Mętna woda
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Bez stosowania chemii możesz poradzić sobie w następujący sposób:
1. nie ruszaj filtra biologicznego
2. wyłącz oświetlenie
3. duża podmiana wody około 50%.
4. dosadź szybko rosnących roślin (jak masz taką możliwość).
5. podmieniaj wodę 10 %
6. dodawaj do podmienianej wody Sera nitrivec.
7. obserwuj zmiany aż do skutku.
8. Uzbrój się w cierpliwość 2-4 tygodni.
Przeżyłem to samo w moim akwarium. Podana metoda metoda pomoże.
Na pierwszy rzut oka wygląda to na mocno zdestabilizowany zbiornik w krótkim czasie. Prawdopodobnie za dużo zmieniłeś w przeciągu jednego dnia w swoim baniaku. Może czyściłeś filtr, zrobiłeś w tym samym czasie podmianę wody do tego pousuwałeś zbędne roślinki i wtedy nastąpił zakwit wody.
BTW: Nie czytałem całej dyskusji. Moja wypowiedź opiera się na ostatnim zdjęciu. Zrobiłem taki błąd w baniaku dwa razy. Teraz robię pewne czynności w odstępach czasowych. Roślinki przecinam w małych ilościach lecz systematycznie.
1. nie ruszaj filtra biologicznego
2. wyłącz oświetlenie
3. duża podmiana wody około 50%.
4. dosadź szybko rosnących roślin (jak masz taką możliwość).
5. podmieniaj wodę 10 %
6. dodawaj do podmienianej wody Sera nitrivec.
7. obserwuj zmiany aż do skutku.
8. Uzbrój się w cierpliwość 2-4 tygodni.
Przeżyłem to samo w moim akwarium. Podana metoda metoda pomoże.
Na pierwszy rzut oka wygląda to na mocno zdestabilizowany zbiornik w krótkim czasie. Prawdopodobnie za dużo zmieniłeś w przeciągu jednego dnia w swoim baniaku. Może czyściłeś filtr, zrobiłeś w tym samym czasie podmianę wody do tego pousuwałeś zbędne roślinki i wtedy nastąpił zakwit wody.
BTW: Nie czytałem całej dyskusji. Moja wypowiedź opiera się na ostatnim zdjęciu. Zrobiłem taki błąd w baniaku dwa razy. Teraz robię pewne czynności w odstępach czasowych. Roślinki przecinam w małych ilościach lecz systematycznie.
Zelik - a ja Ci poradzę - odpuśc sobie , daj czasu aby biologia się odbudowała w Twoim akwarium. Możesz ją wspomóc szczepami bakterii :sery(NITRIVEC),tetry(baktozym)
Zmniejsz częstotliwośc podmian wody , aby bakterie zaczęły pracowac - możesz przydławic przepływ przez filtr(minimalnie), możesz dodac szyszki olchy czy wywar z kory dębu w rozsądnych ilościach, aby związac bakterie , które zmętniły Ci wodę.
Ze swej strony mogę Ci zaoferowac Fluwala 303 jako dodatkowy zbiornik filtracyjny , który zapobiegnie w przyszłości takim sytuacjom , pod warunkiem ,że czyścic będziesz pojemniki w odstępach min. 2 tygodnie.
Filtr jest wyeksploatowany, ale może jeszcze popracowac jako dodatkowe złoże filtracyjne.
Podaj na priv. adres to prześlę Ci gratis.Brak wiadomości będzie oznaczało rezygnację z propozycji.
Pozdrawiam.
Zmniejsz częstotliwośc podmian wody , aby bakterie zaczęły pracowac - możesz przydławic przepływ przez filtr(minimalnie), możesz dodac szyszki olchy czy wywar z kory dębu w rozsądnych ilościach, aby związac bakterie , które zmętniły Ci wodę.
Ze swej strony mogę Ci zaoferowac Fluwala 303 jako dodatkowy zbiornik filtracyjny , który zapobiegnie w przyszłości takim sytuacjom , pod warunkiem ,że czyścic będziesz pojemniki w odstępach min. 2 tygodnie.
Filtr jest wyeksploatowany, ale może jeszcze popracowac jako dodatkowe złoże filtracyjne.
Podaj na priv. adres to prześlę Ci gratis.Brak wiadomości będzie oznaczało rezygnację z propozycji.
Pozdrawiam.
- mirek-gniezno
- senior
- Kontaktowanie:
Akwarium 200L filtr Tetra EX 700. Temp 28 stopni. Akwarium założone 1 październik 2005
Duże podmiany wody i czyszczenie filtra i woda mętna. Zakwit wody przedstawia zdjecie wyżej oraz te widziałem ryby:

Powiedzmy widocznosć 1-2%
Co robiłem.
-Zaciemnie zysk może 5%
-Duże podmiany wody na RO zysk do 20% poźniej wraca wszystko tak jak było.
-bardzo skromne karmienie ryb
-skręcenie przepływu brak widocznych zmian
-filtr mechaniczny do akwa brak widocznych zmian
-gąbka jako prefiltr także brak widocznych zmian
Mój sposób na mętną wode
Zestaw akwarium 200
UV-ka dzięki uprzejmości BEATY za co jest bardzo bardzo bardzo dziękuje
60L wody czystej RO
10 szyszek Olchy
Woda że nie widać ryb i temperatury na termometrze.
1 Dzień godzina 11.00
Wpinam w układ Lampę i ją uruchamiam. Wrzucam kilka szyszek olchy do wody.
2 Dzień godzina 11.00 paprawa może z 5%
Pomyślałem, że jeśli lampa zabija. To co sie dzieje z "trupami" pewnie pływają w wodzie wiec podmianiam 45 Litrów oraz płukam gąbke z prefiltru i filtru mechanicznego.
3 Dzień godzina 15 poprawa w 80%
Podmianiam 15L wody.
4 Dzień godzina 11 Poprawa 90%
Wyłączam UV-ke. woda lekko mętna na biało.
5 dzień godzina 11.00 1 doba bez Uv-ki
Moje zdziwienie woda poprawia klarowność mimo, że UV-ka nie działa klarownosć 95%
Tłumacze sobie to w ten sposób, że filtr i bakterie w akwarium radzą sobie z tym już same.
6 dzień godzina teraz 19.30
Klarowność można powiedzieć 100% wygląda tak jakby ryby wisiały w powietrzu a w akwarium nie było nawet kropli wody.
Napisze jaka sytuacja będzie po podmianie większej wody ale na ten momęt REWELACJA
W tym miejscu chciałbym Podziękować Beacie Jarka BJarka za użyczenie mi UV-ki oraz pomoc jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE!!! I wciskam Pomógł.
Akwarium na tą chwile zdjęcie słabe robione telefonem, ale różnice chyba widać

Duże podmiany wody i czyszczenie filtra i woda mętna. Zakwit wody przedstawia zdjecie wyżej oraz te widziałem ryby:

Powiedzmy widocznosć 1-2%
Co robiłem.
-Zaciemnie zysk może 5%
-Duże podmiany wody na RO zysk do 20% poźniej wraca wszystko tak jak było.
-bardzo skromne karmienie ryb
-skręcenie przepływu brak widocznych zmian
-filtr mechaniczny do akwa brak widocznych zmian
-gąbka jako prefiltr także brak widocznych zmian
Mój sposób na mętną wode
Zestaw akwarium 200
UV-ka dzięki uprzejmości BEATY za co jest bardzo bardzo bardzo dziękuje
60L wody czystej RO
10 szyszek Olchy
Woda że nie widać ryb i temperatury na termometrze.
1 Dzień godzina 11.00
Wpinam w układ Lampę i ją uruchamiam. Wrzucam kilka szyszek olchy do wody.
2 Dzień godzina 11.00 paprawa może z 5%
Pomyślałem, że jeśli lampa zabija. To co sie dzieje z "trupami" pewnie pływają w wodzie wiec podmianiam 45 Litrów oraz płukam gąbke z prefiltru i filtru mechanicznego.
3 Dzień godzina 15 poprawa w 80%
Podmianiam 15L wody.
4 Dzień godzina 11 Poprawa 90%
Wyłączam UV-ke. woda lekko mętna na biało.
5 dzień godzina 11.00 1 doba bez Uv-ki
Moje zdziwienie woda poprawia klarowność mimo, że UV-ka nie działa klarownosć 95%
Tłumacze sobie to w ten sposób, że filtr i bakterie w akwarium radzą sobie z tym już same.
6 dzień godzina teraz 19.30
Klarowność można powiedzieć 100% wygląda tak jakby ryby wisiały w powietrzu a w akwarium nie było nawet kropli wody.
Napisze jaka sytuacja będzie po podmianie większej wody ale na ten momęt REWELACJA
W tym miejscu chciałbym Podziękować Beacie Jarka BJarka za użyczenie mi UV-ki oraz pomoc jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE!!! I wciskam Pomógł.
Akwarium na tą chwile zdjęcie słabe robione telefonem, ale różnice chyba widać