Mętna woda
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Zelik - zastanow się co robisz źle?
Skoro ryby czują się dobrze, a zastosowane metody nie działają, to zmień metodę
Proponuję:
1. wyłączyć światło. Tak - wyłączyć i nie włączać pod żadnym pozorem!
2. Zapomnij o podmianie na trzy dni! Przez ten czas nic złego rybkom się na pewno nie stanie. Potem podmień 10 litrów. Tylko 10 litrów.
3. I dalej nie włączaj światła. Nawet na dwie godziny - nie włączaj!
4. Oczywiście napowietrzanie cały czas pozostaw włączone, filtry też.
I daj znać po tych trzech dniach jakie są zmiany.
albo daj znać jak sytuacja wygląda dzisiaj
Skoro ryby czują się dobrze, a zastosowane metody nie działają, to zmień metodę

Proponuję:
1. wyłączyć światło. Tak - wyłączyć i nie włączać pod żadnym pozorem!
2. Zapomnij o podmianie na trzy dni! Przez ten czas nic złego rybkom się na pewno nie stanie. Potem podmień 10 litrów. Tylko 10 litrów.
3. I dalej nie włączaj światła. Nawet na dwie godziny - nie włączaj!
4. Oczywiście napowietrzanie cały czas pozostaw włączone, filtry też.
I daj znać po tych trzech dniach jakie są zmiany.
albo daj znać jak sytuacja wygląda dzisiaj
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Uważam że wszystko idzie odfiltrować z wody . Można zastosować filtr okrzemkowy albo materiał a la Jotka ( w klubie też są pewnie zapasy ) .
Mi się udało właśnie tymi metodami pozbyć się zmętnienia wody które zaczęło się po gruntownej demolce .
Na wlot filtra zakładam rurkę perforowaną owijam ją kilka razy materiałem i zmieniam kiedy filtr nie może już uciągnąć .
Możesz zwrócić się do Juchy ( Justyny ) ona w tej chwili posiada mój filtr okrzemkowy i wypróbować też taką metodę .
Mi się udało właśnie tymi metodami pozbyć się zmętnienia wody które zaczęło się po gruntownej demolce .
Na wlot filtra zakładam rurkę perforowaną owijam ją kilka razy materiałem i zmieniam kiedy filtr nie może już uciągnąć .
Możesz zwrócić się do Juchy ( Justyny ) ona w tej chwili posiada mój filtr okrzemkowy i wypróbować też taką metodę .
- mirek-gniezno
- senior
- Kontaktowanie:
Dokładnie tak!!! Walczysz z tym ponad tydzień i jeżeli podmiany, zaciemnienie itp. nie pomagają, to nie podmieniaj wody i jeśli masz to lampa UV i po kilku dniach masz problem z głowy!!!jzajonz pisze:A ja stawiam na pierwotniaki i zadne podmianki wody czy zaciemnienia nie pomoga!
Nie masz wyjsia i musisz zaopatrzec sie w lampe UV. Albo pozycz od kogos na 48 godzin bo po tym czasie powinienes osiagnac kryszkal jesli mam racje co do pierwotniakow.
mirek-gniezno
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Wszystko zależy ile pierwotniaki mają żarła w akwarium - widziałem jak lampa UV podłączona do pompy a 600 l/h walczyła przez tydzień w akwarium 220 litrów i nie dała rady .
Moim zdaniem metoda dokładnej filtracji jest skuteczniejsza bo wyłapuje badziewie a nie wrzuca ponownie substancje organiczne ( zabite przez UV pierwotniaki ) do wody co daje żarcie dla następnego pokolenia .
Możemy zrobić test i stawiam dobry koniak każdemu kto za pomocą UV upora się szybciej z problemem niż za pomocą 10 dkg ziemi okrzemkowej .
Moim zdaniem metoda dokładnej filtracji jest skuteczniejsza bo wyłapuje badziewie a nie wrzuca ponownie substancje organiczne ( zabite przez UV pierwotniaki ) do wody co daje żarcie dla następnego pokolenia .
Możemy zrobić test i stawiam dobry koniak każdemu kto za pomocą UV upora się szybciej z problemem niż za pomocą 10 dkg ziemi okrzemkowej .
- jzajonz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Nie wiem jak duzy jest zbiornik zelika ale chetnie bym sie zalozyl o ten koniak ze uporam sie z tym problemem rownie skutecznie.
Tylko jak to zrobimy skoro dzieli nas ocean?. Zapewne obydwie metody sa dobre i czas nie ma wiekszego znaczenia.
Mialem problem z pierwotniakami ktore pojawily sie w pieciu zbiornikach gdzie byl narybek jak rowniez mlodziutkie na grzbiecie i tarlaki przed tarlem. Zapewne poprzenosilem pierwotniaka gdy robilem selekcje ryb uzywajac tej samej siatki. Zbiorniki malutkie bo po 120 kazdy a woda przypominala rozcienczone mleko z chmurami pierwotniaka ktore sa widoczne wylacznie pod odpowiednim katam swiatla punktowego. Dysponujac zaledwie jedna lampa firmy aquel przenosilem ja co drugi dzien bo po tym czasie woda byla krystaliczna. Troche to trwalo bo czasem zdarzal sie nawrot pierwotniaka w zbiorniku ktory na oko wydawal sie juz czysty. Ale po dwoch takich cyklach problem mialem z glowy.
Tylko jak to zrobimy skoro dzieli nas ocean?. Zapewne obydwie metody sa dobre i czas nie ma wiekszego znaczenia.
Mialem problem z pierwotniakami ktore pojawily sie w pieciu zbiornikach gdzie byl narybek jak rowniez mlodziutkie na grzbiecie i tarlaki przed tarlem. Zapewne poprzenosilem pierwotniaka gdy robilem selekcje ryb uzywajac tej samej siatki. Zbiorniki malutkie bo po 120 kazdy a woda przypominala rozcienczone mleko z chmurami pierwotniaka ktore sa widoczne wylacznie pod odpowiednim katam swiatla punktowego. Dysponujac zaledwie jedna lampa firmy aquel przenosilem ja co drugi dzien bo po tym czasie woda byla krystaliczna. Troche to trwalo bo czasem zdarzal sie nawrot pierwotniaka w zbiorniku ktory na oko wydawal sie juz czysty. Ale po dwoch takich cyklach problem mialem z glowy.
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Kamil zacznij dodawac nitrivek lub inne bakterie zgodnie z instrukcja przez tydzień mniej podmieniaj wody - moim zdaniem wyjałowione akwarium i pierwotniaki _zaciemnienie też jest dobrym rozwiazaniem ale przy restarcie akwarium, także działaj nitrivek, mniejsze podmiany i zaciemnienie ok,2-3 dni.Prawdopodobnie stało ci sie to po wyczyszczeniu filtra.
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
..."ODŻYWIANIE pierwotniaków: Pierwotniaki są z zasady heterotroficzne. Lecz niektóre z nich są zwierzętami miksotroficznymi tzn., że mogą odżywiać się także autotroficznie. Fagocytoza – pierwotniak pobiera inne mniejsze pierwotniaki przez ektodermę i trawi je w wodniczce pokarmowej. Strawieniu nie ulega cały pierwotniak. Resztki usuwa się poza komórkę. Pinocytoza – pierwotniak spożywa substancje takie jak białka i tłuszcze, które ulegają całkowitemu strawieniu. Wchłanianie – specjalne białkowe przenośniki transportują do komórek np.: glukozę"....Pytanie za wino tanie czym żywią się pierwotniaki
....."Moim zdaniem metoda dokładnej filtracji jest skuteczniejsza bo wyłapuje badziewie a nie wrzuca ponownie substancje organiczne ( zabite przez UV pierwotniaki ) do wody co daje żarcie dla następnego pokolenia "......
Nadążasz Alek ? TAK .TO PO CO ZADAJESZ TAKIE PYTANIA?Mi się wydaje że bakterie nitryfikacyjne udaremnią dalszy rozwój pierwotniaków-robiłem tak w tarkiskowym jak mi woda mętniała dawałem nitrivek i po - 4 dniach ustępowało
- mirek-gniezno
- senior
- Kontaktowanie:
No to rafdisc mnie wyprzedził- a już tak nagrzałem się na to tanie winorafdisc pisze:..."ODŻYWIANIE pierwotniaków: Pierwotniaki są z zasady heterotroficzne. Lecz niektóre z nich są zwierzętami miksotroficznymi tzn., że mogą odżywiać się także autotroficznie. Fagocytoza – pierwotniak pobiera inne mniejsze pierwotniaki przez ektodermę i trawi je w wodniczce pokarmowej. Strawieniu nie ulega cały pierwotniak. Resztki usuwa się poza komórkę. Pinocytoza – pierwotniak spożywa substancje takie jak białka i tłuszcze, które ulegają całkowitemu strawieniu. Wchłanianie – specjalne białkowe przenośniki transportują do komórek np.: glukozę"....Pytanie za wino tanie czym żywią się pierwotniaki
....."Moim zdaniem metoda dokładnej filtracji jest skuteczniejsza bo wyłapuje badziewie a nie wrzuca ponownie substancje organiczne ( zabite przez UV pierwotniaki ) do wody co daje żarcie dla następnego pokolenia "......
Nadążasz Alek ? TAK .TO PO CO ZADAJESZ TAKIE PYTANIA?Mi się wydaje że bakterie nitryfikacyjne udaremnią dalszy rozwój pierwotniaków-robiłem tak w tarkiskowym jak mi woda mętniała dawałem nitrivek i po - 4 dniach ustępowało

- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
tylko jakimi bakteriami to jedno a po drugie nie kopiowania tylko cytowanie- nie widzisz cytatów???A te tanie wino to daj na aukcje na rzecz Pkmd ja piję Jaśka i czystą.fajnie i naukowo a na chłopski rozum - pierwotniaki żywią się bakteriami
tanie wino nadal do wygrania pomimo kopiowania mądrych opinii naukowców
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, 22:02 przez rafdisc, łącznie zmieniany 2 razy.