Mętna woda

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 10 gru 2006, 22:00

widzę - przepisane z mądrych opracowań naukowych - w akwarium jak nie mamy filtra bio gdzie te bakterie mogą się osadzić i zeżreć wymęczone pierwotniaki wlanie takiego preparatu ma efekt podobny do karmienia przez Unesco murzynków z Dolnej Wolty .

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 10 gru 2006, 22:08

To może zbierzmy do kupy:

- zakwit - obojętnie jaki - glonowy czy pierwotniakowy - można odfiltrować
- zakwit - obojętnie jaki - glonowy czy pierwotniakowy - można naświetlić uvką - i też go szlag w końcu trafi
- zakwit pierwotniakowy chętnie występuje w akwariach "świerzych" - czyli bez ustalonej równowagi - dodanie Nitrivecu ma też więc sens, bo w jakiś sposób stabilizuje akwa
- podmiany wody - mają głównie sens w przypadku zakwitu pierwotniakowego, jeżeli jednocześnie usuwa się muł, stanowiacy papu zarówno dla bakteri, które tak kochają jeść pierwotniaki, jak i dla samych pierwotniaków
- potraktowanie wody garbnikami - działa zarówno na glony i pierwotniaki. Raz, że wspomniane są bakteriostatyczne (obcinają papu pierwotniakom), dwa - barwiąc wodę na brązowo utrudniają rozwój glonom

Połączenia wyżej wspomnianych metod sa możlwie w większości przypadków, uważać jedynie trzeba na kombinację uv/garbniki (bo się mogą zrobić "farfocle" w wodzie i dalej nic nie będzie widać).

Rafał

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 10 gru 2006, 22:11

Kamil miał równowagę biologoczną ale ją utracił prawdopodobnie przez zbyt duże i częste podmiany wody i wyczyszczenie filtra i tu jest przyczyna -więc jeśli zapoda bakterie nitryfikacyjne to może pomoże.Takie jest moje zdanie.Pozdro.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 10 gru 2006, 22:15

Nikt sie nawet nie zajaknal o podgrzaniu wody- a szkoda.
Wlasnie jestem w trakcie zakladania nowego szkielka i oczywiscie na poczatek "metna woda". 24 godziny w temperaturze 35C i po problemie.
I co wazne problem nie powrocil po schlodzeniu akwa.
J-23

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 10 gru 2006, 22:15

Połączenia wyżej wspomnianych metod sa możlwie w większości przypadków, uważać jedynie trzeba na kombinację uv/garbniki (bo się mogą zrobić "farfocle" w wodzie i dalej nic nie będzie widać).
Jakby miał UV to by pewnie zastosował tylko na wlocie do filtra a i tak by musiał wspomagc bakteriami nitryfik.....

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 10 gru 2006, 23:21

Zelik, filtr stoi i czeka na powrót do właściciela, Cocoloco powiedział że możesz go użyć. Chcesz czy nie?

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 11 gru 2006, 00:12

[quote="J-23"]Nikt sie nawet nie zajaknal o podgrzaniu wody- a szkoda.
Wlasnie jestem w trakcie zakladania nowego szkielka i oczywiscie na poczatek "metna woda". 24 godziny w temperaturze 35C i po problemie.
I co wazne problem nie powrocil po schlodzeniu akwa.
J-23[/quote
Zelik napisał ,że podgrzał wodę do 29,5st. Nie bardzo może wiecej przy roślinach.
Zeliku, może sprawdź jeszcze, czy wszystkie rury od filtrów są dobrze drożne. Najlepiej wyczyść je szczotką i silnym strumieniem wody. Jakaś przyczyna zawsze musi być.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 11 gru 2006, 00:52

bjarka pisze: Zelik napisał ,że podgrzał wodę do 29,5st. Nie bardzo może wiecej przy roślinach.
W 29C to sie pierwotniaki jedynie szybciej zaczna mnozyc ;).
A roslin ktore nie wytrzymaja 24 godzin w 35C zbyt wiele chyba nie ma... w kazdym razie u mnie ani heterantera ani limnofila aromatica (ponoc obie delikatne i wymagajace) nie poniosly uszczerbku na zdrowiu.
J-23

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 11 gru 2006, 19:02

Już odpisuje. WOda mętna dalej ale wątpie zeby to był glon. Dla mnie to pierwotniak bo pod światło widać białe chmury przemiszczajace sie. A jeszcze dzisiaj zauważyłem kilka wypławek. Wiec dla mnie sprawa wręcz oczywista wykończyłem biologie. Teraz musi wszystko postac i dojśc do ładu.

Chętnie bym wypróbował ten filtr okrzemkowy, ale jak z dostarczeniem wysyłka?

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 11 gru 2006, 19:05

posiadam grzałki max 32 stopnie. I na tyle ustawiłem. Aktualnie temp 30 stopni Zobaczymy na ile da rade podnieść ta temperature.

Moja filtracja szkło 200l W tej chwili nie mam gdzie postawic większego ale ta sytuacja powinna się niebawem zmienić.

Fiiltra Tetra TEC EX 700. Od dołu. Gąbka standart tetry 3 sztuki tak że cały koszyk jest wypchany troche na scisk. Następny koszyk Wata perlanowa.

3 koszyk i tu moje pytanie. Mam ceramike rurki cały koszyk weszło prawie 2 paczki po 500ml bodajrze. I tak ceramika jedna firmowa z Tetrą i ona jest czysta tz filtr chodzi 2 miesiace i wygląda jak nowa bielusieńka, a druga firmy MHK po miesiacu już jest brunatna i brązowa. W koszyku wyglądają jak szachowanica biala na zmiene z czarną. Jak sie wypłuka tą brązową jaśnieje ale nigdy nie jest taka jak nowa. I własnie moje pytanie czy może tak jasna sie do niczego nie nadaje bo jest tak zbita ze nic nie wyłapuje?

4 Koszyk posiadam biobale. Dla mnie to chyba pomyłka. tam są takie dziury że nie wiem gdzie te bakterie mają sie osiedlać to by spisało sie jesli bym przepompował wode ze stawu i by sie biobale pozatykały ale nie jak mam czystą wode w akwa. Może jestem w błędzie?

Ciekaw jestem jaką wy filtracje posiadacie i jakie wklady mając taką krystaliczną wode. A może ktoś ma jakiś nie drogi używany dobry filtr do sprzedania?

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 11 gru 2006, 19:44

zelik pisze:posiadam grzałki max 32 stopnie. I na tyle ustawiłem. Aktualnie temp 30 stopni Zobaczymy na ile da rade podnieść ta temperature.
Wystaw gorna czesc grzalki nad powierzchnie wody. Jesli masz aquaela to termostat prawie na pewno rozkalibruje sie i bedziesz mial grzalke do 45C ;).
J-23
PS. A tak calkiem na powaznie to pomaga niskie pH, wysoka temperatura i wlanie sporej ilosci syfow z dojrzalego akwa. To ostatnie zupelnie nie wiem dlaczego....ale pomaga.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 gru 2006, 21:25

To ostatnie zupelnie nie wiem dlaczego....ale pomaga.
Uśmiałem się z tego zartu w Twoim wykonaniu . Założę się że potrafisz napisać na 3 strony referat dlaczego się tak dzieje .

Awatar użytkownika
mirek-gniezno
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mirek-gniezno » 12 gru 2006, 01:14

Wytłumaczcie mi to, dlaczego producent każe w takiej kolejności układać wkłady w filtrze [jak na zdjęciu], gdy teoretycznie powinno to wyglądać tak:
zelik pisze: Fiiltra Tetra TEC EX 700. Od dołu. Gąbka standart tetry 3 sztuki tak że cały koszyk jest wypchany troche na scisk. Następny koszyk Wata perlanowa.

3 koszyk i tu moje pytanie. Mam ceramike rurki cały koszyk weszło prawie 2 paczki po 500ml bodajrze. I tak ceramika jedna firmowa z Tetrą i ona jest czysta tz filtr chodzi 2 miesiace i wygląda jak nowa bielusieńka, a druga firmy MHK po miesiacu już jest brunatna i brązowa. W koszyku wyglądają jak szachowanica biala na zmiene z czarną. Jak sie wypłuka tą brązową jaśnieje ale nigdy nie jest taka jak nowa. I własnie moje pytanie czy może tak jasna sie do niczego nie nadaje bo jest tak zbita ze nic nie wyłapuje?

4 Koszyk posiadam biobale. Dla mnie to chyba pomyłka. tam są takie dziury że nie wiem gdzie te bakterie mają sie osiedlać to by spisało sie jesli bym przepompował wode ze stawu i by sie biobale pozatykały ale nie jak mam czystą wode w akwa. Może jestem w błędzie?
Więc?
Załączniki
EXflow[1].jpg
EXflow[1].jpg (10.16 KiB) Przejrzano 6473 razy

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 12 gru 2006, 11:55

Nie wiem na ile to Ci pomoże - moja filtracja w 200l akwarium:

Skimmer fluwalowski => wstępny filtr z rury kanalizacyjnej (w fazie budowy-ok. 15cm długi) wypełniony grubą watą perlonową => Eheim classic 2215 wypełniony w całości ceramiką, u góry 1 gąbka i wata perlonowa gęsta => kubeł po Eheim classic 2213 (brak wirnika i klapki) wypełniony ceramiką , u góry wata perlonowa gęsta , na to 1,5 szklanki torfu w pończosze , na to wata perlonowa gęsta => deszczownia.

Pewnie zaraz będą komentarze , że w ostatnim filtrze wytworzą się bakterie beztlenowe.Widziałem ostatnio denitryfikator Aqua Medic 1000 - duże, długie bydle - a przepływ przez niego ma byc ok. 3l/h.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 14 gru 2006, 12:16

To co Tetra proponuje u mnie się nie sprawdzało w 200 litrach, ani wkłady ani ich kolejność proponowana przez producenta, ani wydajność filtra. Zdecydowanie lepszy jest ex 1200 niż ex700 do 200tki, mimo że producent rozciąga zakres i zastosowanie filtra w stosunku do litrażu baniaka, pomijając zarybienie, gatunki trzymanych ryb, temperatury, itd.

Zelik, ja ci sugeruję od dołu:
- 1 koszyk gąbek Tetry, 2 czarne i na wierzch tego koszyka biały filc
- 3 koszyki ceramiki bio - bioceram, bio aquashut, bio filtus, tylko nie Tetry, bo ta ceramika pory to ma tylko w teorii, szukaj ceramiki z napisem BIO. Nie dawaj biobali (moim zdaniem).
- ostatni koszyk na wierzch bio ceramiki drugi biały filc Tetr
Na wlot do filtra na to sitko początkowe na rurze ssącej wsadź małą gąbkę, np. jak nie chce ci sie wyrywać dziurki palcami by sitko wlazło, Aqua Shut ma gotową z wywierconym otworem gąbeczke.
Zamknij filtr i zapuść na 1 tydzień z do połowy skręconym wylotem a krućca wylotowego.
Po tygodniu możesz otwporzyć na całość, bilogia powinna już zadziałać.
Czyść tylko tę gąbkę na wlocie rurki zasysającej często, filtra nie ruszaj przez miesiąc najmniej.
Mogę na priv posłac Ci fotki jak to wygląda u mnie.

Oczywiście to tylko moja sugestia, u mnie w 200tce działąjąca super, choć ex1200 z 12 litrami materaiłów filtracyjnych do naszych paletkowych i przerybionych baniaków jest znacznie lepszy. Producent o przerybieniu nie pisze na kartonach filtrów ...

Teraz mam większy baniak, he he aż 240 litrów i rozdzieliłem zadanie mechanicznego filtra z biologicznym, 1 kubełek ma samą 12l bio ceramikę i gąbeczkę na wlocie, działa na pół mocy wylotowej, drugi też 12l na pełnej mocy i ma same gąbki i filce bez blokowania wlotu i wylotu, woda kryształ ... deszczownica zbędna i hałaśliwa.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”