odpadajace łuski
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Sądząc z ilości tych "plam" faktycznie raczej będzie to grzybiczne zapalenie skóry aniżeli mykobakterioza (szczęście w nieszczęściu).slawol pisze:Patrząc na zdjęcie to wygląda na jedną z infekcji pasożytniczych wobec tego to co ja bym zrobił,to dokończył kurację grzybiczną temperatura min na 32 st a jak to możliwe to na 34( z tym że na dobę możesz podnieść tylko1do2st)podmienił 70% wody dodał Aqua Safe i po 2-3 dniach rozpoczął kurację ContraIck dwa cykle lecznicze,oczywiście jest to moja subiektywna opinia ,bo tak naprawdę w miarę prawidłową odpowiedż dałby nam dopiero mikroskop.
Kate !
Nie obędzie się bez zbiornika "sterylnego" lub usunięcia ze zbiornika podłoża i roślinek (i tak wszystkie by padły od podwyższenia temperatury wody pow. 32 st. C. ). Wtedy piasek i roślinki w osobnych pojemnikach (np. wiaderkach czy miskach) dokładnie przemyc' , a następnie odkazic' - np. KMnO4 (nadmanganianem potasu) - kąpiel długotrwała.
Ja, w związku z nierozpoznaniem konkretnego choróbstwa, do leczenia rybek zastosowałbym przepis doświadczonych dyskomaniaków z tego Forum :/cyt./
" ......Zanim wlejesz cudowną chemię do zbiornika lecz:
1) podmiana wody,
2) jeszcze większa podmiana wody,
3) jeszcze większa systematyczna podmiana wody,
4) podnieś temperaturę (niektórzy czasowo dają nawet 37 stopni!!),
5) dodaj soli kuchennej (niejodowanej !!!),
6) obniż pH - w 100% zgadzam się z Klosem, mało która cholera przeżyje w pH 5 i mniej (oprócz mojej teściowej), a paletki będą szczęśliwe w takim kwasie ...."
a oto przepis na kąpiel w solance (wg. opinii zarządu PKMD) :
"... Dzień 1 - pół kilo soli na 100l wody
dzień 2 - czekamy i obserwujemy
dzień 3 - czekamy i obserwujemy
dzień 4 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 5 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 6 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 7 - podmiana 25% i soli już nie dodajemy
dzień 8 - ryba wraca "do domu"
- akwarium sterylne - temperatura normalna 28-30 stopni
- sól nie jodowana !!!!
- nie karmimy ryb na siłę...."
Znalazłem jeszcze coś podobnego, tylko nie wiem czy pozostałe objawy są podobne gdyż na zdjęciach tego nie widać. Musisz dokładnie poobserwować rybki.
http://www.tanganika.host.pl/viewpage.php?page_id=4
Poczytaj o FLEXIBAKTERIOZIE
POZDRAWIAM
Robert Paprota
http://www.tanganika.host.pl/viewpage.php?page_id=4
Poczytaj o FLEXIBAKTERIOZIE
POZDRAWIAM
Robert Paprota
Witam ponownie!!!
Stan paletki mniej chorej jest już super , druga ta na zdjęciach jest już w dużo lepszym stanie (jeden bok już dobry.)
podmieniłem wode i jeszcze dodałem mniej niż zalecane lekarstwa na grzybice
temperature mam na 32 ale jak by się pogarszalo to wg. wskazowek podniose jeszcze wyzej i wyjme roślinki
Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc
Super forum
Stan paletki mniej chorej jest już super , druga ta na zdjęciach jest już w dużo lepszym stanie (jeden bok już dobry.)
podmieniłem wode i jeszcze dodałem mniej niż zalecane lekarstwa na grzybice
temperature mam na 32 ale jak by się pogarszalo to wg. wskazowek podniose jeszcze wyzej i wyjme roślinki
Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc
Super forum

Kate !
Nie daj się zmylic' choróbstwu i jeszcze parę dni lecz Swe rybcie. N i za kolejne 5-7 dni (im wyższa temp. tym szybciej), profilaktycznie, jeszcze raz potraktuj lekami ewentualne młode mikroby (bo po tylu dniach moga się "wylegnąc' " z przetrwalników młode). I poczytaj dyskusję z Gajowymi w wątku "Chrzan" (Tylko ryby nie mają głosu). Chrzan i czosnek w profilaktyce akwarystycznej - to bezpieczniejsze od farmakochemii !
Nie daj się zmylic' choróbstwu i jeszcze parę dni lecz Swe rybcie. N i za kolejne 5-7 dni (im wyższa temp. tym szybciej), profilaktycznie, jeszcze raz potraktuj lekami ewentualne młode mikroby (bo po tylu dniach moga się "wylegnąc' " z przetrwalników młode). I poczytaj dyskusję z Gajowymi w wątku "Chrzan" (Tylko ryby nie mają głosu). Chrzan i czosnek w profilaktyce akwarystycznej - to bezpieczniejsze od farmakochemii !
Witam ponownie
choroba jest jeszcze całkiem nie wyeliminowana bo czasem pojawia sie kilka małych dziurek dlatego lecze cały czas i co 2 dni podmieniam wode
sprubuje zastosować chrzan ale jeszcze nie udało mi sie kupić w korzeniu.
W dzień kiedy najbardziej rozwineła się choroba miałem wysokie PH około 8.
zaraz zbiłem przez podanie kwasu i regularną podmianę wody może właśnie wysokie ph było jedną z przyczyn bo teraz jest prawie dobrze ale leki wciąż podaję.
Dzieki i powodzenia!!!
choroba jest jeszcze całkiem nie wyeliminowana bo czasem pojawia sie kilka małych dziurek dlatego lecze cały czas i co 2 dni podmieniam wode
zaraz zbiłem przez podanie kwasu i regularną podmianę wody może właśnie wysokie ph było jedną z przyczyn bo teraz jest prawie dobrze ale leki wciąż podaję.
Dzieki i powodzenia!!!
dziurki znajdują sie na całym ciele, teraz jest dość dobrze wygląda to tak jak by odpadła łuska nic pozatym nie wychodzi, pokarm robie sam z serca i innych wg.przepisu + suchy ze sklepu i do tej pory nie było problemu. Może to być brak witamin bo tym razem w pokarmie nie dodałem witamin (dodawałem vibowit)
Dość szybko sie goji ale pojawiają sie w innym miejscu, teraz są bardzo małe bo wcześniej było jak na zdjeciach kilka postów wyżej.
Jeszcze jedno zaraz przed chorobą zastosowałem torf do filtra kupiony na giełdzie w krakowie firmy "oaza" (Humo) taki uniwersalny nadaje się też do oczek wodnych . Woda po wymianie torfu mi brązowieje i dopiero po kilku podmianach woda jest przejżysta ale i tak nie w 100%, proszę o rade czy go usunąć
Dość szybko sie goji ale pojawiają sie w innym miejscu, teraz są bardzo małe bo wcześniej było jak na zdjeciach kilka postów wyżej.
Jeszcze jedno zaraz przed chorobą zastosowałem torf do filtra kupiony na giełdzie w krakowie firmy "oaza" (Humo) taki uniwersalny nadaje się też do oczek wodnych . Woda po wymianie torfu mi brązowieje i dopiero po kilku podmianach woda jest przejżysta ale i tak nie w 100%, proszę o rade czy go usunąć
Dzisiaj wywaliłem torf i będe informował o rezultatach bo inna paletka tym razem ma troszkę plamek a nie miała
leki na grzyby i bakterie daję profilaktycznie bo wode podmieniam co 2 dni w ilości ok. 20%
Dziękuję
Właśnie kupiłem kompletne akwarium 600L (200x50x60) z profesjonalnym i kompleksowym osprzętem ,mam nadzieję że moje rybki doczekają nowego baniaka. Jak uruchomię to pokaże zdjęcie mojej perełki
leki na grzyby i bakterie daję profilaktycznie bo wode podmieniam co 2 dni w ilości ok. 20%
Dziękuję

Właśnie kupiłem kompletne akwarium 600L (200x50x60) z profesjonalnym i kompleksowym osprzętem ,mam nadzieję że moje rybki doczekają nowego baniaka. Jak uruchomię to pokaże zdjęcie mojej perełki

Witaj imienniku !kate141 pisze:Witam ponownie
Dzieki i powodzenia!!!
Uważaj z tym gwałtownym zbijaniem ph !
"Uczeni" w dyskach głoszą , że tempo zbijania to max 1 na dobę, a i to nie od razu a stopniowo. No i uważaj też na efekt gwałtownego spadku ph dopiero po dobie od dodania kwasu !
Ostatnio zmieniony 03 sty 2007, 10:55 przez wiesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Poza tym ten torf w tak wysokim ph oraz w twardej wodzie i tak nie daje nic dobrego poza zmianą barwy i mętną "zawiesiną". Użyj go dopiero, gdy ustabilizujesz ph i twardości wody na "przyzwoitym" poziomie.
I pamiętaj o słowach Sławka - pełna DEZYNFEKCJA "nówki" przed urządzeniem i maksymalnie długi okres "dojrzewania" przed wpuszczeniem doń obsady !
I pamiętaj o słowach Sławka - pełna DEZYNFEKCJA "nówki" przed urządzeniem i maksymalnie długi okres "dojrzewania" przed wpuszczeniem doń obsady !