W sprawie Tetry 1200

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Maćko
Kontaktowanie:

W sprawie Tetry 1200

Post autor: Maćko » 19 gru 2006, 03:48

Witam.
Przedstawiałem się w temacie " W SPRAWIE WODY ", ale rozumiem że pewnie nie wszyscy go czytali więc jeszcze raz.
Na imię mam Maciek , mam 27 lat i jestem z Warszawy ale prawie połowę czasu spędzam pod Lublinem gdzie mam dom i tam właśnie mam akwaria.
Mam pytanie .
Mianowicie interesuje mnie temat mojego filtra.
Mam filtr Tetry 1200 już od około pół roku i jestem z niego zadowolony, ale czytałem co nieco o nim na forum i ciekaw jestem dlaczego mam azotany na wysokim poziomie, oraz czy zostawić te biobale czy jednak wymienić .
Dodam jeszcze, że nie czyściłem filtra od początku i flora bakteryjna jest tam na pewno.
TOM , poruszałeś ten temat . Jestem ciekaw jak zrobiłeś i z jakim skutkiem ?
Napiszcie też jeśli możecie coś na temat denitryfikacji bo na forum jest tego tyle co kot napłakał .No i czy dzięki odpowiednim filtrom można spowodować , że woda będzie miała odpowiednie parametry pomijając pH , gdyż na mój prosty chłopski rozum filtr raczej nie ma wpływu na jego wartość a jeśli ma to raczej w nieznacznym stopniu ( pomijam oczywiście filtr RO )
Pozdrawiam Maciek B.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 19 gru 2006, 15:10

Ja też używam tego filtra i mam dwie uwagi do jego działania. Moim zdaniem ten filtr przy otwartym na max zaworku daje zbyt silny strumień wody i nie chodzi mi o to co wylatuje, ale bardziej o to co się dzieje wewnątrz niego. Przy dodatkowo moim zdaniem zbyt gruboziarnistej gąbce jaka jest w normalnym jego wyposażeniu, daje to taki efekt, że drobinki materii z filtra jednak się wydostają powodując lekką mętność wody, a bakterie w filtrze muszą używać sprzętu alpinistycznego aby utrzymać się na powierzchni złoża. Moim zdaniem trzeba właśnie po pierwsze wypełnić go drobniejszym materiałem, a po drugie jednak ogranioczyć przepływ poprzez przymknięcie zaworków. Najlepsza filtracja biologiczna zachodzi przy małej prędkości przepływu wody, stara to zasada akwarystyczna. Większość nowych kubełków ma dość potężne jak na nasze potrzeby głowice z pompami, i większość z nas po prostu wychodzi z założenia "jak jest to na max" co nienajlepiej wychodzi właśnie filtracji jako takiej.

Maćko
Kontaktowanie:

Post autor: Maćko » 20 gru 2006, 00:21

Cześć Hypno.
Dzięki za odpowiedz .
Co prawda to prawda że na początku wir był spory , ale go przykręciłem a teraz jest już otwarty na maxa ponieważ nie czyściłem go odkąd go mam czyli jakieś pół roku i jego wydajność spadła.
Wkładów nie wymieniałem , a po przeczytaniu dużej ilości postów na tym forum zacząłem zastanawiać się czy nie założyć jakiegoś przedfiltra jako filtra mechanicznego, co może nie być złym pomysłem , tymbardziej ,że filtr jest mocny i powinien spokojnie sobie z tym poradzić.
Hypno napisz jakie wkłady Ty zastosowałeś ( pokolei od dołu ).
A ja poza tym zagadnieniem cały czas czekam na poruszenie tematu denitryfikacji.
Pozdrawiam Maciek B.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 20 gru 2006, 10:21

O filtrze EX1200 tyle już napisałem, ze zasugeruję Ci poszukanie choćby tylko moich postów w tej sprawie.
Klikasz na mój nick a tam w menu na ostatnie lub wszystkie moje posty i znajdziesz.
O tym filtrze pisało tutaj wielu, więc poczytaj i zadecyduj co Tobie pasuje.

Piotr bardzo bobrze naświetlił sprawę, ja mankamęty przez niego opisane obszedłem, to jest wyeliminowałem prostymi sposobami, dodałbym tylko do Piotra uwag, że zależy wszystko od baniaka, wody i zarybienia oraz całej filtracji jaką masz.
Czyli jak napiszę, ci że mam 4 koszyki ceramiki BIO na dnie 1go tylko 1 czarna gąbka, a na górze ostatniego tylko 1 biały filc
wlot wysoko z gąbeczką, to nie znaczy, że masz zrobić tak samo ... bo na przykład pominąłem fakt, że u mnie filtracja biologiczna jest rozdzialona z mechaniczną i pracuje drugi EX1200 i w nim mam tylko gąbki i filce ... Całkiem inaczej bym to zbudowała i miałem gdy używałem tylko 1 fitra kubełkowego. Itd.

Co do denitryfikacji podobnie jak o EX1200, jest tu bardzo dużo napisane na ty forum i o procesie i o filtrach do tego, doświadczeniach i opiniach róznych akwarystów, poszukaj tylko, nawet w moich postach znajdziesz.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 20 gru 2006, 10:26

Ja też już pisałem sporo o tym filtrze, także proponuję poszukać. :-)

Maćko
Kontaktowanie:

Post autor: Maćko » 20 gru 2006, 14:54

Witam.
Oczywiście Macie rację , że w sprawie tego filtra już trochę było , ale nie znalazłem żadnych postów od osób które założyły do niego jeszcze prefiltr , a uwierzcie mi że odkąd mam palety siedzę bardzo często na necie i się dokształcam.
Co do denitryfikacji nie ma nic konkretnego a bardzo dużo wody , ale może się mylę i coś przeoczyłem , w takim wypadku będę wdzięczny za wskazanie mi miejsca na forum gdzie takie posty się znajdują .
Hypno w jakim sklepie w Lublinie w miare przynajmniej mają pojęcie na temat palet i ich porady wynikają z życzliwości i wiedzy a nie jak gdzie niegdzie z komercji.
Pozdrawiam Maciej B.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 20 gru 2006, 15:06

Po co szukać w sklepach? Pytaj hodowców, masz ich tutaj pod dostatkiem na forum. Zaczep jednego czy drugiego na priv a na pewno dostaniesz sensowną odpowiedź. W Lublinie też są tacy których możesz męczyć i popatrzeć jak u nich się to wszystko dzieje, przy okazji mając odpowiedź co robią z lubelską kranówką żeby była OK. Odezwij się na priv to pogadamy, moje GG jest w moim profilu.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 20 gru 2006, 20:06

Do naszej tetry zamierzamy w miejsce ceramiki /moim zdaniem za mało porowata/ włożyć keramzyt. Zanim to zrobię pytam was o ewentualne uwagi i doświadczenia na ten temat.
Zakupiłem dzisiaj w Castoramie keramzyt firmy Eko Vit, niestety nikt z obsługi nie był mi w stanie powiedzieć czy jest on wolny od jakichś chemicznych domieszek, strona internetowa producenta jest nieaktywna więc i tam nic nie mogłem sprawdzic. Jeśli ktos z was to już przerabiał to proszę o jakas podpowiedz.

Gajowy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 20 gru 2006, 20:20

Kolorowy keramzyt bywa trujący. Tego z firmy Eko Vit nie znam, mam nadzieje nie jest barwiony ani wzbogacany o grzybobójcze substancje.

Cermaika akwariowa, ale BIO, nie ta zwykła, kilku firm sprawdza się u mnie doskonale i jest bezpieczna i bez niespodzianek. Porowatość wysoka. Stosowałem dosypywanie do ceramiki BIO zeolitu i bardzo dobrze robiło to filtracji, trudniejszy i gęstszy przepływ wody, przez to wolniejsza praca filtru, więcej powierzchni do osadzania się bakterii. Można też trochę rozkruszyć BIO ceramikę akwarystyczną dla podobnego efektu.
Zwukła ceramika sie nie sprawdzała u mnie, faktycznie porowatość marna i chyba producenci sugerują ja w filtrach na sam dół by wyłapywała duze kawałki zabrudzenia, a nie by była złożem dla bakterii.

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 20 gru 2006, 20:37

Jestem tego samego zdania co Tomek. Nie wiem, ale jakoś nie czułem keramzytu w filtrze - zmieniłem na ceramikę BIO chyba z firmy FILTUS. Jak jest dużo roslin to nie stosowałbym
zeolitu, który zmniejsza NO3 - niech to zrobią rosliny.
Mikołaj

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 20 gru 2006, 21:01

Zeolit tylko przez pewien czas jest skuteczny w walce z NO3, szybko jego właściwości w tym względzie się kończą, albo zapełniają pojemności absorpcji.
Z czasem staje się jedynie bardzo porowatym i dobrym złożem dla bakterii, uzupełnieniem ceramiki, zagęśzczeniem, ale jak ktoś nie ma przekonania do zeolitu, można pokruszyć BIO ceramikę, oczywiscie jeśli filtr wymaga spowolnienia przepływu.
Odradzam dosypki tam gdzie filtr jest za mały do baniaka i niewydolny.
BIO ceramika Filtusa, Aqua Shuta czy Biocery u mnie sie sprawdza, nawet bez zeolitu i nie pokruszona. Kilka koszyków daje pole do popisu by każdy był innego producenta, jedne kruszone, inne nie. A do EX1200 trzeba tego trochę, 2 paczki Filtusa nie starczają na dobre wypełnienie 1 koszyka nawet ...

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 20 gru 2006, 21:19

Zastanawiam się czy dobrych rezultatów nie dał by naturalny pokruszony pumeks... w końcu to skała o takiej porowatości że ho. Mamy jakiegoś geologa w naszym gronie żeby odpowiedział czy nie będzie się rozpuszczał?

Swoją drogą zgadzam się z Mikołajem, ja wcześniej stosowałem pływające paprotnice. Rozrastało się toto w takim tempie że raz na 2-3 tygodnie wywalałem wiaderko a z pozostałych 2-3 sztuk maleństw i tak gąszcz odrastał i z azotanami problemów nie było.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 20 gru 2006, 22:17

Ciekawe czy pumeks nie wpływa na miękkość i kwasowatość wody, ale geologia jest mi obca, faktycznie geolog lub chemik mógłby więcej powiedzieć na ten temat, pomysł jest.
Choć jak dorwę naturalny pumeks gdzieś to sobie kupię (w domu żona ma kolorowe sztuczności jedynie) i go kwasem solnym potraktuję by przetestować przydatność na własną rękę, Tomasz ma coś z niedowiarka :wink: .
Jak ktoś weźmie się do ręki ceramikę BIO i pumeks do drugiej (sztuczny mam niestety) to dla mnie to wygląda właściwie identycznie jeśli chodzi o strukturę ... a nawet na korzyść ceramiki BIO, więc czy warto kombinować?
Chyba że cena będzie rozsądniejsza, jak mam zasypać od nowa EX1200 cermiką BIO to nigdy tyle w sklepie nie ma, nawet dużym ZOO markecie, muszę brać jak leci każdego z producentów by sklepu drugiego nie musieć zaliczać. Normalnej ceramiki kilogramy, kartony i wiaderka jedno za drugim, natomiast BIO ceramiki po paczuszce, góra 2óch ale wtedy każda paczka góra 0.5 literka. 1.5 litrowe, albo 5l wiaderko ciężko dostać jak by to hurt już był.
A 12 litrowy filterek tego pochłania więcej niż producent na paczkach wypisuje, pewnie dlatego, że ugniatam :P to mi 12 paczek 0.5 litrowych nie starcza do 12 litrowego filtra. Taka producentów inna matematyka.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 20 gru 2006, 22:30

Lata temu stosowało sie w filtrach zwykły zwirek. Filtry wisiały za akwarium, szklane rurki doprowadzały do niego wodę, a kamień napowietrzający ja wypychał. Filtracja taka była bardzo wolna i skuteczna. Może by tak zwirek wrzucić?

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 24 gru 2006, 01:41

_TOM_ pisze:Co do denitryfikacji podobnie jak o EX1200, jest tu bardzo dużo napisane na ty forum i o procesie i o filtrach do tego, doświadczeniach i opiniach róznych akwarystów, poszukaj tylko, nawet w moich postach znajdziesz.
Panowie, tak dla porządku się upewnię, że wiemy o czym piszemy ;) - te nasze filtry, to zajmują się raczej nitryfikacją. Chociaż ten wspomniany przez Gajową (też miałem :mrgreen: i pięknie działał) pewnie jednym i drugim po trosze.

pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

Odpowiedz

Wróć do „Woda”