Katastrofa
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Tom dzięki za podpowiedzi , co do torfu są to moje pierwsze kroki jak zawsze chciałem dobrze a wyszło jak wyszło , prawdą jest ,że dodawałem a nie podmieniałem tydzień po tygodniu torf do kubła operacja nie trwała nigdy dłużej jak 2 - 4 minut ciężko upatrywać winy w wyłączonym filtrze , ale jak powiedziałeś człowiek omylny jest i być może to miało wpływ na biologię tego nie jestem w stanie stwierdzić.
Natomiast faktem jest ,że biologia padła. Kubeł mam Tetry 1200 , wodę na wylocie skręciłem już wczoraj , jeśli chodzi o wkłady to są standardowe jakie daje tetra.
Zastanawiam mnie jedna sprawa , dlaczego przy tak dużej aczkolwiek stopniowej podmianie wody ( RO ) azotyny są nadal na bardzo wysokim poziomie tak jak by cały czas coś zanieczyszczało wodę. Jutro z rana sprawdzę co się dzieje , jak wcześniej wspomniałem wywaliłem z kubła torf i zobaczę czy coś się zmienia.
Pozdrawiam
Natomiast faktem jest ,że biologia padła. Kubeł mam Tetry 1200 , wodę na wylocie skręciłem już wczoraj , jeśli chodzi o wkłady to są standardowe jakie daje tetra.
Zastanawiam mnie jedna sprawa , dlaczego przy tak dużej aczkolwiek stopniowej podmianie wody ( RO ) azotyny są nadal na bardzo wysokim poziomie tak jak by cały czas coś zanieczyszczało wodę. Jutro z rana sprawdzę co się dzieje , jak wcześniej wspomniałem wywaliłem z kubła torf i zobaczę czy coś się zmienia.
Pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Myślę, że podminy obniżają jednak poziom No2 i No3, czyba że lejesz wodę już z nimi, sprawdź czy w dolewkach są zerowe wskazania testów.
Jak ryby? Jakie masz PH? Jedzą dobrze? Nie są płochliwe i pochowane?
Poprostu by się tego pzbyć musiałbyś wymienić 90% wody na raz, ale jak nie ma bilogii i tak wzrosną znowu szybko ponownie.
Trochę mi nie pasuje, że niby masz oryginalne wkaldy Tetry, a wywaliłeś torf ...
Tam torfu w oryginale nie ma, więc w zamian za co był wsadzony i czy po wyjęciu coś za niego wstawiłeś?
Mam szacuneczek do firmy Tetra, ale dla naszych celów ich wkłady poza gąbkami i filcem są moim skromnym zdaniem do bani, może do pyszczaków są lepsze, o kolejności koszyków nie wspomnę by ich nie obrażać ... bo firma zacna i sprzęt niezawodny.
Co dałaś zamiast torfu i jaką masz kolejność? Poza tym czy wyczyściłeś gąbki podczas tego zabiegu i resztę koszyków w wodzie z akwarium przepłukałeś, tj. koszyk z biobalami i ceramiką?
Nadal uważam, że źródłem kłopotu jest filtr.
Jak przepłukałeś wszystko i nie pod kranówką, to zostaw skręcony odpływ na tydzień i czekaj. Wlot koło napowietrzacza, by tlen sie dostawał do baniaka, nie przy dnie.
Jak nie przepłukałeś to, mimo że tam nie należy ingerować zbyt często, wypłukałbym wszystko, oryginalną ceramikę Tetry bym wywalił do śmieci, dają jej za mało i mało porowata do tego, zamieniłbym na BIO ceramikę innych producentów. Odpaliłbym jescze raz filtr po przepłukaniu wszystkiego ze starterem bakterii JBL w środku albo Tetry na pół mocy i bym czekał podmieniając wodę codziennie w małych ilościach do 20%.
Jak ryby mają się dobrze to musisz tylko być cierpliwy.
Skoro torf dodawałeś, a nie wymieniałeś to w nim faktycznie może siedzieć zło.
Cierpliwości i oby rybcie to zniosły bez uszczerbku.
Jak ryby? Jakie masz PH? Jedzą dobrze? Nie są płochliwe i pochowane?
Poprostu by się tego pzbyć musiałbyś wymienić 90% wody na raz, ale jak nie ma bilogii i tak wzrosną znowu szybko ponownie.
Trochę mi nie pasuje, że niby masz oryginalne wkaldy Tetry, a wywaliłeś torf ...
Tam torfu w oryginale nie ma, więc w zamian za co był wsadzony i czy po wyjęciu coś za niego wstawiłeś?
Mam szacuneczek do firmy Tetra, ale dla naszych celów ich wkłady poza gąbkami i filcem są moim skromnym zdaniem do bani, może do pyszczaków są lepsze, o kolejności koszyków nie wspomnę by ich nie obrażać ... bo firma zacna i sprzęt niezawodny.
Co dałaś zamiast torfu i jaką masz kolejność? Poza tym czy wyczyściłeś gąbki podczas tego zabiegu i resztę koszyków w wodzie z akwarium przepłukałeś, tj. koszyk z biobalami i ceramiką?
Nadal uważam, że źródłem kłopotu jest filtr.
Jak przepłukałeś wszystko i nie pod kranówką, to zostaw skręcony odpływ na tydzień i czekaj. Wlot koło napowietrzacza, by tlen sie dostawał do baniaka, nie przy dnie.
Jak nie przepłukałeś to, mimo że tam nie należy ingerować zbyt często, wypłukałbym wszystko, oryginalną ceramikę Tetry bym wywalił do śmieci, dają jej za mało i mało porowata do tego, zamieniłbym na BIO ceramikę innych producentów. Odpaliłbym jescze raz filtr po przepłukaniu wszystkiego ze starterem bakterii JBL w środku albo Tetry na pół mocy i bym czekał podmieniając wodę codziennie w małych ilościach do 20%.
Jak ryby mają się dobrze to musisz tylko być cierpliwy.
Skoro torf dodawałeś, a nie wymieniałeś to w nim faktycznie może siedzieć zło.
Cierpliwości i oby rybcie to zniosły bez uszczerbku.
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
A jesteś pewien że to torf nie uwolnił Ci NO2 do wody zrobiłeś próbę i to nie dlatego że był dłużej w filtrze tylko dlatego że już go kupiłeś z NO2, w tej materi proponuję Ci nie ufać żadnej firmie,a tak swoją drogą jest to jeszcze stosunkowo młody filtr wobec tego być może ma prawo mieć jeszcze troszeczkę wyższe NO2 ale żebyśmy wiedzieli więcej podaj jaki wysoki masz amoniak bo tam się zaczyna cykl azotowy,i tam jest w zasadzie najbardziej niebezpiecznie,a zdaje się że ph poniżej 6,8 zbiłeś całkiem niedawno.
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Tom co do filtracji to się nie zrozumieliśmy , tetra torfu nie dokłada , ja sam dukipiłem torf sery , i z pierwszego koszyka usunołem gąbkę wraz z węglem ,a w to miejsce dałem torf i to tyle odnośnie moich zmian w filtrze , wszystko inne zostało tak jak zalecał producent.
Dzisiaj dokonałem z samego rana pomiaru NO2 SPADA , i teraz się zastanawiam z jakiego powodu , czy podmiana wody ( wczoraj po dużej podmianie wody nie było spadku NO2) czy może dodanie nitravec obniżył NO2 , czy może pozbycie się torfu z filtra to spowodowało. Tego pewnie się nie dowiem.
Cały czas podmieniam wodę , mam tą wygodę ,że zbiornik jest przelewowy i RO cały czas kapie sobie do akwarium.
Co do ryb to czują się stosunkowo dobrze , apetyt mniejszy , ale jedzą , są napewno bardziej płochliwe , ale nie do przesady po kątach się nie chowają. Oddech spokojny , myślę że jest to spowodowane dużymi i ciągłymi podmianami wody.
Po południu powiem co się dzieje.
Dzisiaj dokonałem z samego rana pomiaru NO2 SPADA , i teraz się zastanawiam z jakiego powodu , czy podmiana wody ( wczoraj po dużej podmianie wody nie było spadku NO2) czy może dodanie nitravec obniżył NO2 , czy może pozbycie się torfu z filtra to spowodowało. Tego pewnie się nie dowiem.
Cały czas podmieniam wodę , mam tą wygodę ,że zbiornik jest przelewowy i RO cały czas kapie sobie do akwarium.
Co do ryb to czują się stosunkowo dobrze , apetyt mniejszy , ale jedzą , są napewno bardziej płochliwe , ale nie do przesady po kątach się nie chowają. Oddech spokojny , myślę że jest to spowodowane dużymi i ciągłymi podmianami wody.
Po południu powiem co się dzieje.
- _TOM_
- członek PKMD
pierwszy koszyk od góry?i z pierwszego koszyka usunołem gąbkę wraz z węglem ,a w to miejsce dałem torf i to tyle odnośnie moich zmian w filtrze
co dałeś teraz w miejsce wywalonego torfu?
czyba nie węgiel?
masz tylko 1 filtr ex1200?
czy może jakiś mniejszy wewnętrzny filterek też masz?
z dwoma łatwiej wydajny system zbudować, łatwiej rozdzielić filtrację, ale z 1 też się da.
Pomyśl nad przeudową filtra ex 1200, jeśli jest jako jedyny u ciebie musisz połaczyć filtrację bilogiczną z mechaniczną, przetestuj pierwsze 2 koszyki od dołu po 2 gąbki i na wierzch każdego koszyka po filcu (mogą być Tetry), kolejne 2 koszyki sama ceramika bio (tylko nie Tetry), na samą góre filc.
Ewentualnie na wlocie filtra mała gąbka, wtedy tylko 1szy koszyk od dołu 2 gąbki i filc, 3 koszyki ceramiki bio zakończone filcem u góry (by chronić głowice i wirnik filtra). Praca na pół skręconym wylocie, wlot nie przy dnie, wyżej.
Choć jak poprawia się u Cibie w baniaku sytuacja to na razie nic nie kombinuj, zostaw niech zbiornik się ustabilizuje, zrobisz to za miesiąc, jeśli uznasz, że to ma sens u ciebie, u mnie się sprawdza, co nie znaczy, że musi tak być u ciebie.
Wyciąg jest z firmy _TOM_ i Spółka oczywiście z o.o. (wspólnikiem nieświadomym, ale kolejna prezesura mu nie zawadzi jest cocoloco)jakiej firmy stosujesz wyciąg z kory dęby?
Kupuję korę dębu w aptece (włąściwie raz kupiłem pół roku temu 2 paczki i jeszcze mam), producent Herbapol, cena około 1.70 zł.
Stołowa czubata łyżka kory do garnka z wodą. Zagotować, ale nie gotować zby długo, wygotowana herbata nie smakuje mi i moim rybom też ...
Jak woda do podmian jest zimna, wlewam gorący wywar do baniaka z wodą do podmian przez sitko, by kora nie wleciała i inne łupinki i drobinki, od razu 2-3 stopnie cieplejsza woda do podmian, mniej z czajnika wrzątku potrzeba następnie ...
Jak potrzeba wodę w baniaku bezpośrednio zabrązowić, czekam aż wywar ostygnie i chlust do baniaka, herbatki nie słodzę!!! Cała sztuka, żadna tajemnica.
Ale hola hola, domyślam się co chcesz osiągnąć i tu przestrzegam.
Jak wyczytałem torf dawałeś i to pół kilo granulatu na 200 litrów wody, by zakwaszać i PH z 7.4 do 6.6 zbijać, czy coś podobnego, sorry jeśli idealnie parametrów nie zapamiętałem.
Kora dębu i wywar z niej owszem zbija PH, podonie jak torf, ale efektów ogromych się nie spodziewaj. Szczególnie przy wodzie z PH powyżej 7 i twardości węglanowej wysokiej również. Im woda miękksza tym efekt zakwaszania korą będzie lepszy, ale nie możesz przedawkować wywaru z kory, bo ryby będą miały probemy z oddychaniem i zaczną wydzielać śluz ze skrzeli.
Jak do kory zadziałasz w baniaku szyszkami, liśćmi i korzeniami, to łącznie może PH zbijesz to wymaganego poziomu, ale nie wiem co chcesz dokładnie osiągnąć.
Do mocnego zakwaszania sugeruję kwas solny.
A wywar z kory, korzenie, szyszki czy liście traktuj jako miły dodatek dla ryb, stabilizujący niskie PH i po to by mimo, że nie są to paletki z odłowu przypomnieć im jak to w biotopie ich przodków jest ... choc ani nie te korzenie, ani nie te liscie, nawet szyski nie Amerykańskie.
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Chyba zgodzę się z larą przy tak wysokich azotynach ryby powinny wisieć w górnej częsci akwarium a oddech powinny łapać jak karp przed wigilią, po prostu zbyt wysokie związki azotu atakują skrzela ryb i stąd ryba czuje jakby miała brak tlenu,wobec tego tak samo coś mi tu nie gra ale fajnie że to wszystko zaczyna wyglądać lepiej
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Jeśli chodzi o testery to pierwszy którym mierzyłem był Zoolek za głowę się złapałem jak zobaczyłem co pokazał myślałem na początku ,że stary , następnego dnia kupiłem sery niestety wynik był bardzo podobny do zoolka. Tak ,że testy raczej nie kłamią , chyba że miałem strasznego pecha i dwa są uszkodzone
Chciałbym wam wszystkim podziękować za podpowiedzi, których mi udzielacie.
Pozdrawiam
Fal
PS. dzisiaj rano azotyny 0,5
PH - 6,4 woda cały czas podmieniana 24 na dobę z RO
Tak pierwszy koszyk od góry , po usunięciu torfu wsadziłem gąbkę bez węgla. W akwarium pracują dwa filtry jeden mechaniczny z gąbką drugi tetry 1200.pierwszy koszyk od góry?
co dałeś teraz w miejsce wywalonego torfu?
czyba nie węgiel?
masz tylko 1 filtr ex1200?
Chciałbym wam wszystkim podziękować za podpowiedzi, których mi udzielacie.
Pozdrawiam
Fal
PS. dzisiaj rano azotyny 0,5
PH - 6,4 woda cały czas podmieniana 24 na dobę z RO
- _TOM_
- członek PKMD
No to biologia zaczyna się Ci odradzać idziesz w dobry kierunku.
Tylko miej cierpliwość i nic nie kombinuj, nie ulepszaj teraz bo schrzanisz..
Ryby lepiej znoszą NO2 i NO3 przy niskim PH, przynajmniej według moich obserwacji, może ktoś ma podobne obserwacje i to wyjaśni fachowo, ja nie potrafię, ale tak zauważyłem, stąd Twoje ryby to jakoś przetrwały, choć nieprawdopodobne miałeś poziomy wyników. Nigdy z takimi się nie spotkałem.
Jak będziesz miał NO2 zerowe to sprawdź NO3 czy jest również niskie i zmniejsz podmiany wody dopiero wtedy.
W przyszłości zrób jeden filtr jako czysto mechaniczny, gąbka i lub filce do wyłapywania zanieczyszczeń z wody i szybka praca i częste czyszczenie go, a Ex1200 przerób na czystą biologię, najlepiej jak najwiecej ceramiki BIO, wolny odpływ, nie otwieraj cześciej niż na kwartał, a płukanie tylko w wodzie z akwarium, zabieg rób szybko, a będzie super.
Tylko miej cierpliwość i nic nie kombinuj, nie ulepszaj teraz bo schrzanisz..
Ryby lepiej znoszą NO2 i NO3 przy niskim PH, przynajmniej według moich obserwacji, może ktoś ma podobne obserwacje i to wyjaśni fachowo, ja nie potrafię, ale tak zauważyłem, stąd Twoje ryby to jakoś przetrwały, choć nieprawdopodobne miałeś poziomy wyników. Nigdy z takimi się nie spotkałem.
Jak będziesz miał NO2 zerowe to sprawdź NO3 czy jest również niskie i zmniejsz podmiany wody dopiero wtedy.
W przyszłości zrób jeden filtr jako czysto mechaniczny, gąbka i lub filce do wyłapywania zanieczyszczeń z wody i szybka praca i częste czyszczenie go, a Ex1200 przerób na czystą biologię, najlepiej jak najwiecej ceramiki BIO, wolny odpływ, nie otwieraj cześciej niż na kwartał, a płukanie tylko w wodzie z akwarium, zabieg rób szybko, a będzie super.
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Sytuacja powoli , ale to powoli wraca do normy. Wczoraj wieczorem usiadłem wygodnie w fotelu i ponownie zaczołem studiować książkę Dyskowce Pana Andrzeja Sieniawskiego i Ryszarda Ratuszyńskiego jest tam w jednym z działów opisany torf w garnulacie , gdzie wyraźnie jest zaznaczone ,że taki torf nie może znaleźć się w filtrze biologicznym. Niestety nie ma informacji dlaczego , a szkoda bo pewnie jest to odpowiedź na moje problemy.
Sądzę ,że za rozłożenie całej biologi w moim akwarium może odpowiadać właśnie torf. Być może Pan Andrzej będzie czytał ten post i udzieli mi wyczerpującej informacji.
Pozdrawiam
Azotyny - 0,3
PH - 6,4
Woda nadal podmieniana 24h na dobę ( RO )
Sądzę ,że za rozłożenie całej biologi w moim akwarium może odpowiadać właśnie torf. Być może Pan Andrzej będzie czytał ten post i udzieli mi wyczerpującej informacji.
Pozdrawiam
Azotyny - 0,3
PH - 6,4
Woda nadal podmieniana 24h na dobę ( RO )
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta. Zarówno torf, jak i wyciąg z kory dębu działa przeciwbakteryjnie. Musiało być w filtrze bardzo duże stężenie wyciągu z torfu, że bakterie nitryfikacyjne straciły aktywność. Miałam kiedyś podobną sytuację jak chciałam zrobić czarne wody. Z powodu dużego stężenia garbników nie mogła się zawiązać równowaga biologiczna.
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Sytuacja wraca do normy , azotyny jeszcze są , ale myślę ,że jutro będzie już po sprawie. Ryby apetyt wielki , jednak jeszcze odczuwają azotyny, po przeczytaniu posta bajarki mam watpliwości czy do wody dodawać wyciąg z kory dębu tropicala. Boję się o biologię ,żeby znowu nie padła , bo tyle to mnie nerwów kosztowało że ho ho ho.
Azotyny - 0,3
PH - 6,4
Woda nadal podmieniana 24h na dobe
Azotyny - 0,3
PH - 6,4
Woda nadal podmieniana 24h na dobe