parametry wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Iwek_22

parametry wody

Post autor: Iwek_22 » 29 gru 2006, 21:12

Powoli tracę cierpliwość, czy mogę prosić o pomoc?!

Woda z krany (stydnia głębinowa) ma szokujące wyniki: Ph 7,5 To 36, Tw 14.
Udało mi się dojść do takich parametrów: Ph 7,0 To 11, Tw 8

Pomimo że stosuję już katorżnicze metody (filtr torfowy, woda deszczówka /ostatnio nawet przegotowana/, podmiana ok. 15% na powyższe codziennie, nie udaje mi się obniżyć tych parametrów.

Wiem, że nie są to już tragiczne wyniki dla palet, ale chciałbym je obniżyć dla dobra rybek :)

Macie jakieś rady? Będę wdzięczny

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 29 gru 2006, 21:26

najlepszym rozwiązaniem będzie w tym przypadku R-O a wtedy z wodą zrobisz co chcesz.
np. ph 4, two 1, tww 0. W perspektywie mało się napracujesz i zaoszczędzisz na gotowaniu.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 29 gru 2006, 21:31

Przepraszam za niewiedzę (właściwie to zaczynam z akwarystyką), możesz mi wyjaśnić co to jest R-O?

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 29 gru 2006, 21:43

Jest to filtr odwróconej osmozy, w skrócie wlewasz 10 litrów kranówki, a z 2 wylotów uzyskujesz średnio 2,5 litra czystej w 99% wody i 7,5 litra ścieku. Poczytaj w googlach wpisując "odwrócona osmoza".

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 29 gru 2006, 21:45

a ja przepraszam za skracanie. R-O faktycznie niewiele może mówić.
filtr odwróconej osmozy. można kupić najtaniej na aukcjach allegro. koszt około 250 zł.
sporo też jest na ten temat na tym forum.
w skrócie woda po przefiltrowaniu ma praktycznie zerowe twardości. a do działania potrzebne jest ciśnienie w rurach.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 29 gru 2006, 22:57

dzięki bardzo :)

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: el-pablo » 30 gru 2006, 16:44

jak jesteś na poziomie zabawy z wodą to na początek proponuje żywice jonowowymienną-filtrax k.

daniel

Post autor: daniel » 30 gru 2006, 17:07

wczoraj kupiłem paletki i dzisiaj rano mi wszystkie padły dlaczego

daniel

Post autor: daniel » 30 gru 2006, 17:08

jak zrobic zeby paletki miały odpowiednie ph wody

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: el-pablo » 30 gru 2006, 17:52

najłatwiej zastosować żywicę jonowowymienną, mój sposób to 1litr takiej żywicy (filtrax K z zooleka) w pończochę i do akwa 30litrów, 3W filterek ipo 3 dniach woda do podmianki miękka i kwaśna

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 30 gru 2006, 18:29

Danielu wpierw musisz kupić testy ph i zbadać co masz w tej chwili w zbiorniku a co leci Ci z kranu,jeśli już będziesz znał te wartości,do tego musisz kupić test kh bo to jest bufor który ma duży wpływ na ph, w zasadzie te dwie wartości chodzą ze sobą w parze.Bez podania tych dwóch wartości mogę się tylko bawić w zgadywanie a to znów jest nie zdrowe dla paletek.Dlaczego padły Ci ryby ?,myślę że była zbyt duża różnica właśnie w tych dwóch wartościach + temperatura a nie przeprowadziłeś odpowiedniej aklimatyzacji.A tak na przyszłość jeśli chcesz na tym forum otrzymać w miarę przyzwoitą pomoc zawsze zaczynaj od podania parametrów wody takich jak PH,KH,GH,NO2,NO3,i jeśli PH masz wyższe jak7podajNH3,jest to absolutne minimum co do stanu wody+ objawy,czym karmisz jak i ile,dobrze będzie jeśli podasz jeszcze rodzaj filtracji jaką posiadasz,dopiero na tej podstawie możemy dopiero zacząć cokolwiek analizować i wyciągać wnioski.A teraz ta część bardziej przyjemna SERDECZNIE WITAMY
Pozdrawiam

tomelek
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: tomelek » 30 gru 2006, 19:21

Daniel zarejestrowałeś się na tym foum w kwietniu 2005 ja bym się wstydził zadawać takie pytania.

Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 30 gru 2006, 20:24

daniel pisze:wczoraj kupiłem paletki i dzisiaj rano mi wszystkie padły dlaczego
To chyba pobiłeś właśnie rekord świata w tej dziedzinie - kiedy kupujesz następne :( :( :(

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 30 gru 2006, 20:59

wczoraj kupiłem paletki i dzisiaj rano mi wszystkie padły dlaczego
:shock: :evil: :( BEZ KOMENTARZA

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 30 gru 2006, 22:03

Ja też mam problemy z paraetrami wody. Wczoraj dostałem parę cennych informacji, także od Rafała z Legionowa (warto uzupełnić swoje dane), ale tak na serio, to naprawdę poczytaj co nieco, zanim znów wpuścisz następne palety. Ja poprzednie "doświadczenia" zdobywałem 20 lat temu z wielkim niepowodzeniem, powróciłem teraz i mam nadzieję, że za pomocą wielu przyjaznych doradców (Rafał itd.) osiągnę sukces. Mam 4 sztuki od miesiąca, pilnuję parametrów wody i odżywiam treściwie. Rybki czyją się świetnie. 2 stycznia odbieram następne, bo stwierdziłem, że warunki w moim akwa są przyswoite (nie idealne). Tak jak Koledzy mówili sprawdź najpierw wszystkie parametry, a potem planuj...
Powodzenia :)

Odpowiedz

Wróć do „Woda”