Jacku szczerze to chciałbym jeszcze troszkę poczekać z obwieszczeniem moich zamiarów, zresztą to nie będzie nic szczególnego. Prawdę mówiąc jeszcze się waham w sprawie ostatecznego kształtu mojego nowego baniaczka.

Jak już ostatecznie pokonam wojnę z samym sobą to będę w stanie opisać coś zgodnego z własną wolą
maciekkozlowski pisze:Michale, powiedz coś o świetle ile wat,...itd.
W sumie to nic szczególnego nie napiszę. Stosuje filtr własnej produkcji, który był szczegółowo opisany i skomentowany. Jest to rodzaj sumpa stojącego obok zbiornika, nie stosuje jakichś wymyślnych mediów filtracyjnych, głównie żwir, kremazyt(tylko w celu zwiększenia granulacji, dla uzyskania lepszego przepływu w dolnych częściach filtra i gąbkę. Jeżeli chodzi o oświetlenie to do tej pory stosowałem belkę oświetleniową 2 x36w ze zwykłymi świetlówkami PHILIPS MASTER 840, ostatnio dołożyłem(praktycznie po katastrofie) belkę 2 X18W ze świetlówkami tegoż samego rodzaju. Można powiedzieć że rośliny jeszcze nie zdążyły pokazać jak zareagują na dodatkowe oświetlenie. Owe belki możliwe że zastosuje w nowej obudowie.
Parametry wody:
Ph= w granicach od 6,4-6,6
Tww=0
Two=8
NO3- = na niskim poziomie, ok 10- jeżeli wzrasta to robie podmianę z wcześniej przygotowanej wody, którą preparuje ok tydzień- tzn przez taki okres średnio woda przebywa w 130l odstojniku w którym non stop działa filtr i natlenianie. Parametry wody są korygowane kationitami, woda doprowadzana do odpowiedniej temperatury a następnie przepompowywana do zbiornika.
Posiadam denitryfikator z węża o długości 25m.
NO2- = nie mierzyłem ale raczej przy filtrze o pojemności 25l, i wydajności 600l/h + filtr wewnetrzny AQUA SHUT SENIOR bio 1000 żaden azotyn nie ma szans na nieutlenienie.