OOdinoza??? Pomóżcie, doradźcie bo jestem zielona!!!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

domin55a
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

OOdinoza??? Pomóżcie, doradźcie bo jestem zielona!!!

Post autor: domin55a » 05 sty 2007, 23:16

Jestem początkującym akwarystą, odkupiłam akwarium 270litrow, 2 tygodnie temu od jakiegoś gościa. Były w nim 3 palety i jeden wielki glonojad. żyly w warunkach beznadziejnych-woda przypominala gnoj. Kiedy uruchomilam akwarium u siebie, na początku wszystkie rybki miały się świetnie- żywe, ładnie ubarwione, miały apetyt. Dokupiłam jedna nowa palete, 2 bocje, 3 sumiki oraz kilkadziesiat drobnych rybek (neony, rasbory, czerwonogłowki). Teraz wiem ze pewnie za wczesnie dpkupilam te rybki, ale nic juz na to nie poradze :-/ Maż dokupił jeszcze taka smieszna rybke która nazywa się duszek czarny (czy jakos tak). W sklepie zoologicznym powiedzieli mi że duszka karmic mrozona ochotka i ze palety tez moga to jesc. I od tego sie chyba zaczelo. 2 dni karmilam ochotka i 2 dni po tym moje palety dostaly biale drobniutkie i nieliczne kropeczki na pletwach i ciele. Zgodnie z zaleceniami sprzedawcow ze sklepow zoolog. podnioslam temp w akwarium do 31 stopni. Kropeczki zanikly, ale zamiast tego na ciele palet pojawil sie nalot koloru bialo- perlowego. Rybki w miare jeszcze jadly, ale apetyt zanikal. Zaczely plyywac blisko lustra wody oraz napowietrzaczy - jakby brakowalo im tlenu. Przeczytalam na necie ze takie odbjawy ma oodinoza. Przelowilam rybki do innego akwarium (dalam wode ze starego akwarium - nie wiem czy to dobrze czy nie), temperatura 32 stopnie i dzis pierwszy dzien zadawkowalam oodinopur. Teraz znalazlam tez jakies informacje o trichdinozie i juz sama nie wiem jaka to choroba. Przy trichodinozie tez jest nalot, ale chyba nie zaczyna sie bialymi plamkami? Dodam ze ryby denne wygladaja na zdrowiutkie (a wiem ze oodinoza ryb dennych raczej nie tyka). Ph w moim starym akwarium lekko kwasne (6,5-6,9). Niestety wszystkich testow do wody nie mam, bo w mojej miejscowosci wiele sklepow nie zrobilo jeszcze inwentaryzacji i maja duze braki w towarze. Jakie testy powinnam jeszcze miec? Jakie warunki beda najlepsze dla palet? No i co z ta choroba? Prosze o wszelkie pomocne informacje!!!!!

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 06 sty 2007, 00:14

Jakiej pomocy oczekujesz?. Jeśli radzisz się w sklepie to bądź konsekwentna w tym co robisz.
Piewsze co zrobiłaś źle to karmienie ochotką. Przy paletkach to niedopuszczalne. Ryby złapały ospę (stąd białe kropki). Dla paletek nie jest to groźna choroba ponieważ zarazki giną w temp. powyżej 32 C. Bardzo dobrze że podniosłas temperaturę, ale mogłaś dodać sól do wody być może było by już po problemie.
Ale z tego co piszesz dodałaś już odinopór. Zakładając że jest to Odinoza powinnaś utrzymaś ich w tym odkażalniku przez 8 dni, podmieniając wodę i uzupełniając lekarstwo. Potem zobaczymy co jeszcze zostanie.
Na przyszłość nie słuchaj rad sprzedawców sklepowych. W 90 % nie znają się na paletkach. Są tylko sprzedawcami. Nie karm ryb żadnym żywym ani mrożonym pokarmem za wyjątkiem mrożonego serca wołowego.
Prawdopodobnie to dopiero początek Twoich przygód z leczeniem paletek, więc życzę powodzenia.

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 06 sty 2007, 00:25

Wiesz kropki to są dwie choroby ospa i odinoza różnią się wielkością kropek jeśli to wygląda jak drobny grysik to jest to ospa ,natomiast jeśli z malutkich kropeczek tworzy się taki perłowy nalot może to być odinoza,w jednym i drugim przypadku podniesienie temp jest dobrym posunięciem natomiast kiepskim posunięciem wydaje mi się odizolowanie rybna tym etapie choroby powód jest bardzo prosty zbiornik dekoracyjny tak samo musisz dezynfekować wiec nie ma potrzeby przenosić ryb tylko robić to zaraz za jednym pociągnięciem powiem Ci więcej jeśli jest to odinoza to musisz przeprowadzić min 2 cykle lecznicze ze względów na przetrwalniki,i niestety musi to dostać tak samo wszystko co jest w akwarium że ja bym wpakował wszystko do zbiornika dekoracyjnego i leczył to całościowo dopiero w momencie jeśli 2-3 cykle lecznicze nie przyniosą spodziewanych efektów uruchomił bym osobną kwarantannę.Sprawa nr dwa nie chodż do tego sklepu zoologicznego jeśli Ci każą karmić ochotką w akwarium w którym są paletki,bo prędzej czy póżniej coś przywleczesz do akwarium z czym sobie nie dasz rady Sprawa nr trzy jeśli możesz temp podnieść do 34 st to zrób to ,a tak swoją drogą odinoza ginie w temp 36 st,ale nie wolno Ci tej temp osiągnąc w momencie kiedy masz lekarstwo w wodzie poza tym inne ryby mogą tego nie wytrzymać
Pozdrawiam

domin55a
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: domin55a » 06 sty 2007, 05:14

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Powiem szczerze, że teraz to już sama nie wiem co to za choroba, ale wydaje mi się, że objawy są bliższe oodinozie. Ja niestety doświadczenia nie mam i mogę się posłużyć tylko zdjęciami objawów chorób w książkach i internecie. Tak jak napisałam u paletek na początku zauważyłam maluteńkie białe kropeczki w okolicach płetw. Potem te kropeczki znikły, a całe ciało pokrywa w tym momencie taki jakby pyłek, koloru białawego-szarawego (?) i jest on dostrzegalny tylko pod światło. Palety ocierały się o siebie i miały wyraźne trudności z oddychaniem. Powiem jeszcze że u neonów zauważyłam również białe kropki, liczniejsze niż u palet - ale to już mi bardziej przypomina ospę, podniosłam temp w akwarium i czekam na efekty. U ryb dennych nie ma nic - zadnych kropek, pylkow, zachowuja sie normalnie.
POWIEM SZCZECZE - WYDAWAŁO MI SIĘ, ŻE POWINNAM ODŁOWIĆ RYBY DENNE, KTÓRE MOGŁYBY MI ZDECHNĄĆ PRZY STOSOWANIU LEKU, A LEK STOSOWAĆ W GŁÓWNYM AKWARIUM, ALE OCZYWIŚCIE ZNOWU POSŁUCHAŁAM ZŁYCH DORADCÓW.
PROSZĘ MI JESZCZE NAPISAĆ O TYCH CAŁYCH CYKLACH LECZENIA, BO NA ULOTCE LEKU NIE MA O TYM MOWY. SAMA SIĘ ZASTANAWIAŁAM CO PO TRZECH DNIACH STOSOWANIA - W ULOTCE NA TYM KOŃCZY SIĘ INSTRUKCJA.
Co teraz powinnam zrobić, skoro mam "leczyć" głowne akwarium? Paletek chyba nie mogę z powrotem przerzucić, bo one już mają jedną dawkę leku. Jak często mam podmieniać wodę przy leczeniu?

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 06 sty 2007, 13:41

Uzupełnij profil, moze ktoś mieszka w pobliżu Ciebie i będzie mógł podjechac i zobaczyć co sie z Twoimi rybkami naprawdę dzieje.

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: slawol » 06 sty 2007, 18:04

Zacznijmy od początku rozwiewać Twoje wątpliwości i przy okazji podam Ci parę standardowy czynności które powinno się wykonywać przed zastosowaniem, w czasie stosowania i po leczeniu to co ja nazywam cyklem leczniczym,wobec tego proszę popatrz jak to się zaczyna
-zawsze przed wlaniem jakiegokolwiek lekarstwa podmień ok 50% wody
-użyj lekarstwo zgodnie z opisem na ulotce,jeśli jest to trzy dni trzym je trzy dni
-na 4 dzień podmień połowę wody,i do filtra włóż wegiel aktywowany na dwa,trzy dni i wyjmij go nie wolno Ci o tym zapomnieć bo w następnym cyklu węgiel Ci zaabsorbuje niektóre składniki leku i nie będzie już tak skuteczny,i tu się w zasadzie kończy pierwszy cykl,drugi cykl zaczynasz w 8 dniu po drugiej 50% podmianie wody,i robisz dokładnie to samo.
Następną taką rzeczą która obowiązuje to zdezynfekowanie całego zbiornika włącznie z rybami dennymi ,one wcale nie muszą być chore ale mogą być nosicielem,że odizolowanie ryb dennych a pozostawienie tylko chorych na zbiorniku dekoracyjnym,też nie jest zbyt dobrym pomysłem,po prostu musi być wszystko zdezynfekowae i ja robie to zawsze w zbiorniku głównym (dwa cykle)
Teraz co masz zrobić,nie odpowiem Ci na to pytanie ale powiem Ci co ja bym zrobił,poczekał bym trzy dni aż skończy się termin stosowania leku,i przeniósłbym paletki do akwarium ogólnego i tam zaczął bym kurację na nowo tyle tylko że nie odinopurem a solą lub ConyraIck tetry jest skuteczny na odinozę i ospę,raczej nie łącz tych dwóch leków naraz podejmij decyzję albo jednym albo drugim,i pamiętaj jak będziesz przenosić rybę parametry wody i temp musisz mieć takie same.Jeśli gdzieś jeszcze masz wątpliwości proszę pytaj
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 06 sty 2007, 23:15

Na przyszłość nie słuchaj rad sprzedawców sklepowych. W 90 % nie znają się na paletkach. Są tylko sprzedawcami.
NO NO tylko spokojnie :twisted: :wink:

Awatar użytkownika
artifex
junior
junior
Imie i Nazwisko: artifex
Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA

Post autor: artifex » 07 sty 2007, 03:16

Widzę ze już instrukcje leczenia dostałeś:) ale chciałem zauważyć ze choroba mogła wyniknąć z nowo nabytych ryb a nie tylko ze sposobu żywienia, które były wpuszczone zapewne bez kwarantanny i mogły zarazić paletki.
ps. a tak po zatym po co ci tyle rożnych ryb w akwa, będzie ono wyglądać jak jakieś zoo :? , lepiej ogranicz się do np. paletek i jakieś przydatne dla akwa gatunki., będzie mniejsze przerybienie i będzie przyjemniejsze dla oka:)
pozdrawiam i życzę powodzenia w leczeniu

domin55a
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: domin55a » 07 sty 2007, 11:41

Slawol dzięki za odpowiedzi i za zainteresowanie moją sprawą. Ja już normalnie w nocy nie śpię przez to wszysto, no ale tak to jest jak się nie ma doświadczenia. Powiem co zrobiłam. Ponieważ bałam się że palety są już bliskie śmierci, działałam trochę na swoje "wyczucie".
1)Palety tak jak napisałam odłowiłam do innego akwarium- dolałam trochę świeżej wody, ale nie aż 50% (jeszcze wtedy tego nie wiedziałam).
2) W piątek pierwszy raz zadawkowałam oodinopur, przeczytałam jeszcze raz dokładnie ulotkę - tam jest napisane, że codziennie muszę sprawdzać poziom miedzi, jeśli jest niższy niż 0,3 mg/dm3 to musze dodać lek. Właściwe stężenie to właśnie 0,3 - więc rozumiem że muszę do tego stężenia doprowadzić w wodzie.
3) PYTANIE : JAK DŁUGO POWINNAM TRZYMAĆ PALETY W TYM STĘŻENIU? DZIEŃ?, DWA? CZY MNIEJ?
4) Z tego co mówisz, kiedy już to stężenie osiągnę, powinnam włożyć filtr z węglem aktywnym (na ulotce pisze, że podczas stosowania leku nie mogę tego zrobić)
5) Teraz to co zrobiłam wczoraj - nie wiem czy to dobrze,ale odpowiedzi na PKMD jeszcze nie miałam i znowu na własne wyczucie. Napisałeś że oodinoza ginie w 36stopniach. Wyłowiłam ryby z akwarium, spuściłam trochę wody i podniosłam temp do 36-37 stopni. Utrzymywałam to przez 2 godziny. Potem dolałam jakieś 80 litrów wody z aqua safe (odstanej 24h). Musiałam już wczoraj wpuścić glonojada i bocje, bo niestety glonojad w małym akwarium zaczął się wściekać i zabił mi duszka - bałam się, że jak mu nie przejdzie to bocje nocy nie przeżyją).
6) Teraz w głownym akwarium są tylko bocje, glonojad i 3 czerwonogłowki, które przed "przegrzewaniem" akwarium za żadne skarby nie dały się wyłowić, ale o dziwo przeżyły tę temperaturę.
7). TERAZ SPRAWA TAKA : JAK NARAZIE SZCZEGÓLNEJ POPRAWY U PALET NIE WIDZĘ. NALOT NIE ZNIKA, ALE WCZORAJ DOPIERO 2 DZIEŃ WLAŁAM OODINOPUR, PO PIERWSZYM DNIU POZIOM MIEDZI BYŁ PRAKTYCZNIE RÓWNY ZERO. WIĘC BYĆ MOŻE OCZEKUJĘ EFEKTÓW ZBYT WCZEŚNIE???? PROSZĘ NAPISAĆ KIEDY POWINNAM WIDZIEĆ EFEKTY LECZENIA. Cały czas boję się że to może jeszcze jakaś inna choroba, bo szukając chorób palet, zauważyłam że objawy z "nalotem na ciele" mają też inne choroby. Wątpliwośc moja jest taka, że książki podają, że nalot jest koloru złotawego - moje ryby mają bardziej nalot biało-szaro-srebrny. Z drugiej strony w internecie znalazłam stronę dziewczyny, która ryby wyleczyła z oodinozy - objawy INDENTYCZNE jak u moich ryb (!!!). Napisała, że palety wyglądały jak posypane mąką - u mnie właśnie tak to wygląda.
8) DROBNE RYBKI są teraz w osobnym akwarium. Kropki, które na nich są wyglądają typowo jak ospa - trzymam je w temp 32 stopnie. Niestety narazie nie dostałam soli niejodowanej, którą ponoć powinnam dodać i nie wiem czy powinnam dodać zwykłą sól kuchenną (jodowaną)? JEŚLI TAK TO W JAKIEJ PROPORCJI???
9)TERAZ KOLEJNE PYTANIE: Czy jeśli mam wodę z sieci, odstaną 2, 3 dni, to przy podmianie wody dla palet powinnam dodać aqa safe czy już nie???

Jutro, albo pojutrze postaram się kupić tel lek, którym radzisz zdezynfekować głowne akwarium, jest to napewno bezpieczne dla ryb dennych?

Proszę napisz mi jeszcze jakie parametry wody najlepsze są dla palet i ewentualnie jak je korygować.
Teraz ta nowa woda w głównym akwarium ma ph 7,5-8 (wydaje mi sie że trochę niższe powinno być, no ale jak mówię, w sklepach u mnie jeszcze braki jak nie wiem co. Jak będę w Rzeszowie, kupię co trzeba).

No to kończę (wreszcie). Slawol dzieki za konkretne informacje, być może teraz zamęczę cię pytaniami, ale mam nadzieję że mi pomożesz.
Ps. Miałeś może oodinozę w akwa? Czy objawy były takie jak u moich ryb?

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: slawol » 07 sty 2007, 15:24

Zanim przejdziemy dalej pozwolę sobie pokazać Ci dwie następne twarde zasady które obowiązują w akwarystyce mianowicie
- nie wolno podnosić temperatury więcej niż o 1-1,5 stopnia na dobę zbyt nagłe podniesienie temperatury może spowodować szok termiczny,natomiast zbyt duży spadek może do tego dołożyć jeszcze ospę
- drugą zasadą z żelaznych jest że nie wolno Ci zmienić ph więcej jak 0,3 do 0,5 ale to już max na dobę bo w innym układzie grozi Ci szok osmotyczny
AD2-poziom miedzi w wodzie każą Ci sprawdzać po to że jednym ze składników które leczą jest miedzian lub coś z tym związanego,na poziomie 0,3 jest on lekarstwem powyżej jest trucizną poniżej leczy ale skuteczność leku spada i teraz uważaj wszystkie związki miedzi są metalami ciężkimi a Aqua Safe jest stworzony między innymi po to żeby żeby wytrącać z wody metale ciężkie więc stosując lekarstwo oparta ma miedzianie a po chwili wlaniu do wody Aqua Safe wytrąciłaś sobie lekarstwo z wody,Myślę że już wiesz co w tym momencie zrobiłaś podmieniając
80litrów wody i dodając do tego Aqua Safe,Więc posłuchaj co teraz zrobimy nie rób nic na swojego nosa a rób to co Ci powiem pierwszą sprawą jaką zrób to zrównaj temperaturę zbiornika ogólnego z temperaturą u paletek ph pewnie będzie podobne,więc przenoś paletkę na zbiornik ogólny temp powinna być 32 st to zrób w okresie czasowym do jutra wieczora,tzn wszystkie wartości w zbiornikach zrównaj jutro wieczorem przenieś paletkę na zbiornik ogólny to tyle tu Natomiast jeśli chodzi o neona i tą całą drobnicę podnieś jej temp do 34 stopni i obserwuj w momencie kiedy dostaniesz albo sól nie jodowaną lub ContraIck podaj do wody.I jeszcze jedno kup w aptece nadmanganian potasu Teraz jeśli idzie o ph dla palet to u mnie reguluje roślina ,jeśli mam akwarium higieniczne ph jest pomiędzy 5 a 5,5 natomiast jeśli mam akwarium z rośliną ustawiam ph w okolicy 6 a 6,5 nigdy nie wyżej żeby ustawić ph używam znów dwóch kwasów do higienicznego używam ortofosforowy a dla roślinnego solny ,z tym że do higienicznego możesz użyć także solnego ale do roślinnego ortofosforowego nie.Tak samo nie możesz użyć soli w akwarium gdzie masz rośliny zniszczy Ci roślinę.I jeszcze jedno wyzdrowienie ryby to nie jest przewrócenie kartki w książce nie raz trwa tygodniami że nie panikuj i śpij spokojnie.
Jeśli będzie coś nie jasne dzwoń na ten nr 502634387 stanowczo łatwiej mi będzie Ci doradzić dlatego że nie dopuścimy do dalszych błędów a te już powstałe będziemy korygować na miejscu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 07 sty 2007, 16:44

Bardzo mi przykro że nieszczęśćie spotkało Twoje ryby.Odnośnie leczenia wypowiadać się nie będę ,uważam że sławol dobitnie określił plan leczenia ,a ja bym go słuchał
Natomiast przerażiła mnie Twoja lekkomyślność zarówno jeśli chodzi o mieszankę gatunkową w Twoim akwa jak i kupowania różnych ryb ,być może z różnych żródeł i nie zastosowanie kwarantanny.I tu bym raczej szukał przyczyny Twoich kłopotów.Pamiętaj ,że z wprowadzaniem nowonabytych ryb trzeba postępować rosądnie przestrzegając pewnych zasad .Jakich???? Przeczytasz na tym forum

Mirek napisał
Na przyszłość nie słuchaj rad sprzedawców sklepowych. W 90 % nie znają się na paletkach. Są tylko sprzedawcami
No chyba że trafisz na takiego sprzedawcę jak rafdisc .On należy do tych10% co się znają na rybach ,i konkretnie doradzą .W Twoim przypadku niestety tak nie było
Moją jedyną radą jaką chcę Ci służyć to ZAWSZE STOSUJ KWARANTANNĘ NOWONABYTYCH RYB I ROŚLIN ,a unikniesz kłopotów
Zyczę Ci żeby Twoje rybki jak najszybciej wróciły do zdrowia i popatrz na moje motto pod moim nikiem

niki 28

domin55a
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: domin55a » 07 sty 2007, 18:30

Kurcze, chyba zbyt się rozpisałam poprzednio, bo źle mnie zrozumiałes z tym podmienianiem wody :) Będę dzwonić na podany nr (jak narazie nie odbierasz), ale może się dodzwonię, wtedy prędzej się dogadamy.

domin55a
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: domin55a » 07 sty 2007, 18:41

[quote="niki 28"]
Natomiast przerażiła mnie Twoja lekkomyślność zarówno jeśli chodzi o mieszankę gatunkową w Twoim akwa jak i kupowania różnych ryb ,być może z różnych żródeł i nie zastosowanie kwarantanny.

Wiesz, to jest tak. W sklepie zoologicznym w moim mieście mają takie wielkie dekoracyjne akwarium z paletami. Razem z nimi pływają neony i rasbory i wszystko jest OK. Ja jestem jeszcze "świeża" w tych sprawach więc nie dziwcie sie proszę, że o opinie pytałam sprzedawców w sklepach zoologicznych, bo wydawało mi się, że jeśli opiekują się chociażby takim dekoracyjnym akwarium (i wszystkie ryby mają się dobrze), to muszą mieć o tym pojęcie.
Tak to jest, że człowiek uczy się na błedach - niestety za moję błędy płaca teraz biedne rybki i mam z tego powodu wyrzuty sumienia, no ale czasu cofnąć się nie da. Teraz będę starała się robić wszystko żeby im pomóc.
Za wszelkie DOBRE I SPRAWDZONE :) RADY JESTEM BARDZO WDZIĘCZNA.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 07 sty 2007, 20:12

Oodinozę można zwalczać zaciemnieniem bo bez światła ta zaraza nie widzi przyszłości w rozwoju .

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina

Re: OOdinoza??? Pomóżcie, doradźcie bo jestem zielona!!!

Post autor: Mondeja » 07 sty 2007, 22:30

domin55a pisze:Jestem początkującym akwarystą, odkupiłam akwarium 270litrow, 2 tygodnie temu od jakiegoś gościa. Były w nim 3 palety i jeden wielki glonojad. żyly w warunkach beznadziejnych-woda przypominala gnoj. Kiedy uruchomilam akwarium u siebie, na początku wszystkie rybki miały się świetnie- żywe, ładnie ubarwione, miały apetyt. Dokupiłam jedna nowa palete, 2 bocje, 3 sumiki oraz kilkadziesiat drobnych rybek (neony, rasbory, czerwonogłowki). Teraz wiem ze pewnie za wczesnie dpkupilam te rybki, ale nic juz na to nie poradze :-/ Maż dokupił jeszcze taka smieszna rybke która nazywa się duszek czarny (czy jakos tak). W sklepie zoologicznym powiedzieli mi że duszka karmic mrozona ochotka i ze palety tez moga to jesc. I od tego sie chyba zaczelo. 2 dni karmilam ochotka i 2 dni po tym moje palety dostaly biale drobniutkie i nieliczne kropeczki na pletwach i ciele. Zgodnie z zaleceniami sprzedawcow ze sklepow zoolog. podnioslam temp w akwarium do 31 stopni. Kropeczki zanikly, ale zamiast tego na ciele palet pojawil sie nalot koloru bialo- perlowego. Rybki w miare jeszcze jadly, ale apetyt zanikal. Zaczely plyywac blisko lustra wody oraz napowietrzaczy - jakby brakowalo im tlenu. Przeczytalam na necie ze takie odbjawy ma oodinoza. Przelowilam rybki do innego akwarium (dalam wode ze starego akwarium - nie wiem czy to dobrze czy nie), temperatura 32 stopnie i dzis pierwszy dzien zadawkowalam oodinopur. Teraz znalazlam tez jakies informacje o trichdinozie i juz sama nie wiem jaka to choroba. Przy trichodinozie tez jest nalot, ale chyba nie zaczyna sie bialymi plamkami? Dodam ze ryby denne wygladaja na zdrowiutkie (a wiem ze oodinoza ryb dennych raczej nie tyka). Ph w moim starym akwarium lekko kwasne (6,5-6,9). Niestety wszystkich testow do wody nie mam, bo w mojej miejscowosci wiele sklepow nie zrobilo jeszcze inwentaryzacji i maja duze braki w towarze. Jakie testy powinnam jeszcze miec? Jakie warunki beda najlepsze dla palet? No i co z ta choroba? Prosze o wszelkie pomocne informacje!!!!!
witam , ciekawi mnie czy akwarium było właściwie zastartowane ? tzn. czy użyłaś jakichś bakterii do aktywacji filtra biologicznego ? Jeśli nie to objawy , które opisujesz mogą wynikać z nadmiaru amoniaku w wodzie przy dość gęstym zarybieniu (kilkadziesiąt ryb). Objawy są bowiem bardzo podobne do tych które opisujesz. Natomiast choróbsko mogło przyplątać się z którąkolwiek z ryb (ospa o tej porze roku występuje dosyć często). Sądzę , że podmiana większej części wody a następnie leczenie w normalnej dawce FMC + sól przez 5-6 dni , później spore podmiany i dodatek bakterii nitryfikacyjnych powinny pomóc Ci pozbyć się problemu. Szkoda tylko , że już zaczęłaś od oodinopuru - nie dość , że dość wąsko działa to jeszcze cholerstwo potrafi być toksyczne.
powodzenia

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”