Osmoza
rozmawialem z chlopakiem co u niego osmoze kupowalem mowil ze mogla sie membrana uszkodzic (w srodku mebrany obudowa mogla peknac)
Ale podlaczylem teraz POPRAWNIE i kapie fajnie. Nie wiem ile nakapie przez godzine (na dzis wystarczy wrazen) ale lepiej kapie niez wzczeniej.
Tylko wiencej wody idzie w scieki bo az woda "pucuje" z weza (duzo leci i szybko;/)
Boje sie az to puscic bo cala wody ze studni mi wypompuje (tak ucieka woda) jurto podam ile mam czystej wody)
Ale podlaczylem teraz POPRAWNIE i kapie fajnie. Nie wiem ile nakapie przez godzine (na dzis wystarczy wrazen) ale lepiej kapie niez wzczeniej.
Tylko wiencej wody idzie w scieki bo az woda "pucuje" z weza (duzo leci i szybko;/)
Boje sie az to puscic bo cala wody ze studni mi wypompuje (tak ucieka woda) jurto podam ile mam czystej wody)

Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 23:13 przez F@rmer, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj prubowalem ponownie moze sie cos odmienilo a tu nic czystej wody nie ma!! ani kszty za to brudna woda leci dobrym srumieniem.
Mam zamiar wyslac do sprawdzenia (powiedziano mi ze moge miec za male cisnienie a posiadam 1.6 -2.6 MPa i dlatego nie leci. Albo popsuta obudowe membrany ) sam nie wiem co o tym myslec
poczekamy to zobacze moz bedzie cos z tego.
Mam zamiar wyslac do sprawdzenia (powiedziano mi ze moge miec za male cisnienie a posiadam 1.6 -2.6 MPa i dlatego nie leci. Albo popsuta obudowe membrany ) sam nie wiem co o tym myslec

-
- nowicjusz
To może w końcu wyjaśnij gdzie podpiąłeś ogranicznik, bo ja uważam, że właśnie powinien być na wężu do ścieków!
I tam podpiołem

Wszystko to co "wyszlo" z Osmoza wynikalo z tego ze bylo male cisnienie (min 1,6 max 2.6MPa) i woda nie leciala tak jak powinna.
Potem tak kombinowalem, przekladalem (bo moglem zle podlaczyc)

- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
No to rzeczywiście nie leci ci zbyt mocno. Ja mam na godzinę 7,5 litra czystej. Ile jest brudnej nie mierzę. U mnie metr sześcienny wody kosztuje 5,50 zł i myślę, że około 700 litrów idzie do ścieku a może i trochę więcej. Obiło mi się kiedyś coś o uszy, że ktoś podłączał pod filtr osmotyczny Karcher i wodę miał bardzo szybko. Nie wiem tylko czy równie szybko nie musiał wymieniać membrany
.

- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Panowie dzisiaj rozmawiałem z importerem na temat mojej osmozy , która chodziła zaledwie tydzień. Okazało się ,że jest zapchana , opyłkami węgla i innego świństwa , reklamacja nie będzie uwzględniona. Pytam w takim przypadku co jaki czas powinienem wymieniać prefiltry , okazuje się ,że jak woda przeleci przez w ilości około 8000 litrów. Czyli jeśli odpadu mamy 8 litrów na godzinę czystej przefiltrowanej wody 12 litrów to prefiltry powinniśmy wymieniać średnio co 14 dni. Jest to oczywiście w przypadku gdy osmoza chodzi 24 na dobę.
Dlatego mam do was pytanie , jak często podmieniacie prefiltry , czy ktoś z was stosuje się do zaleceń producenta , i w końcu jakie macie odpady z ro ile litrów.
Dlatego mam do was pytanie , jak często podmieniacie prefiltry , czy ktoś z was stosuje się do zaleceń producenta , i w końcu jakie macie odpady z ro ile litrów.