Przygotowanie do udanego tarła.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Przygotowanie do udanego tarła.
Zamierzam po raz pierwszy dać możliwość mojej parze Diamond na odchowanie młodych. Ikre w ogólnym składają minimum pół roku maxymalnie 1 na 2 tygodnie najczęściej odstęp 7-8 dni. Młode się wykluwają i reszta obsady je zjada.
Parametry wody myślę nad czystym RO + kilka szyszek olchy. Ph u mnie takiej wody 6.5.
Moje pytanie odnośnie przygotowań akwarium i ryb.
1.Czy moge użyć filtra z akwarium ogólnego FAN 2 z gąbką od FAN 3 w akwarium tarliskowym, aby zachować flore bakteryjną?
2.Czy na poczatek moge nalać 80% wody z ogólnego a 20% świerzej czy może calą świerzą?
3. Czy przed odrobaczyć pare? Moneol? Metranidazol? Dorosle wyglądają na całkiem zdrowe.
4.Jaki wiek musza miec młode, aby je poraz pierwszy odrobaczyć i jaka dawka metranidazolu?
Parametry wody myślę nad czystym RO + kilka szyszek olchy. Ph u mnie takiej wody 6.5.
Moje pytanie odnośnie przygotowań akwarium i ryb.
1.Czy moge użyć filtra z akwarium ogólnego FAN 2 z gąbką od FAN 3 w akwarium tarliskowym, aby zachować flore bakteryjną?
2.Czy na poczatek moge nalać 80% wody z ogólnego a 20% świerzej czy może calą świerzą?
3. Czy przed odrobaczyć pare? Moneol? Metranidazol? Dorosle wyglądają na całkiem zdrowe.
4.Jaki wiek musza miec młode, aby je poraz pierwszy odrobaczyć i jaka dawka metranidazolu?
I inny problem który mam to odczytanie TWW i TWO
Mam testy Zoolek
żółty TWW i zielony TWO
I tak wode leje czyste RO dolewm tylko z pół litra wody z kranu w ktorej leżą szyszki olchy woda wręcz czarna.na 20-25L dolewam 0.5 L takiego wywaru.
Teraz mierze akwarium ogólnym wode. PH około 6.5
I tu się pojawia problem. TWW powinno być żółte daje 1 krople na 5ml zmiana żadna żółty robi sie po 2 kropli czyli myślę że tww 1-2 jeśli daje np 5 kropel to to nic nie zmienia koloru wody dalej żółta ale nie intensywna. Nie wiem jak intensywny ten żółty ma być.
To samo jeśli chodzi o TWO po 2 kroplach prawie nic zielony się pojawia tak po 3-4 kroplach stwierdzam że Two 3-4.
Czy ja dobrze odczytuje te wartości? Wedle tego wychodzi mi:
PH 6.5
TWW 1-2
TWO 3-4
Mam testy Zoolek
żółty TWW i zielony TWO
I tak wode leje czyste RO dolewm tylko z pół litra wody z kranu w ktorej leżą szyszki olchy woda wręcz czarna.na 20-25L dolewam 0.5 L takiego wywaru.
Teraz mierze akwarium ogólnym wode. PH około 6.5
I tu się pojawia problem. TWW powinno być żółte daje 1 krople na 5ml zmiana żadna żółty robi sie po 2 kropli czyli myślę że tww 1-2 jeśli daje np 5 kropel to to nic nie zmienia koloru wody dalej żółta ale nie intensywna. Nie wiem jak intensywny ten żółty ma być.
To samo jeśli chodzi o TWO po 2 kroplach prawie nic zielony się pojawia tak po 3-4 kroplach stwierdzam że Two 3-4.
Czy ja dobrze odczytuje te wartości? Wedle tego wychodzi mi:
PH 6.5
TWW 1-2
TWO 3-4
No nie wiem woda z RO powinna mieć mniej więcej chyba takie parametry po dolewce troszke wody z kranu. Nie mam konduktometru ani ph metru wiec robie kropelki. Ale skoro ikra nie bieleje może kilka ziarenek pewnie nie zapłodnionych. A małe się wykluwają i pływają wiec chyba tragiczne nie są.DISPAR pisze:Po wizycie Hypno który przyjechał do mnie z konduktometrem testy Zooleku poszły do kosza na śmieci bo żadne parametry się nie zgadzały.
To mnie zastanowilo... czy jestes PEWNY ze wskazania konduktometru zupelnie wykluczyly wartosci mierzone testami? Bo jezeli np. miales TwO i TwW =0 a konduktometr pokazal np. 400 microS/cm to niestety...taka mozliwosc jest realna jak najbardziej. Dopiero w druga strone (np przewodnictwo 100 microS/cm, TwO= 10) czyli male przewodnictwo- spore twardosci pozwalaja stwierdzic ze istotnie testy sa do d....DISPAR pisze:Po wizycie Hypno który przyjechał do mnie z konduktometrem testy Zooleku poszły do kosza na śmieci bo żadne parametry się nie zgadzały.
J-23
- Mondeja
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina
Re: Przygotowanie do udanego tarła.
z tym czystym RO to chyba niezbyt dobry pomysł , dolej chociaż trochę kranówyzelik pisze:Zamierzam po raz pierwszy dać możliwość mojej parze Diamond na odchowanie młodych. Ikre w ogólnym składają minimum pół roku maxymalnie 1 na 2 tygodnie najczęściej odstęp 7-8 dni. Młode się wykluwają i reszta obsady je zjada.
To calkiem dobra zgodnosc jak na testy kropelkowe. Pokazaly ze masz pH obojetne, pH-metr wskazal to samo.DISPAR pisze:Z testu Zooleku wychodziło, że mam pH około 6.8( liczyłem,że może nawet mniej) a z ph-metru wyszło, że mam 7.2.
Wystarczy troche soli wsypac a przewodnictwo wzrosnie do 1000- twardosc weglanowa oczywiscie pozostanie bez zmian. Przeciez wklad TwW w przewodnictwo wcale nie musie byc duzy- wzrost przewodnictwa powoduje rowniez (a nawet bardziej) twardosc nieweglanowa a takze kationy j sodu czy potasu, aniony siarczanowe, chlorkowe- w zasadzie niewykrywalne testami akwarystycznymi.Tak jak stwierdził Piotrek to i wartości Tww też były mocno zaniżone na teście Zooleku. Z testu wychodziło mi, że mam 4 Tww a z konduktometru, że mam 420 micro/s.
J-23
Poprostu mnie chodzi o to czy jak tylko pojawi się dany kolor to znaczy ze taki jest wynik? bo jak naleje 30 kropel to jest intensywniejszy a jak 5 to jasny i nie wiem który ok.zelik jeśli chcesz miec dokładniejszy pomiar , to użyj do pomiaru 10ml. wody- 1 kropla testu 0,5*n.Pisze w instrukcji obsługi.
Czy ktoś mógłby mi pomóc i odpowiedzieć na pozostałe pytania w pierwszym poście?
Kupiłem stożek ceramiczny były jeszcze plastikowe który lepszy?
- Mondeja
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina
jeżeli nie używasz dodatkowo minerałów to chyba zdecydowanie za małozelik pisze:na 70 L daje 2-2.5L kranówki, w której są szyszki olchy.
Moze to za mało?
Piszesz , że dorosłe wyglądają na zdrowe i pytasz w jakim wieku odrobaczyć młode. Moja rada - nie odrobaczaj skoro nic po starych nie widać. A jeśli już koniecznie chcesz to ok. miesięczne młode można spokojnie odrobaczyć Capifosem lub Levamisolem (jest w Capitoxie). Tylko ostrożnie z dawką. Natomiast metro takich młodych nie odrobaczałem , ale jak sądzę przy rozsądnej dawce nie powinno być problemów mając na uwadze to , ze nie jest on tak toksyczny jak tamte leki.