Preis Coly

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Preis Coly

Post autor: vega1 » 22 sie 2005, 14:38

"PREIS-COLY w sposób bezpieczny chroni przed pasożytami żerującymi na skrzelach i w jelitach u ryb w wodzie słodkiej i morskiej. "

No wlasnie.Czy ten preparat mozna z powodzeniem stosowac na pasozyty jelit np zamiast flubenolu itd?Czy ktos mial przyjemnosc to wyprobowac?

Sprawa w miare pilna.
Pozdrawaim

Awatar użytkownika
mak
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mak » 22 sie 2005, 16:30

Wydaje mi się, że bardziej w profilaktyce lub jako pomoc w leczeniu...

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 22 sie 2005, 22:32

Witam,

Ja stosowałem kilka razy ale prawdę powiedziawszy to nie mam wyrobionego zdania na ten temat.

Jedyne co mogę powiedzieć to, że jest zupełnie bezpieczny dla paletek i innych mieszkańców akwarium oraz dla filtrów.
Stosowałem głównie w przypadku wpuszczania nowych ryb.

Denerwuje mnie tylko samo opakowanie. Każdy ( w sklepie, w hurtowni, w transporcie itp) może otworzyć butelkę, wylać płyn i wlać np. wodę. Butelka nie ma żadnego zabezpieczenia.

Pozdrawiam
Mislavo

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 22 sie 2005, 22:40

No wlasnie na tym mi zalezy bardzo zeby byl bezpieczny dla "zyjątek" w akwarium.Ale z drugiej strony jak ma nie pomoc to juz wole dac cos "ciezszego". Moze jeszcze ktos ma jakies opinie co do tego leku???Czy jest za delikatny na skuteczne leczenie?

A co do opakowan to faktycznie,mozna wode wlewac ale prawde mowiac jest tak w wiekszosci produktow innych marek rowniez... niestety

Awatar użytkownika
Mirosław
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mirosław » 03 sty 2007, 00:14

Witam,
jest to ciekawy temat i chciałbym wznowić ten wątek gdyż faktycznie zdania moich znajomych również "paletkarzy" są zróżnicowane. Jedni twierdzą, że to b. drogi specyfik i nie pomaga inni, że nieszkodliwy i skuteczny środek dla palet np. na białe i galaretowate odchody! Oczywiście są zwolennicy "Capifosu", który jest b. tani i ogólnie dostępny ale wyniszczający wszystko do koła.
Sam zastosowałem Preis Coly gdy 3 dorosłe dyski stały się płochliwe i ich odchody były białe. No i PreisColy pomógł ale na tydzień, bo sytuacja się powtórzyła...
Czy macie jakieś własne spostrzeżenia i doświadczenia co do Preis Coly?
Chętnie poczytam:)))
Mirek

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 03 sty 2007, 10:14

Mirek,Preis Coly jest nieskuteczny,to po pierwsze. Ale ma jeszcze jedną wielką wadę o której już kiedyś pisałem i dlaczego już nigdy go nie kupie.
Zakrętki w butelkach w których są sprzedawane leki tej firmy są niczym nie zabezpieczone.Wystarczy odkręcić,odlać załóżmy 100ml leku i dolać wody,po czym zakręcamy lek i nikt nic nie wie.W praktyce,gdy stosowałem kiedyś Preis Coly zauważyłem kolosalną różnicę w odcieniu leku po wlaniu do akwarium. Skąd różnica? Już tłumacze.
Preis Coly nabyłem z dwóch źródeł i poprostu w jednym wypadku lek mógł być oryginalny lub mało rozcieńczony a w drugim był rozcieńczony totalnie.
Gdybym nie miał leku z dwóch źródeł to bym nigdy o tym nie wiedział. Z obu butelek wylewał się fiolet,tylko z jednej był fiolet słaby,jasny a z drugiej niemal czarny...

Zdecydowanie odradzam zakup,no chyba że u naszych sąsiadów za granicą gdzie może takie "chrzczenie"nie występuje tak powszechnie!!

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 sty 2007, 11:33

Uważam że jest to preparat równie skuteczny jak woda święcona . Podobno niektórym pomaga .

Awatar użytkownika
Mirosław
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Mirosław » 04 sty 2007, 08:05

:D
Tak jak pisałem poprzednio też się "przejechałem" na skuteczności "cudownego specyfiku" i faktycznie butelka jest niczym nie zabezpieczona prócz łatwego do odkręcenia korka...
Myślę, że producent ma 1000% zaufania do swych dystrybutorów!
Dziękuję za Wasze info i to przekaże kilku znajomym, którzy ślepo ufają w ów lek ale nie bardzo chcieli mi zaufać.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 04 sty 2007, 09:17

Ten lek to takie placebo.Wystarczy wmówić rybom że to lek i zadziała... :D
Tylko jeszcze muszą wierzyć :D :D :D

wojtek00
junior
junior

Post autor: wojtek00 » 14 lis 2007, 18:35

vega1 pisze:Mirek,Preis Coly jest nieskuteczny,to po pierwsze. Ale ma jeszcze jedną wielką wadę o której już kiedyś pisałem i dlaczego już nigdy go nie kupie.
Zakrętki w butelkach w których są sprzedawane leki tej firmy są niczym nie zabezpieczone.Wystarczy odkręcić,odlać załóżmy 100ml leku i dolać wody,po czym zakręcamy lek i nikt nic nie wie.W praktyce,gdy stosowałem kiedyś Preis Coly zauważyłem kolosalną różnicę w odcieniu leku po wlaniu do akwarium. Skąd różnica? Już tłumacze.
Preis Coly nabyłem z dwóch źródeł i poprostu w jednym wypadku lek mógł być oryginalny lub mało rozcieńczony a w drugim był rozcieńczony totalnie.
Gdybym nie miał leku z dwóch źródeł to bym nigdy o tym nie wiedział. Z obu butelek wylewał się fiolet,tylko z jednej był fiolet słaby,jasny a z drugiej niemal czarny...

Zdecydowanie odradzam zakup,no chyba że u naszych sąsiadów za granicą gdzie może takie "chrzczenie"nie występuje tak powszechnie!!
dziwna sprawa, kupilem wczoraj Preis Coly, i po Twoim opisie "doznalem szoku", moj preparat jest kopletnie przezroczysty, nie ma mowy o zadnym fiolecie, napisalem wiec do Preis Aquaristik do Niemiec zapytanie i dostalem odpowiedz :

cytat:
"Preis-Coly jest lekko zoltym przezroczystym preparatem, ktory prawie sie od wody nie odroznia, ma lekki zapach i lekko gorzki smak.
1000ml butelki posiadaja pieczec- zabezpieczenie ,250 ml buteki niestety nie.
Przy produkcji Preis-Coly specjalnie rezygnujem z zabarwiaczy."

wiec co Ty miales w butelkach???

dzisiaj dalem go do akwarium, o postepach bede informowal

pozdrawiam

Wojtek

wojtek00
junior
junior

Post autor: wojtek00 » 24 lis 2007, 12:48

rowniez potwierdzam, Preis Coly, jest totalnie nieskuteczny jesli chodzi o przywry i nicienie
szkoda kupowac i udawac, ze sie cos leczy,

pozdrawiam

Wojtek

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”