MONEOL firmy Alpha-Biocare
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
MONEOL firmy Alpha-Biocare
witam wszystkich ...mam pytanie ...czy ktos juz ten preparat zastosowal i z jakim skutkiem!!! za odp. z gory dziekuje!!!
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Opinia o leczeniu jest pozytywna,tylko po leczeniu moga byc problemy z plochliwoscia rybek przez dluzszy czas.Ja leczylem tym lekiem na poczatku moje ryby i bylem zadowolony.Jednak po leczeniu ryby bardzo plochliwe.Na poczatku myslalem ze cos mam nie tak ale potem kilku kolegow potwierdzilo ta opinie.
czytając instrukcję dołączoną do moeolu zrozumiałem, że między 4 a 15 godziną działania preparatu może dojść do zmętnienia wody po rozwoju pożytecznych bakterii i wtedy należy wymienić większą ilość wody.
Na 400 litrów wody wlałem 25 ml moneolu, wlałem w niedzielę rano i czekam , cala niedziela nic,
poniedziałek, wtorek też nic woda kryształ, dopiero w nocy z wtorku na srodę za uważyłem że woda zmętniała - mam nocne oświetlenie w akwa, a rano było już po wszystkim, zostały dwie paletki i trzy bocje wspaniałe i plaga glonów.
oglądając paletki zauważyłem że płetwy skrzelowe wyglądają jak spalone, jakby połowa płetwy zniknęła
podmienilem 60% wody, filtruję przez węgiel, może chociaż te dwie uratuję, jutro znowu podmienię ponad 200 litrów .
przepraszam za chaotyczne pisanie ale caly czas jestem w szoku, ponad rok starań poszedł na marne.
pozdrawiam Jacek
może mój przypadek powstrzyma kogoś przed nieprzemyslanym laniem chemii do akwarium
Na 400 litrów wody wlałem 25 ml moneolu, wlałem w niedzielę rano i czekam , cala niedziela nic,
poniedziałek, wtorek też nic woda kryształ, dopiero w nocy z wtorku na srodę za uważyłem że woda zmętniała - mam nocne oświetlenie w akwa, a rano było już po wszystkim, zostały dwie paletki i trzy bocje wspaniałe i plaga glonów.
oglądając paletki zauważyłem że płetwy skrzelowe wyglądają jak spalone, jakby połowa płetwy zniknęła
podmienilem 60% wody, filtruję przez węgiel, może chociaż te dwie uratuję, jutro znowu podmienię ponad 200 litrów .
przepraszam za chaotyczne pisanie ale caly czas jestem w szoku, ponad rok starań poszedł na marne.
pozdrawiam Jacek
może mój przypadek powstrzyma kogoś przed nieprzemyslanym laniem chemii do akwarium
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Przykra sprawa, Bardzo Ci współczujemy Jacku.
Faktycznie żle zrozumiałeś co jest napisane na ulotce, a pisze w niej, że należy podmienić ok 80% wody między 5 a 14 godziną od rozpoczęcia kuracji. Czyli kuracja trwa min 4 godz do max 14 godzin. Twoje ryby były w Moneolu kilka dni i to je zabiło
Basia Gajowa
Faktycznie żle zrozumiałeś co jest napisane na ulotce, a pisze w niej, że należy podmienić ok 80% wody między 5 a 14 godziną od rozpoczęcia kuracji. Czyli kuracja trwa min 4 godz do max 14 godzin. Twoje ryby były w Moneolu kilka dni i to je zabiło
Basia Gajowa
Ja raz zastosowałem i po dziś dzień jestem zadowolony, postępowałem zgodnie z instrukcją i wszystko jest ok!
W kwestii chorób skóry i skrzeli to chyba nie ma nic lepszego.
Można natomiast dyskutować godzinami czy metronidazol stosować przy białych odchodach i ciemnej barwie ryb czy też od razu lać capifos...
Natomiast "menela" polecam!

W kwestii chorób skóry i skrzeli to chyba nie ma nic lepszego.
Można natomiast dyskutować godzinami czy metronidazol stosować przy białych odchodach i ciemnej barwie ryb czy też od razu lać capifos...
Natomiast "menela" polecam!