Parametry wody a glony

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Parametry wody a glony

Post autor: Fal » 06 sty 2007, 13:53

Chciałbym ,żebyście mi pomogli zrozumieć dlaczego pod wpływem intensywnego naświetlania zbiornika na roślinach pojawiają się glony.
Oto parametry wody:

PH - 6,6
TWW - 4
PO4 - 0
FE- 0,25
NO3 - 20
NO2 - 0

Jeśli nie ściągam rzęsy z powierzchni zbiornika , glony nie mają szansy i zwyczajnie padają , w momencie kiedy zbieram rząse po około 2 dniach na roślinach pojawiają się glony.
Moje oświetlenie to 3 lampy HQI 70W i jedna świetlówka 59W
Zbiornik ma wysokość 50 cm oświetlany jest 14 godzin na dobe. Nie wiem też dlaczego nie mam PO4 .
Podmiany raz w tygodniu około 1/3 zbiornika.
Pozdrawiam
Fal

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 06 sty 2007, 14:14

Nie wiem też dlaczego nie mam PO4 .
Rzęsa pochłania dużo PO4.
Aby roslinki rosły dobrze, musi być równowaga pomiędz światłem , co2 i mikro i makro. Jeżeli czegokolwiek brakuje, to rosliny rosną tak , jak pozwoli na to najsłabszy z tych składników.Możesz mieć nadmiar światła, a brak co2 lub makro np. po4 i roślinki rosną słabo a światło wykorzystają glony.Jak masz dużo rzęsy światła masz mniej i glony stopują, do tego rzęsa zabiera z wody pokarm dla glonów.
Mocne światło zmusza nas do zwiększenia nawożenia i podania co2. Tu szukałbym problemu.

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 06 sty 2007, 15:06

No tak co2 dodaję do wody , ale jak sprawdzić czy jest równowaga pomiędzy mikro i makro , co mierzyć i czego szukać. Jeśli mam za mało PO4 to w takim wypadku co muszę dodać i w jakiej ilości do wody?

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 06 sty 2007, 18:11

Jeżeli chcesz dodać fosforu to musisz kupić w POCH-u KH2PO4 – rozcieńczyć z wodą i dolewać właściwą dawkę /wszystko znajdziesz na forum „holenderskie”/ aby nie przekraczało w sumie 0,5 ppm PO4.
Podaj mi objętość akwa to ci ogólnie podam jak dozować fosfor i azot. Co do mikro to trzeba obserwować rozwój roślin / ja obserwuje i też mam glony/ :D :D – chyba że chcesz robić pomiary na wszystko , ale to zbyt droga zabawa i ogólnie prowadzi do nikąd.
Uważaj - zbyt dużo fosforu=glony. I tak jak pisał Łukasz musi być równowaga CO2 - światło - nawozy
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 25 kwie 2007, 21:11

częste podmiany(fosforany, azotany na odpowiednim poziomie), Co2 na "nakazanym "poziomie, brak światła słonecznego i może się uda. Tylko to hqi...Sam jak kiedyś nie miałem było mi łatwiej. Teraz po lewej części zbiornika tam gdzie mam hqi 150W, 5600k mam glony, a po prawej świeci T5 i jest spokój. Sam nie wiem czy to od światła. Ty piszesz że masz 3 x 75W hqi, wystarczy że podskoczą Ci azotany i masz "lepsze glony" niż przy świetlówkach

Odpowiedz

Wróć do „Woda”