odpadajace łuski
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
odpadajace łuski

Akwarium 240L
Paletki choduje 2 lata i dopiero od 2 m-cy chorują , kupiłem wtedy 4 sumiki bo myslałem że to kiryski i niewiem czy to jest ta przyczyna. Warunki mam jak zawsze raczej dobre ph 6,8 - 7,0 nie woda nie jest twarda a poziom azotanów i azotynów nie moge określić bo nie mam teraz testu. Wode podmieniam co tydzień ok 25%. Myślałem że to dziurawica ale to wygląda jak by łuski odpadły, dwie mi chorują (jedna mniej) a dwie pomarańczowe nie, diamentowa nie żyje
Paletki choduje 2 lata i dopiero od 2 m-cy chorują , kupiłem wtedy 4 sumiki bo myslałem że to kiryski i niewiem czy to jest ta przyczyna. Warunki mam jak zawsze raczej dobre ph 6,8 - 7,0 nie woda nie jest twarda a poziom azotanów i azotynów nie moge określić bo nie mam teraz testu. Wode podmieniam co tydzień ok 25%. Myślałem że to dziurawica ale to wygląda jak by łuski odpadły, dwie mi chorują (jedna mniej) a dwie pomarańczowe nie, diamentowa nie żyje

- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Pozwolisz że zadam Ci parę pytań
-do ilu stopni możesz podnieść temp
-z jakimi materiałami porównywałaś chorobę twierdząc że nie mieści się w kategoriach innych chorób,jakie choroby masz na myśli pisząc inne choroby?
-popatrz dobrze przez szkło powiększające, dobrą lupę czy nie ma tam jakiegoś nalotu,najlepiej to zobaczysz jak ryba będzie stała prostopadle głową do przedniej szyby akwarium
-określ czy jest płochliwa ?
-czy wychodzi do karmienia i czy je?
-czy dysponujesz zapasowym akwarium z wyposarzeniem?
- w jakim akwarium jest w tej chwili,roślinne czy higieniczne?
-jaki masz dostęp do lekarstw,a może masz już jakieś? jeśli tak to proszę napisz jakie
-czym zbijasz ph?
Pozdrawiam
-do ilu stopni możesz podnieść temp
-z jakimi materiałami porównywałaś chorobę twierdząc że nie mieści się w kategoriach innych chorób,jakie choroby masz na myśli pisząc inne choroby?
-popatrz dobrze przez szkło powiększające, dobrą lupę czy nie ma tam jakiegoś nalotu,najlepiej to zobaczysz jak ryba będzie stała prostopadle głową do przedniej szyby akwarium
-określ czy jest płochliwa ?
-czy wychodzi do karmienia i czy je?
-czy dysponujesz zapasowym akwarium z wyposarzeniem?
- w jakim akwarium jest w tej chwili,roślinne czy higieniczne?
-jaki masz dostęp do lekarstw,a może masz już jakieś? jeśli tak to proszę napisz jakie
-czym zbijasz ph?
Pozdrawiam
Uzupełniając - prawie niemożliwe, bo mogą łuski wypadac' też po urazach mechanicznych, ale to jest stosunkowo łatwe do zauważenia. Skoro pomijasz ten wątek, a rybki umierają to istnieje podejrzenie jakiejś infekcji.wiesiek pisze: ........- dokładniejszy przebieg choroby, bo to chyba niemożliwe aby łuski ot tak sobie wypadły;
Nie chcę straszyc', ale [cyt. za Ambrą "ZD t. 2"] : "....Wypadanie łusek znamionuje infekcje prowadzące do stanów zapalnych skóry (mykobakterioza, grzybica).....". Tfu, mykobakterioza to inaczej gruźlica rybia, groźna nawet dla człowieka !!!
Witam ponownie
przepraszam ale nie było mnie dopiero dzisiaj w nocy wróciłem.
Więc ryby czasami się biją i tylko dwe sztuki może to jest też powodem
prubowałem umieścic zdjęcie w załonczniku ale nic nie pokazuje że taki załoncznik jest więc mam prosbę jak umiescić zdjecie ??
rybki mimo że chore jedzą są żywe ale stan sie pogarsza to już nie pojedyńcze punkciki tylko całe plamy białej skóry. Daje lekarstwo FungiStop z Tetry na grzybicę i infekcje bakteryjne oraz rany ale dopiero wczoraj żona podała
Sumikow nie odkażałem ale musze je zlikwidować raczej bo słyszałem że do paletek nichuchu
nie mam drugiego akwarum aby je leczyć
Dwie pomarańczowe są zdrowe a bordowe niestety.
Myślę że to grzybica ale chętnie udostepnie zdjęcia ale jak??
przepraszam ale nie było mnie dopiero dzisiaj w nocy wróciłem.
Więc ryby czasami się biją i tylko dwe sztuki może to jest też powodem
prubowałem umieścic zdjęcie w załonczniku ale nic nie pokazuje że taki załoncznik jest więc mam prosbę jak umiescić zdjecie ??
rybki mimo że chore jedzą są żywe ale stan sie pogarsza to już nie pojedyńcze punkciki tylko całe plamy białej skóry. Daje lekarstwo FungiStop z Tetry na grzybicę i infekcje bakteryjne oraz rany ale dopiero wczoraj żona podała
Sumikow nie odkażałem ale musze je zlikwidować raczej bo słyszałem że do paletek nichuchu
nie mam drugiego akwarum aby je leczyć
Dwie pomarańczowe są zdrowe a bordowe niestety.
Myślę że to grzybica ale chętnie udostepnie zdjęcia ale jak??
Kate !
Zdjęcia można przesłac' jak w temacie : Ogłoszenia ; "Centrum dokumentacji fotograficznej (Od Administratorów)" - znajdziesz go na pierwszej stronie Forum, na samej górze przed tabelką z działami tematycznymi.
Poza tym uzupełnij swój profil - tutaj nie lubią dyskusji z anonimami !
PS. Sumiki i kiryski mogą wspomagac' oddychanie skrzelowe poprzez połykanie powietrza, więc nie musisz miec' do ich leczenia zaraz jakiegoś dużego zbiornika - na początek wystarczy wręcz nawet plastykowe wiadro. Poza tym już i tak już jest za późno na rozdzielanie ich, wszak żyją razem z dyskami 2 m-ce. Więc lecz oba gatunki i nie uśmiercaj sumików bez powodu !
Zdjęcia można przesłac' jak w temacie : Ogłoszenia ; "Centrum dokumentacji fotograficznej (Od Administratorów)" - znajdziesz go na pierwszej stronie Forum, na samej górze przed tabelką z działami tematycznymi.
Poza tym uzupełnij swój profil - tutaj nie lubią dyskusji z anonimami !
PS. Sumiki i kiryski mogą wspomagac' oddychanie skrzelowe poprzez połykanie powietrza, więc nie musisz miec' do ich leczenia zaraz jakiegoś dużego zbiornika - na początek wystarczy wręcz nawet plastykowe wiadro. Poza tym już i tak już jest za późno na rozdzielanie ich, wszak żyją razem z dyskami 2 m-ce. Więc lecz oba gatunki i nie uśmiercaj sumików bez powodu !
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Z tego co piszesz to myślę że jednak nie jest to grzybica nie wiem czy miałeś kiedyś do czynienia z ospą lub odinozą w jednym i w drugim wypadku występują białe punkciki,z tym że różnią się one troszeczkę wielkością,przy odinoziejest to taka drobna biaława wysypka natomiast przy ospie są to zdecydowanie większe punkciki,coś ala drobny grysik,jeśli to są całe plamy białej skóry stawiam na odinoze,i tu zaczyna się problem jeśli jest to odinoza to zastosowałeś złe lekarstwo Właściwym z Tetry przeciw tej chorobie jest General Toniki ContraIck.Natomiast jeśli to ma oznaki białego puszystego nalotu podobnego do pleśni czy do waty,są to oznaki choroby grzybicznej i wtedy jest to prawidłowe lekarstwo.Napisz jeszcze co sie dzieje z płetwami,czy są raczej posklejane czy postrzępione,jak oddychają może to nam pozwoli rozróżnić czy to infekcja bakteryjna czy pasożytnicza,postrzępione płetwy będą wskazywały na infekcję bakteryjną,natomiast posklejane i skurczone na infekcję pasożytniczą
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witaj Kate
Przygotuj zdjęcie 400x600 pikseli, powinno to równać się 14,11x21,17 cm
i zapiszto najlepiej w rozdzielczości 72 piks/cal.
Moje zdjęcia ze skalarami w tym formacie przeszły.
Naciśnij klawisz "odpowiedź", będziesz miał wtedy opcję "Dodaj Załącznik"
Wybierz opcję "Przeglądaj" i dodaj zdjęcie. Obok "Przeglądaj" pojawi
ci się ścieżka dostępu do twojego zdjęcia. Potem naciśnij
"Wyślij załącznik". Z każdym zdjęciem osobno musisz tak postąpić.
Po wysłaniu załączników naciśnij "Podgląd" Jeżeli w "Podglądzie" zobaczysz zdjęcia, t dopiero wtedy naciśnij "Wyślij".
Czyli generalnie najpierw musisz wysłać wszystkie załączniki potem dopiero całą wiadomość.
POZDRAWIAM
Robert Paprota
Przygotuj zdjęcie 400x600 pikseli, powinno to równać się 14,11x21,17 cm
i zapiszto najlepiej w rozdzielczości 72 piks/cal.
Moje zdjęcia ze skalarami w tym formacie przeszły.
Naciśnij klawisz "odpowiedź", będziesz miał wtedy opcję "Dodaj Załącznik"
Wybierz opcję "Przeglądaj" i dodaj zdjęcie. Obok "Przeglądaj" pojawi
ci się ścieżka dostępu do twojego zdjęcia. Potem naciśnij
"Wyślij załącznik". Z każdym zdjęciem osobno musisz tak postąpić.
Po wysłaniu załączników naciśnij "Podgląd" Jeżeli w "Podglądzie" zobaczysz zdjęcia, t dopiero wtedy naciśnij "Wyślij".
Czyli generalnie najpierw musisz wysłać wszystkie załączniki potem dopiero całą wiadomość.
POZDRAWIAM
Robert Paprota