W oczekiwaniu na lokatorów

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 29 lis 2006, 15:20

powiedział bym że tam jest powietrze
ja tam żadnych bąbelków powietrza nie widzę :wink:
zakochanej parki też nie ma :wink:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Relacji cd.

Post autor: Hypno » 04 gru 2006, 20:14

Kolejny tydzień minął, czas na ciąg dalszy relacji. Woda stabilizowana z parametrami na poziomie: przewodność 240 uS/cm (700 u mnie odpowiada twrdości ogólnej w granicach 26), pH 6,7, temperatura 29. Teraz ziele rośnie przy oświetleniu 2x36W Philips Aquarele średnio 14 godz. na dobę. Nie dodaję żadnych nawozów nadal.
Pytanie do zielarzy, czy żabienice mogą wydzielać do wody tlen na spodniej stronie liści? Tak wygląda jak bym miał efekt bąbelkowania od spodu liści ....
Jak wszystko będzie OK to jutro wieczorem lub pojutrze będzie zakochana para.
OK czas na zdjęcia.
Załączniki
tydz-2-calosc.jpg
tydz-2-calosc.jpg (132.14 KiB) Przejrzano 5575 razy
tydz-2-lewa.jpg
tydz-2-lewa.jpg (179.91 KiB) Przejrzano 5575 razy
tydz-2-prawa.jpg
tydz-2-prawa.jpg (187.04 KiB) Przejrzano 5575 razy

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Relacja cd..

Post autor: Hypno » 04 gru 2006, 20:18

I porównanie:
Załączniki
tydz-2-calosc.jpg
tydz-2-calosc.jpg (132.14 KiB) Przejrzano 5567 razy
tydz-1-calosc.jpg
tydz-1-calosc.jpg (121.53 KiB) Przejrzano 5567 razy
vacat.jpg
vacat.jpg (111.49 KiB) Przejrzano 5567 razy

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 gru 2006, 20:34

ciekawy klimat na początek ale moim zdaniem masz za dużo roślin pędzonych na błocie i z tego powodu zaczną się z nimi problemy - najpierw żółte liście a później zupełnie innego kształtu się pojawią - stare odchorują i odlecą - przy tej ilości będzie to mocno widać . Warto porosić Bogdana o kilka sadzonek bo ma wiele atrakcyjnych roślin i nadać odrobinę fantazji .
Czyli wystrój tymczasowy . Rozłożona symetria psuje obraz "dzikości" zbiornika . Śnieżno białe podłoże i ten układ mówi mi że jest to szczypiorek który nie będzie trwał wiecznie .
Mi brakuje ciemnej zieleni albo czerwonej rośliny aż się prosi aby dać coś co złamie tą sielankę .
Rośliny na tylniej szybie mogłby by być inne niż te posadzone w rogu - niby ciągłość a jednak jakoś sztucznie . Ciekawa koncepcja posadzenia największej w centrum uwagi ;)
Poczekam na noworoczną fotkę w której marzenia i wyobraźnia zderzy się z biologią
Mała uwaga radzę zmienić minimum 30 % wody przed wpuszczeniem ryb . Firmy produkujące zielsko stosują różne środki chemiczne które mają zapobiegać rozwojowi grzybów na liściach . To świnstwo zawsze przełazi do wody i ma rózny wpływ na zdrowie ryb . Zapomnij na początek o nawozach aż do chwili kiedy nie zobaczysz że pojawiają się inne liście .
Czyli powodzenia i udanych sianokosów

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 04 gru 2006, 21:03

Woda od momentu wsadzenia roślin była już wymieniana w sumie w całości 2 razy.... Właśnie ze względu na to co mogło się dostać z roślinami i ze względu na rozpuszczanie się tego ze żwirku co nie zostało wypłukane podczas jego mycia (chciałem napisać płukania ale głupio by było no nie?!)
Zbiornik z założenia nie ma być przede wszystkim roślinny, więc nie będę go zapełniał zielem, choć oczywiście zmiany są możliwe. Jeżeli nastąpią to raczej w kierunku eliminacji roślin o drobnych listkach działających jak filtr zbierający śmiecie. Czyli jeżeli kabomba nie utrzyma się, a wydaje mi się że jest jej całkiem dobrze bo przez 2 tygodnie urosła o 100%, to pojawi się coś innego. Co jeszcze nie wiem, mam nadzieję, że nie będzie tego problemu i zielsko będzie nadal rosło jak rośnie. Żabienice wszystkie bez wyjątku mają po co najmniej 3 nowe liście. Te największe z tyłu zbiornika również i to imponujących rozmiarów niektóre, liść długości (blaszka) 22 cm i szerokości 15.
Co do podmian to z założenia raz w tygodniu podmieniane jest 160l czyli około 40% uwzględniając żwir korzenie i grubość szkła.
Symetria.... hmmmm wydawało mi się, że widoczna jest ona tylko trochę przy tych najniższych żabienicach, ale cóż może zweryfikuję pogląd, bo też nie kocham symetrii w przyrodzie. Najprawdopodobniej przynajmniej jeden ehinodorus zostanie wyekspedjowany w prawy tylny róg tak jak już mi radził Rafał W.
Co do śnieżnej białości piachu kwarcowego to zdjęcie ciut kłamie mimo, iż nie manipulował przy nim :-) Na piachu widać już pierwsze rdzawe kolory niechcianych lokatorów :-/ Jeżeli będą się panoszyć dołożę 2 kolejne rury i postaram się dać fory wyższym roślinom. Jak będą dyski to i trochę azotanów znajdzie się do przeróbki na zieloną biomasę ;-) Narazie nie ma tego wcale w wodzie.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Cd..

Post autor: Hypno » 06 gru 2006, 00:01

Dobrze, zakrzyczeliście mnie trochę a ja z lenistwa czekałem, aż mnie ktoś zmusi bo niby też miałem coś zmieniać a mi się nie chciało.
Więc teraz jest tak po małych przesadzkach :-) Miejsce zmieniły właściwie tylko 2 sztuki ale moim zdaniem różnica spora. Widać po prawej stronie efekt bąbelkowania, znaczy ziele ma się dobrze :-) Podłoże też zaczyna pracować, świadczy o tym zmiana barwy piasku wewnątrz warstwy jaka była widoczna przy przesadzaniu.
Załączniki
calosc-3.jpg
calosc-3.jpg (129.88 KiB) Przejrzano 5511 razy

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Cd..

Post autor: Hypno » 06 gru 2006, 00:05

I jeszcze jedno dla niedowiarków...
Tak wyglądają "gnijące korzenie" w piachu po 2 tygodniach tylko! Widać i te co zostały przycięte przed posadzeniem i te które urosły przez ten czas prawie 20 cm! Bielutki jak śnieg.... żadnej zgnilizny!
Cholera!!! Rafał mnie ubiegł z podobnym zdjęciem w czerwonych smokach. Cieszę się, że nasze doświadczenia potwierdzają.... nasze teorie :-)
Załączniki
korzenie.JPG
korzenie.JPG (173.3 KiB) Przejrzano 5505 razy

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Re: Cd..

Post autor: Rafal_W » 06 gru 2006, 00:18

Hypno pisze: Cholera!!! Rafał mnie ubiegł z podobnym zdjęciem w czerwonych smokach. Cieszę się, że nasze doświadczenia potwierdzają.... nasze teorie :-)
Heh.. widzę, że nie tylko mnie ugryzły przytyki Rafdiscowsko-Disparowskie :) :) Ale co tam, niech się teraz oni głowią.. :D

Rafał

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 06 gru 2006, 19:59

Jak za pół roku będziecie mieli tak samo to obaj macie u mnie po flaszce i oficjalne przeprosiny :D .

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Cd..

Post autor: Hypno » 06 gru 2006, 22:30

Panie i panowie, mam przyjemność przedstawić lokatorów na których oczekiwał ten vacat.
Jednocześnie informuję, że słowa członków PKMD są jak aksjomaty w nauce. Niepodważalne i pewne. Darku DZIĘKUJĘ!!
Darek jak obiecał tak uczynił, udostępniając mi tę parę dysków. Z boxem z rybami jakoś duuużo szybciej jechało mi się do domu :-)
Załączniki
l1.JPG
l1.JPG (178.98 KiB) Przejrzano 5444 razy
l2.JPG
l2.JPG (183.9 KiB) Przejrzano 5444 razy
l3.JPG
l3.JPG (168.16 KiB) Przejrzano 5444 razy

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 06 gru 2006, 22:59

Nie zdziwie się jak zaraz zaczną składać ikrę. W takim apartamencie...trzy łózka korzenne, do wyboru do koloru, ful exclusive. :D
Jakie maja wymiary?

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 gru 2006, 07:53

Do głowy mi nie przyszło ich mierzyć...nie są kolosami jak niemieckie Helmuty, ale są duże. A tak a'propo, jakie cuda wianki kryją się u ludzi w domowych akwariach i oni nie przyznają się do takich rzeczy... Będąc wczoraj u Darka (Dispara) widziałem taką wielką i śliczną paletkę, że szok. Piękny OGROMNY samiec pigeon. Gdyby nie to, że ma odrobinę pieprzu, byłby rybą wystawową pierwszej klasy! Jakbym takiego usmażył, pewnie nie zjadł bym sam :-)

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 07 gru 2006, 09:38

Piotrek jest super
Rybuśki – śliczniuśkie – sex na bank :oops:
Ale trochę obawiam się o rośliny, czy będzie tak dalej ? – dołóż jedną rurę /może dwie/ - to przecież kawał „oceanu”. O nawozach nie wspominam, bo ten problem masz rozwiązany podmianą wody /zasobnej w minerały/.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 gru 2006, 09:47

Jak narazie nie martwię się o rośliny, rosnął jak durne, kabomba ma już jakieś 250% tego co miała niecałe 3 tyg. temu, żabienice duże mają po 3-4 liście nowe wielkości małej patelni :-) a mniejsze mają po 5-7 młodych listków. Po włączeniu 2 rury obserwuję bąbelkowanie i z kabomby i z żabienic więc... nic nie będę mieszał narazie.

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 07 gru 2006, 09:54

Tak masz racje.
Nie będę nikomu tu słodził ale, cocoloco raz mi też napisał, jak masz dobrze to tak trzymaj,
ale ja NIE, ja swoje - teraz mogę poradzić innym. Z nudów - nie zmieniajmy niczego co jest dobre.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”