznie i pływała w jakimś preparacie). Założyłem i woda jaka z niej wypływa to ph - 7, two - 16 st. n, tww - 3 st. n, no3 - 5mg/l, no2 - 0mg/l. Rurowit ma two ponad 40, wiec cos tam zmniejszyla.
Poprzednia membrana Sachs dawała mi wszyskie parametry zerowe.
Wątpie czy koleś mi zwróci pieniadze więc moje pytanie brzmi - czy paletki mogą pływać w takiej wodzie?
dziekuje
padła mi osmoza - membrana, kupiłem nową na allegro Osmonitic 100Gpd.
Pierwsza przyszła i była odpakowana - odesłałem ja bo membrana wyschnieta sie do niczego nienadaje. Przyszła nowa zapakowana, ale bez zadnego płynu w środku ( dotychczas jak kupowałem membrane to była zapakowana hermetycznie i pływała w jakimś preparacie). Założyłem i woda jaka z niej wypływa to ph - 7, two - 16 st. n, tww - 3 st. n, no3 - 5mg/l, no2 - 0mg/l. Rurowit ma two ponad 40, wiec cos tam zmniejszyla.
Poprzednia membrana Sachs dawała mi wszyskie parametry zerowe.
Wątpie czy koleś mi zwróci pieniadze więc moje pytanie brzmi - czy paletki mogą pływać w takiej wodzie?
dziekuje
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak te parametry będą stałe to paletkom nic nie powinno się stać w tej wodzie, choć jak pewnie wiesz ph powinno być niższe i two również.
Dolewając wodę z NO3 5 do baniaka możesz mieć kłopot z czasem z jego wysokością
w akwarium, byłoby wskazane dolewać NO3 zerowe, by w baniaku mieć wzrost do 5, no
może 10 góra.
Dolewając wodę z NO3 5 do baniaka możesz mieć kłopot z czasem z jego wysokością
w akwarium, byłoby wskazane dolewać NO3 zerowe, by w baniaku mieć wzrost do 5, no
może 10 góra.
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
Sprawdź też poprawność włożenia membrany do gniazda , jeżeli tam pojawi się nieszczelność , to woda po osmozie będzie się mieszać z odciekiem .
Ja zużyłem już kilka membran i nigdy nie udało mi się kupić mokrej - zawsze były suche i działały prawidłowo .
Myślałem , że zalane to przychodzą po regeneracji , ale pewnie to się obecnie nie opłaca i nikt już tego nie robi .
Ja zużyłem już kilka membran i nigdy nie udało mi się kupić mokrej - zawsze były suche i działały prawidłowo .
Myślałem , że zalane to przychodzą po regeneracji , ale pewnie to się obecnie nie opłaca i nikt już tego nie robi .
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Ja w swojej karierze akwarystycznej zużyłem już 3 membrany.Nigdy nie dostałem membrany która by pływała w jakimś płynie...
Ale membrana nie powinna przebywać w stanie suchym.Membrany jakie kupowałem zawsze przychodziły do mnie w hermetycznym worku z ewidentnie widoczną wilgocią w środku,czyli nie mokra ale też nie sucha...
Myślę że problem tkwi w tym gdzie kupujecie...
Ale membrana nie powinna przebywać w stanie suchym.Membrany jakie kupowałem zawsze przychodziły do mnie w hermetycznym worku z ewidentnie widoczną wilgocią w środku,czyli nie mokra ale też nie sucha...
Myślę że problem tkwi w tym gdzie kupujecie...