Nowy gatunek?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Gregi
- junior

- Kontaktowanie:
Nowy gatunek?
Według najnowszych badań, których wyniki zostały opublikowane w Journal of Fish Biology przez Ready'ego, Kullandera i Ferreirę został nazwany nowy gatunek dyskowca: Symphysodon tarzoo. Do tej pory wg ww. autorów były 2 gatunki dyskowców: Symphysodon aequifasciatus i Symphysodon discus, w wyniku badań DNA okazało się, że S. aequifasciatus i S. discus są bardzo podobne do siebie pod względem genetycznym. Nowy gatunek wyraźnie kolorystycznie różni się od wcześniej opisanych, posiada czzerwone kropki na ciele jak i płetwie odbytowej.
Więcej informacji w artykule (po angielsku):
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/p ... ?news=1145
Więcej informacji w artykule (po angielsku):
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/p ... ?news=1145
- Gregi
- junior

- Kontaktowanie:
Z pewnością jest wiele ryb jeszcze nie odkrytych i nie opisanych i to nie tylko z dyskowców. Szczególnie w Amazonii prawie każda wyprawa przynosi nowe odkrycia. Choć jak w tym artykule opisano, o S. tarzoo pierwsze wzmianki były już w 1959 roku, jednak dopiero teraz zdecydowano się uznać je za nowy gatunek.
-
lara
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Re: Nowy gatunek?
Gregi pisze:Według najnowszych badań,
wedlog mnie zawsze byly:
Symphysodon discus discus Heckel , 1840
Symphysodon discus willischwarz Burgess , 1981
Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus Pellergrin , 1904
Symphysodon aequifasciatus tarzoo Lyons , 1959
Symphysodon aequifasciatus axelrodi Schulz , 1960
Symphysodon aequifasciatus haraldi Schulz 1960
w tym najbardziej znane axelrodi i haraldi w tym mniej znany tarzoo.
- Gregi
- junior

- Kontaktowanie:
Według Kullandera były tylko 2 gatunki: Symphysodon discus i Symphysodon aequifasciatus.
Zresztą wg. ich badań okazało się, że Symphysodon discus i Symphysodon aequifasciatus są bardzo podobne pod względem genetycznym, natomiast u Symphysodon tarzoo, te różnice są większe. Poza tym Symphysodon aequifasciatus tarzoo Lyons, faktycznie był opisany w 1959 r, ale na podstawie osobików, które znajdowały się w akwarium w Kolumbii i nie można było ich uznać za odrębny gatunek. Jest to dokładniej opisane w arykule do którego link podałem.
Systematyka jest nauką bardzo dynamiczną, jeśli tak się można wyrazić i z pewnością jeszcze nie jeden raz będą wprowadzane do niej zmiany i uzupełnienia.
Pozdrawiam
Zresztą wg. ich badań okazało się, że Symphysodon discus i Symphysodon aequifasciatus są bardzo podobne pod względem genetycznym, natomiast u Symphysodon tarzoo, te różnice są większe. Poza tym Symphysodon aequifasciatus tarzoo Lyons, faktycznie był opisany w 1959 r, ale na podstawie osobików, które znajdowały się w akwarium w Kolumbii i nie można było ich uznać za odrębny gatunek. Jest to dokładniej opisane w arykule do którego link podałem.
Systematyka jest nauką bardzo dynamiczną, jeśli tak się można wyrazić i z pewnością jeszcze nie jeden raz będą wprowadzane do niej zmiany i uzupełnienia.
Pozdrawiam
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
Zdradź mi tylko tajemnicę na jakiej podstawie tak twierdzisz?lara pisze: wedlog mnie zawsze byly:
w tym najbardziej znane axelrodi i haraldi w tym mniej znany tarzoo.
Czy doszłaś do takiego wniosku po przeanalizowaniu opracowań dotyczących morfologii , anatomii , filogenezy , pełnych kodów DNA itp...
Czy to tylko kobieca intuicja?
Systematycy bardzo często zmieniają nazwy danego gatunku , odkrywają nowe - dawno odkryte , rozbijają lub scalają w jeden gatunek , często różne ośrodki badawcze mają zupełnie odmienne zdania na ten temat .
Powstają nawet nowe rodzaje rodziny czy rzędy , często te zmiany po kilku latach stają się nieaktualne .
Poza tym takie zmiany muszą być zatwierdzone przez stworzone w tym celu gremium naukowców , a i tam nie ma jednomyślności , i w skrajnych przypadkach jak np .sinic dochodzi do swoistego dualizmu .
Tak więc takie rewelacyjne odkrycia muszą być jeszcze zatwierdzone i przejść próbę czasu , co jest pewnie w tym najistotniejsze .
Bez obrazy ,ale myślę ,że mnożenie razy dwa jest jednak zbyt optymistycznym podejściem .
Ps. Zastanowiłem się - świat bez optymistów byłby koszmarem .
-
lara
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
to nie ja twierdze, a czytam internetmare777 pisze:Zdradź mi tylko tajemnicę na jakiej podstawie tak twierdzisz?lara pisze: wedlog mnie zawsze byly:
w tym najbardziej znane axelrodi i haraldi w tym mniej znany tarzoo.![]()
Czy doszłaś do takiego wniosku po przeanalizowaniu opracowań dotyczących morfologii , anatomii , filogenezy , pełnych kodów DNA itp.../ prześlij mi na maila będę zobowiązany , strasznie trudno dotrzeć do takich opracowań / .
Czy to tylko kobieca intuicja?![]()
.![]()
Sama kiedys o takim "tarzoo" nie slyszalam,natomiast axelrodi i haraldi jest bardziej popularne.
Wpadla mi w oko ta stronka http://www.diskuswildfaenge.de/wf_arten.html i tam wlasnie mozna co nieco przeczytac.
Gregi Twoja stonka jest napewno ciekawa ,ale nie wszyscy potrafia angielski
- Gregi
- junior

- Kontaktowanie:
Nie jest to moja strona, podałem link do artykułu, który ostatnio ukazał się w Pracical Fishkeeping.lara pisze:[...]
Wpadla mi w oko ta stronka http://www.diskuswildfaenge.de/wf_arten.html i tam wlasnie mozna co nieco przeczytac.
Gregi Twoja stonka jest napewno ciekawa ,ale nie wszyscy potrafia angielski
Mógłbym odbić piłeczkę, że również nie wszyscy znają niemiecki
edit: fomalhaut mnie uprzedził
- DISPAR
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Marek ma zupełna rację. Podobnie dzieje się z systematyką motyli w której ciągle są zmiany, rozdzielanie jednego gatunku na dwa, zmiany nazw rodzajowych i inne podobne cuda. W tej chwili dzięki badaniom DNA gatunki rozdzielone łączy się znów w jeden gatunek, systematyka wraca choć trzeba przyznać, że odkrywane są też tą drogą i inne nowe gatunki. Jest grupa naukowców któa się zajmuje systematyką więc muszą się czymś wykazać bo za to biorą wypłaty co miesiąc a to, że za ileś tam lat ktoś wytknie im błąd w systematyce którą wprowadzili lub zmienili to ich na razie nie obchodzi. Ja uważam, że na razie są dwa gatunki paletek a i to o jeszcze niezbyt pewnym statusie. To juz było jak pamiętam kiedyś mocno poruszane na forum Mysiara i tam wiekszośc była zgodna co tego.
-
lara
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
no to zesmy sobie zagrali....
Ja nie mowie ze Marek niema racji! tak tez nie powiedzialam. Chcialam tylko zaznaczyc ze sa tez podgatunki o ktorych sie slyszalo. I ktore jeszcze pewno duzo razy zostana zmienione , przekwalifikowane itd.... jak juz koledzy zauwazyli.
Oj panowie nie rozumie juz calkiem w czym problem?
Ja nie mowie ze Marek niema racji! tak tez nie powiedzialam. Chcialam tylko zaznaczyc ze sa tez podgatunki o ktorych sie slyszalo. I ktore jeszcze pewno duzo razy zostana zmienione , przekwalifikowane itd.... jak juz koledzy zauwazyli.
Oj panowie nie rozumie juz calkiem w czym problem?