Mętne OKO

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

smaro
junior
junior
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki Wiek :33 Imie i nazwisko: Marcin Szmajda
Kontaktowanie:

Mętne OKO

Post autor: smaro » 06 gru 2006, 21:18

WITAM !

Proszę wszystkich chętnych o diagnozę.
Mój samiec pływa w akwa ogólnym z dwoma Paniami. Z jedną rzobił trochę kawioru ostatnio na rurce od filtra.
Niestety para raczej nie zgodna i samiec raczej tyran. Ryby podczas przepychanki o opiekę nad ikrą nieco się turbowały.
Zaobserwowałem, że samiec ma jedno oko jakby obtarte . Para obdarowywała się "całusami" nie tylko po płetwach ale i po oczach.
Dzisiaj niestety oko samca jest w tarapatach. 2 Samice są ok .
Woda zakwaszam ,ale ph jest ok 6,8. Podmianka była 3 dni temu 40l zbiornik 200l.
Podniosłem dzisiaj temp na 30 + sól. Czy to bakterie ,czy katarakta od pasożytów diplostomum?

Proszę o pomoc.
Marcin
Załączniki
samiec.jpg
samiec.jpg (9.18 KiB) Przejrzano 7814 razy
samiec2.jpg
samiec2.jpg (9.84 KiB) Przejrzano 7814 razy
samiec3.jpg
samiec3.jpg (15.27 KiB) Przejrzano 7613 razy

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 07 gru 2006, 10:34

Może to byc' infekcja po uderzeniu i uszkodzeniu oka w czasie walki. W takiej sytuacji, oprócz ogólnego odkażania wody można wyłowic' rybkę na chwilę i posmarowac' oko"ludzką" maścią (żelem, kroplami) [np. Atecortin, Floxal, Cornegegel, itp]. Nie mam zbytnich doświadczeń w takim leczeniu dyskowców, ale , w przypadku gadów i płazów , kilka razy miałem takie przypadki i takie "leczenie" pomogło.
Ale lepiej wczesniej uzgodnij działanie ze znajomym weterynarzem!!!

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 07 gru 2006, 12:51

Zajrzyj do mojego wątku "Chory Heckel". Oko wyglądało podobnie, po tygodniu zrobił się w środku jakby syfek (taki jak czasem wyjdzie na twarzy, duży biały). zasięgnęłam opini dwóch osób i oboje stwierdzili zakażenie bakteryjne i że oko jest nie do uratowania. W nastepnym tygodniu oko się polepszyło ale żrenica pozostała biała i tak jest do tej pory. Co prawda, zbielenie sie powoli zmniejsza, ale myślę że na to oko nie widzi. Nie widziałam aby ryba toczyła walki z innymi rybami, ale sądziłam, że w trakcie łapania do "szpitala" otarła sie o siatkę i że to przejdzie. Niestety, myliłam się.
Załączniki
Heniek oko 2 005 kopia.jpg
Heniek oko 2 005 kopia.jpg (30.54 KiB) Przejrzano 7767 razy
Heniek oko 2 020 kopia.jpg
Heniek oko 2 020 kopia.jpg (33.28 KiB) Przejrzano 7767 razy

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 07 gru 2006, 19:36

przezuc rybke do kwarantanny, z jak najwieksza iloscia swierzej wody.Daj liscie migdalecznika jak takowe posiadasz, jako pierwszy krok. Czy te oko jest wybaluszone?

smaro
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: smaro » 08 gru 2006, 10:37

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi!

Na wstępie o tym, że inaczaj jak w ten sposób nie mogłem uzupełnic swoich danych i dlatego byłem anonim. Zrobiłem to w ten sposób bo inaczej nie idzie.

Nie odzywałem się bo sporo roboty i przemyslen co zrobić.
Ryba jest od wczoraj w szpitalu 35 l, 32 stopnie woda o dwa podniosłem w stosunku do ogólnego 30.

Oko nie jest wybałuszone i wygląda lepiej niż to na zdjeciach Gajowa.

Ryba porusza od czasu okiem ,ale nie reaguje nim na ruch. Apetyt ma nawet taki sobie.
Wczoraj po powrocie do domu zobaczyłem kolejną ikrę na rurce od filtra. ryby były szybkie
Samica została sama z ikrą,a samiec do leczenia.
Szkoda ,że poczekałem, ale nie wiedziałem co zrobic więc poszedł do baktopura direckt

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 08 gru 2006, 22:11

Witam całą winę choroby oka ponośi kwas którym zakwaszasz wode .nie jest to spowodowane chorobą bakterijną wystarczyło by tylko zrobic podmiane wody w akwarium ogulnym wodą odstała i nic wiecej temp. wystarczy 30C i musisz dac czas rybie a samo się zagoji ,testi do sprawdzania ph nie wykaża w kilka godzin po zakwaszeniu jakie jest naprawdę ph wody w akwa chociaz pokazuja że ph jest 6,5 to nie znaczy że tak jest ,paletki bardzo szybko reaguja po zakwaszeniu wody jesli robi się to za szybko ,zaczynaja szybciej oddychac ocieraja się i bieleja oczy jak w tym przypadku

lara
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

^ ST

Post autor: lara » 09 gru 2006, 10:51

smaro pisze: Szkoda ,że poczekałem, ale nie wiedziałem co zrobic więc poszedł do baktopura direckt
ja natomiast zostane przy infekcji bakteryjnej ,jaka powstala na skutek otarcia i podraznienia galki ocznej.
Doprowadzilabym kuracje do konca jezeli rybka juz w lekarstwie plywa.
Temperatury juz ni e podnos. Optymalne byloby 30°.

czarjan zauwaz, jakby to byla zbyt drastyczna podmiana wody, to czy nie wszystkie rybki powinne miec takowe oznaki?

Ja w mooim baniaku podmieniam czasami nawet do 80% wody, porzadki generalne. Ale tygodniowo srednio 50%-40% i nigdy nie zauwazylam problemu typu biale oczy, zbielenie koncowki pletw itp.... A dodam ze leje wode prosto z kranu, wolnym strumieniem. Po takiej podmianie mam znaczne skoki ph, i nie powiedzialabym ze wplywa to negatywnie na zachowanie palet. Sa poprostu sa takie same.

p.s jest jeszcze kwestia jak zakwaszasz wode i wprowadzasz do baniaka? ale to i nawet w tym przypadku, musialoby wiecej ryb posiadac takowe oznaki.

BlueAngel
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: BlueAngel » 09 gru 2006, 11:54

Witam
Mam pytanie do smaro. Co prawda nie doradzę ci nic w kwestii oka gdyż na dzień dzisiejszy
praktyki co do Dysków nie mam żadnej, jedynie na razie zaczynam zdobywać teorię.
Ale interesuje mnie jak uzupełniłeś swoje dane w profilu, czy przez profil czy w jakiś inny sposób. Ja próbowałem już 4 albo 5 razy i nic. Zapisała się tylko miejscowość, w której mieszkam i to wszystko - nadal jestem anonimem.

POZDRAWIAM
Robert Paprota

smaro
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: smaro » 09 gru 2006, 19:55

Dzieki za dalsze rady !!!

W kwestii zakwaszania to wiem o tym, że gwałtowna zmiana ph mogła by doprowadzić do takiego stanu. Lecz ja nie jestem początkujący akwarystą i nie leje kwasu do wody w baniaku tylko do pojemników 20 l w których woda czeka następnego dnia i dopiero pomiana. Ryba pływa w lekarstwie i jeszcze je.
Doprowadze kurację do końca tak jak pisze Lara. Jutro minie 3 doba jak pływa w bacto.
Oko nie wyglądało by tak jak wygląda od samego kwasu - dodam reszta ryb jest ok.
Mam niestety obawy czy aby nie jest to posocznica.

Blue Angel wiesz co ja w końcu dopisałem w miejsce miejscowości resztę danych . Miałem i mam ten sam problem, może Admin tego forum by coś poradził!!!

Pozdrowienia dla wszystkich

PS U mojego kolesia ryby pływaja w ph 4,5 i jest git

BlueAngel
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: BlueAngel » 09 gru 2006, 21:15

Dzięki smaro
Trochę to poskutkowało ale jeszcze nie do końca. Ale wpisu dokonywałem w "Zmień informację o sobie" a nie w profilu. Przez profil można tylko zaakceptować część zmian.
Jest jeszcze zdjęcie i właściwie wpisanie danych osobowych.
I TUTAJ UŚMIECH DO ADMINA ŻEBY COŚ Z TYM ZROBIŁ GDYŻ COŚ JEST CHYBA NIE TAK.

POZDRAWIAM
Robert Paprota

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 10 gru 2006, 00:00

lara zgadzam sie z Tobą ale nie tak do konca jeśli to tylko otarcie to poco tyle zachodu przeciez w akwarium ogulnym często zdaża sie że są walki pomiędzy rybamy,np. w mojim duzym akw. samce potrafią sie prać i to tak że az oczy im puchna haha ale wystarczy zabrać jednego z nich do innego akwa. i po 3-4 dniach oczy wracaja do normy i jest wszystko ok nic nie robie nie daję zadnych leków ,a z kwasem to różnie bywa i nie wszystkie ryby reagują jednakowo mogę dać przykład parki z tarłowego, wodę miałem lekko kwaśna tz. 6,5 ale jakiś czas niebyłem obecny w domu i dowiedziałem się przez tel. że jednej rybce od parki zbielały oczy szok a druga jest ok ,szybko zjechałem do domu i okazało sie że woda była zbyt kwaśna i faktycznie jednej paleci bardzo zbielały oczy a nawet więcej bo jedne oko wyglądało jak by rosła biała narosl i juz byłem prawie pewny że nieda się tego oka uratowac ale po wpuszczeniu parki do akwa o ph 6,5 po tygodniu oko jak nowe i rybki spowrotem do tarłowego i już sa maluszki ,tak więc nie wszystkie ryby reagują jednakowo na zmiane parametrów wody ,napewno baktopur direk nie zaszkodzi ale prędzej ryba dojdzie do siebie w odpowiednich parametrach wody ,laro wiem że znasz sie na chorobach i potrafisz pomódz ale i ja coś na ten temat wiem ,ale moge się mylic

Pozdrawiam Janek

michal.f
junior
junior
Imie i Nazwisko: Michał Fleta
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: michal.f » 10 gru 2006, 00:18

Kolego CZARJAN2,czy mozesz pokazac jakieś fotki??? Interesuje mnie rybka,która ma "oko jak nowe",oraz "są maluszki".

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 10 gru 2006, 00:27

OK nie ma sprawy wejdz w moja str. www to jest samczyk red wchte z samica i maluszkami to właśnie ten samiec miał jedno ok w poważnym stanie a teraz zobacza możesz i te fotki obejżec sobie http://dyskowce.blog.onet.pl/1,18,18,album.html

lara
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 10 gru 2006, 10:48

czarjan ja rowniez z Toba sie zgadam, i wiem ze rowniez masz pojecie o chorobach.... nieraz czytalam Twoje wypowiedzi na innych forach i nie tylko. Czy ja sie znam to niewiem.....staram sie tylko pomagac jak potrafie.Dlatego chcialabym bys wiecej wypowiadal sie na tematy w dziale chorob, mysle ze bedzeisz duza pomoca dla nas.

Wybor koncowy zalezy zawsze do wlasciciela rybki..kogo chce rad posluchac. O k ale nie o tym chcialam pisac.

Zwroc jednak uwage na moj pierwszy post:

Cyt: przezuc rybke do kwarantanny, z jak najwieksza iloscia swierzej wody.Daj liscie migdalecznika jak takowe posiadasz, jako pierwszy krok. Czy te oko jest wybaluszone?

tez typowalam na otarcie, dlatego pisalm o swierzej wodzie, jednak po zobaczeniu zdjec. Myslam ze oko jest wybaluszone , i moze byc inna para koloszy.
Smaro natomiast uwinol sie z podaniem leku, dlatego polecilam by juz koracje ktora zaczol doprowadzil do konca.
Teraz pozostaje nam odczekac.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 10 gru 2006, 11:42

Cieszę sie laro że sie zgadzamy i mysle że wspólnymi siłami mozemy wiecej zrobic w dziele chorób ,ale nie wiemy co sie dzieje w tej chwili z rybą może smaro jeszcze napisze jak ma się palecia czy jest poprawa

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”