pozdrawiam
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Moje ryby pływaja w wodzie o ph 6--6,5 ale jak wyzej pisałem że stalo się to w zbiorniku tarłowym a nie w ogulnym ,przeciez i ja moge przedobzyć z zakwaszaniem wody i stało to sie pod moja nieobecnośc też otym pisałem ,i niema czego szukać dlaczego mojim rybkom sie to przytrafiło przecież to nie oto chodzi tylko jak rybie pomódz z tego wyjsc bez szwanku i jeszcze jedno ja nie potrzebuje pomocy ani moje ryby, jak narazie daję sobie radę i służę radą jeśli ktoś jej potrzebujedeptak pisze:Czarjan pisales iz trzymasz swoje ryby w ph 6.5 wiec pytam skad sie wziela u Ciebie choroba kwasowa ?
pozdrawiam
Sądzę, że to Adam ("Deptak") ma w tym przypadku rację. W przypadku ryby smaro problem jest raczej bardziej złożony, bo poza zmetniałą rogówką widać jak byk ropień (albo ropostek, jeśli to zapalenie "jałowe") w przedniej komorze oka.deptak pisze:W przypadku choroby kwasowej rogowka oka nie jest "nacieknieta" i owszem jest biala lecz plaska. Po podniesieniu ph bielmo na okuzanika ale nie do konca. Przy trzymaniu palet w niskim ph kapitalne znaczenie ma jakosc wody.
pozdrawiam
Taka diagnoza od Czarian2, a Pana Panie Deptak co za dagnozę ma na takowy stan ryby?czarjan2 pisze:Witam całą winę choroby oka ponośi kwas którym zakwaszasz wode .nie jest to spowodowane chorobą bakterijną wystarczyło by tylko zrobic podmiane wody w akwarium ogulnym wodą odstała i nic wiecej temp. wystarczy 30C i musisz dac czas rybie a samo się zagoji ,testi do sprawdzania ph nie wykaża w kilka godzin po zakwaszeniu jakie jest naprawdę ph wody w akwa chociaz pokazuja że ph jest 6,5 to nie znaczy że tak jest ,paletki bardzo szybko reaguja po zakwaszeniu wody jesli robi się to za szybko ,zaczynaja szybciej oddychac ocieraja się i bieleja oczy jak w tym przypadku
Mysle dokladnie tak samo. Sol juz dodales ( napisz prosze ile dales tej soli ) ja na Twoim miejscu zszedlbym jeszcze z ph do dolu i to mocnolara pisze: ja natomiast zostane przy infekcji bakteryjnej ,jaka powstala na skutek otarcia i podraznienia galki ocznej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości