eugen
Dyskowce- ryby stadne ?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- eugen
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Dyskowce- ryby stadne ?
To pozornie proste, ale tylko pozornie..
, w najnowszym numerze "Discu Live " jest obszerny i ciekawy artykol na ten temat ktory postaram sie niedlugo tutaj "strescic". Daje on wiele odpowiedzi na pytania : ile , dlaczego, jak. Chcialbym jednak poznac wasze zdanie na ten temat, nie po to aby kogos testowac , ale aby wymienic doswiadczenia.
eugen
eugen
Ten ciekawy artykol ukazal sie w "Discus Live 14" na stronach 26/27. Nie jest to "doslowne tlumaczenie" aby nie naruszyc praw autorskich, wiec po prostu "opowiem" co tam przeczytalem.
Jedno wyjasnienie - uzyte w tekscie slowo Schwarm oznacza Lawica ja uzywam czasem slowa stado.
Czy akwarium moze byc "niedorybione"?
ile ryb powinno sie trzymac w akwarium
odpowiedz na to pytanie jest na pewno w duzej miarze zalezny od wielkosci akwarium i wydajnosci filtra, ale nie tylko jako jedna z rzeczy ktora nalezy wziasc pod uwage to gatunek ryby. Dyskowce mozemy zaliczyc do ryb lawicowych, ale powstaje pytanie od kiedy zaczyna sie lawica? jezeli chodzi o neonki kazdy odpowie 10 sztuk, wlasnie to mozna rowniez powiedziec o Dyskowcach.
jaki jest wogole sens lawicy
Wlasciwie jest tylko jeden - zachowanie obronne. Wiele gatunkow ryb (np makrele) plywajac w stadzie staraja sie ewentualnemu wrogowi stworzyc pozory jednej "wielkiej"ryby ktora jest nie do zaatakowaniea i w ten sposob dezorientuja potencjalnych wrogow. To zachowanie zna rowniez kazdy kto posiadal juz mlode paletki. W razie zagrozenia mlode sa przez jednego z rodzicow (poprzez dynamiczne skurcze) wolane "do domu" i tworza z tym rodzicem optycznie wieksza rybe, w tym czasie drugi rodzic przejmuje agresywne ataki, Jest to calkowicie odstraszajace zachowanie. Bezpieczenstwo wynikajace z pobytu w grupie ma jednak rowniez inne znaczenia, tylko ryby czujace sie bezpiecznie sa w stanie odpowiednio sie odzywiac i trawic a w konsekwencji odpowiednio rosnac , byc zdrowe i sie rozmnazac.
Jak wyglada w grupie
wlasciwie podobnie jak u wilkow, najsilniejszy przejmuje wladze i potem ksztautuje sie "hierarhia". W malej grupie wszyscy w efekcie koncowym "bija" tego najslabszego, w grupie 20-30 potyczki te rozpraszaja sie na wiecej co w efekcie koncowym powoduje wlasciwie calkowity zanik agresywnosci.
konsekwencje - posiadasz 5 malych dyskowcow ktore chcesz wychowac na duze ryby
Warunkiem jest , mnaturalnie, ze nie sa chore a twoja woda jest optymalna i dobre urozmaicone karmienie - 2 ryby (40%) pozostana mniejsze, jedna jest "szefem" i wyzywa sie na pozostalych, kazda ryba zuzywa bardzo duzo czasu i energii na te walki co w koncu zle sie odbija na calkowitym wzroscie (zobacz- spokojene jedzenie).
konsekwencje - posiadasz 10 malych dyskowcow ktorechcesz wychowac na duze ryby
Warunkiem jest , mnaturalnie, ze nie sa chore a twoja woda jest optymalna i dobre urozmaicone karmienie - 2 (20%) pozostania mniejsze
Wychowujesz 20-30 malych dyskowcow - osiagniez najlepsze wyniki, nawet jezeli znajdzie sie jakis "maluszek" to nie jest on raczej powodem do zmartwien, w razie jakiejs choroby bedzie on "pierwszym" sygnalem ostrzegawczym i jest odzwierciedleniem stanu zdrowia calej grupy.
Podsumowanie lepiej jest na poczatku zakupic wieksza ilosc malych paletek, nawet jak w przyszlosci bedziemy musieli sie z niektorymi pozegnac, w ten sposob zapewnimy naszym pupilom tak bardzo do dobrego wzrostu i zdrowia potrzebne poczucie bezpieczenstwa.
Kiedy beda wieksze lub zaczna dojzewac zawsze mozna je sprzedac redukujac obsade do ilosci "odpowiedniej do wielkosci zbiornika i wydajnosci filtra, albo .....kupcie wieksze akwarium
eugen
Jedno wyjasnienie - uzyte w tekscie slowo Schwarm oznacza Lawica ja uzywam czasem slowa stado.
Czy akwarium moze byc "niedorybione"?
ile ryb powinno sie trzymac w akwarium
odpowiedz na to pytanie jest na pewno w duzej miarze zalezny od wielkosci akwarium i wydajnosci filtra, ale nie tylko jako jedna z rzeczy ktora nalezy wziasc pod uwage to gatunek ryby. Dyskowce mozemy zaliczyc do ryb lawicowych, ale powstaje pytanie od kiedy zaczyna sie lawica? jezeli chodzi o neonki kazdy odpowie 10 sztuk, wlasnie to mozna rowniez powiedziec o Dyskowcach.
jaki jest wogole sens lawicy
Wlasciwie jest tylko jeden - zachowanie obronne. Wiele gatunkow ryb (np makrele) plywajac w stadzie staraja sie ewentualnemu wrogowi stworzyc pozory jednej "wielkiej"ryby ktora jest nie do zaatakowaniea i w ten sposob dezorientuja potencjalnych wrogow. To zachowanie zna rowniez kazdy kto posiadal juz mlode paletki. W razie zagrozenia mlode sa przez jednego z rodzicow (poprzez dynamiczne skurcze) wolane "do domu" i tworza z tym rodzicem optycznie wieksza rybe, w tym czasie drugi rodzic przejmuje agresywne ataki, Jest to calkowicie odstraszajace zachowanie. Bezpieczenstwo wynikajace z pobytu w grupie ma jednak rowniez inne znaczenia, tylko ryby czujace sie bezpiecznie sa w stanie odpowiednio sie odzywiac i trawic a w konsekwencji odpowiednio rosnac , byc zdrowe i sie rozmnazac.
Jak wyglada w grupie
wlasciwie podobnie jak u wilkow, najsilniejszy przejmuje wladze i potem ksztautuje sie "hierarhia". W malej grupie wszyscy w efekcie koncowym "bija" tego najslabszego, w grupie 20-30 potyczki te rozpraszaja sie na wiecej co w efekcie koncowym powoduje wlasciwie calkowity zanik agresywnosci.
konsekwencje - posiadasz 5 malych dyskowcow ktore chcesz wychowac na duze ryby
Warunkiem jest , mnaturalnie, ze nie sa chore a twoja woda jest optymalna i dobre urozmaicone karmienie - 2 ryby (40%) pozostana mniejsze, jedna jest "szefem" i wyzywa sie na pozostalych, kazda ryba zuzywa bardzo duzo czasu i energii na te walki co w koncu zle sie odbija na calkowitym wzroscie (zobacz- spokojene jedzenie).
konsekwencje - posiadasz 10 malych dyskowcow ktorechcesz wychowac na duze ryby
Warunkiem jest , mnaturalnie, ze nie sa chore a twoja woda jest optymalna i dobre urozmaicone karmienie - 2 (20%) pozostania mniejsze
Wychowujesz 20-30 malych dyskowcow - osiagniez najlepsze wyniki, nawet jezeli znajdzie sie jakis "maluszek" to nie jest on raczej powodem do zmartwien, w razie jakiejs choroby bedzie on "pierwszym" sygnalem ostrzegawczym i jest odzwierciedleniem stanu zdrowia calej grupy.
Podsumowanie lepiej jest na poczatku zakupic wieksza ilosc malych paletek, nawet jak w przyszlosci bedziemy musieli sie z niektorymi pozegnac, w ten sposob zapewnimy naszym pupilom tak bardzo do dobrego wzrostu i zdrowia potrzebne poczucie bezpieczenstwa.
Kiedy beda wieksze lub zaczna dojzewac zawsze mozna je sprzedac redukujac obsade do ilosci "odpowiedniej do wielkosci zbiornika i wydajnosci filtra, albo .....kupcie wieksze akwarium
eugen
Dzień dobry wszystkim!Mam pewien problem i potrzebuje porady...Otóż miałam dwie paletki.Ostatnio niestety jedna umarła.I kupiłam dzisiaj mojej paletce nową żeby nie czuła się samotna...Ale ona bije tą młodszą i nie chce jej zaakceptować.Czy jest szansa że po pewnym czasie moja Paleta zaakceptuje tą nową?

Nie chcę czepiać się szczegółów, ale to jest bardzo zły przykład.Makrele, śledzie, szproty i wiele innych ryb morskich przebywa w stadach dlatego, że w tłumie jest dużo łatwiej przeżyć ataki drapieżnikówi i mnogość ryb powoduje sporo niecelnych uderzeń.Ryby,ptaki czy ssaki na nich żerujące dokładnie wiedzą, że pływa ławica smacznych kąsków i wiedzą, jak sie do nich dobrać, rozbijając spójność stada i wprowadzając chaos.Wiele gatunkow ryb (np makrele) plywajac w stadzie staraja sie ewentualnemu wrogowi stworzyc pozory jednej "wielkiej"ryby ktora jest nie do zaatakowaniea i w ten sposob dezorientuja potencjalnych wrogow.
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Jest.Monika pisze:Dzień dobry wszystkim!Mam pewien problem i potrzebuje porady...Otóż miałam dwie paletki.Ostatnio niestety jedna umarła.I kupiłam dzisiaj mojej paletce nową żeby nie czuła się samotna...Ale ona bije tą młodszą i nie chce jej zaakceptować.Czy jest szansa że po pewnym czasie moja Paleta zaakceptuje tą nową?
Musisz jednak tak zrobić w akwarium, by miała gdzie się ukrywać. To nie jest zbyt trudne, pod warunkiem iż zbiornik nie jest zbyt mały.