PASOŻYTY!!! BŁAGAM POMÓŻCIE!!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Kontaktowanie:
PASOŻYTY!!! BŁAGAM POMÓŻCIE!!!
Witam moje paletki mają popularną chorobę zaatakowaną przez pasożyty(chyba wiciowców),niestety złożyłem hodowle bez żadnych informacji o tych rybach na jesieni '06r,karmione byly sercem,wszystko było OK ale postanowilem zmienić pokarm tuż przed nowym rokiem na granulat z TETRY.Niestety ryby nie chciały łykać:-/ ,po 3dniach glodówki,wrócilem do serca-niestety jedna z red turkus nie chce nic jeść!!!Od tamtej pory czasami coś dziubnie ale w bardzo malych ilościach,oprucz tego wydzielają odchody białe lub pół przezroczyste.Zastosowałem kąpile w CAPIFOSIE firmy "ZOOLEK",ale nie widze poprawy!BŁAGAM POMÓZCIE,nie mam czasu aby czytać na forum więc prosze o maile pod adres damianw50@interia.pl
Z góry dziękuje i licze na waszą pomoc
pozdr
Z góry dziękuje i licze na waszą pomoc
pozdr
ja sobie pozwole troche uporządkować
Akwarium 120L w nim 6 paletek przesadziłeś z obsadą jak na ten litraż.
PH 7.5 za wysokie spróbuj osiągnąć poniżej 7 chociaż te 7.
3 szt. Red Turkus
1 szt. Czerwona pewnie Marlboro?
1 szt. Pigeon
1. Melon
+ rybki denne i neony.
Wiec kolego przy takej obsadzie i tak małym litrażu. Najpierw podaj mi NO3 oraz NO2 temperature wody. Oraz ilość podmienianej wody. Jak dałeś lek nie wiedząc na co i po co to nie było dobre posuniecie. Napisz mi Ile wody i na jaką podmianiasz oraz azotyny i azotany
Akwarium 120L w nim 6 paletek przesadziłeś z obsadą jak na ten litraż.
PH 7.5 za wysokie spróbuj osiągnąć poniżej 7 chociaż te 7.
3 szt. Red Turkus
1 szt. Czerwona pewnie Marlboro?
1 szt. Pigeon
1. Melon
+ rybki denne i neony.
Wiec kolego przy takej obsadzie i tak małym litrażu. Najpierw podaj mi NO3 oraz NO2 temperature wody. Oraz ilość podmienianej wody. Jak dałeś lek nie wiedząc na co i po co to nie było dobre posuniecie. Napisz mi Ile wody i na jaką podmianiasz oraz azotyny i azotany
Jeśli tak będziesz mi podawał dane to do niczego nie dojdziemy.woda jest świerza
Leczenia na co? Rak? Grypa? Robaki? Czy pewnie tysiace innych możliwości? Po czym zrobiłeś diagnoze?przełozone były do akwa mniejszego na czas leczenia
Jeśli nie wiesz jakie masz azotany i azotyny przy dośc licznej obsadzie to ja bym został przy tym, że płochliwość to przyczyna wody.niestety nie mam testów na azotyny i azotany
Ile tej wody i jaka ta woda?ogólnie wode podmieniam co 7dni
-
- junior
- Kontaktowanie:
ok ryby obecnie są w akwa do leczenia(woda ma kilka dni) przed leczeniem ryby były w ogólnym gdzie woda była podmieniana co tydzień,
w akwa do leczenia zastosowałem środek zooleku Capiofos działający zabójco na nicienie,przywry,tasiemce i inne robale,a ogólnie ilość wody podmienianej wynosii 1/3stanu w akwa
w akwa do leczenia zastosowałem środek zooleku Capiofos działający zabójco na nicienie,przywry,tasiemce i inne robale,a ogólnie ilość wody podmienianej wynosii 1/3stanu w akwa
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Uzupełnij profil. Może ktoś z użytkowników forum mieszka w pobliżu i ma mikroskop, to mógłbyc podrzucić kupki do zbadania i postawienia diagnozy. A przy okazjii sprawdził parametry wody. Choć testy na NO2 i NO3 powinieneś mieć i sprawdzac te parametry przynajmniej raz w tygodniu.
Jeśli mieszkasz w Krakowie to chętnie slużę pomocą
Basia Gajowa
Jeśli mieszkasz w Krakowie to chętnie slużę pomocą
Basia Gajowa
Widzisz bez parametrów wody to będzie bardzo ciężko. Dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania staram Ci się pomóc, ale bez wiedzy na temat Twojego akwarium to jak wróżenie z fusów. Jaki wiek ryb i wielkosć jaka temperatura. Kup sobie testy na NO3 Zoolek koszta 20zł a jak ci powiem jak przy ich użyciu zbadać czy masz NO2.sandrock pisze:ok ryby obecnie są w akwa do leczenia(woda ma kilka dni) przed leczeniem ryby były w ogólnym gdzie woda była podmieniana co tydzień,
1/3 wiec pewnie z 60L w całe akwarium wody wchodzi nie wiecej niż 200l.
Moja rade nie wiesz z czym walczysz nie walcz a prowadź obserwacje wroga. Ja teraz radze węgiel w filtr podmiana 50% wody o NO3 nie przekraczającym 5 mg/l i PH najlepiej poniżej 7. Może dasz jakieś foto akwarium i ryb?
Jeśli jesteś z okolic Kielc też służe pomocą w tej sprawie.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Sandrock piszesz że rybki są płochliwe i że mają ciemne ubarwienie ,przestały jeść ,podejżewam heksamitoze ,postaraj się poprawić parametry wody ,po pierwsze obniż ph lepiej dla rybek jak by było 6 a nie 7,5 następnie ustaw temper. do 32 stop. podaj metronidazol do wody myślę że wystarczy 2 gra.na 100 l wody ale dobrze by było żebys próbował karmić ryby pokarmem nasączonym metronidazolem, napisałes że nie chcą jeśc granulatu kup Tubifex napewno zechcą go jeść i nasączaj metronidazolem i raz dzięnnie podawaj dla rybek i tak przez kilka dni
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
czarjan2 pisze:Sandrock piszesz że rybki są płochliwe i że mają ciemne ubarwienie ,przestały jeść ,podejżewam heksamitoze ,postaraj się poprawić parametry wody ,po pierwsze obniż ph lepiej dla rybek jak by było 6 a nie 7,5 następnie ustaw temper. do 32 stop. podaj metronidazol do wody myślę że wystarczy 2 gra.na 100 l wody ale dobrze by było żebys próbował karmić ryby pokarmem nasączonym metronidazolem, napisałes że nie chcą jeśc granulatu kup Tubifex napewno zechcą go jeść i nasączaj metronidazolem i raz dzięnnie podawaj dla rybek i tak przez kilka dni
Wartość diagnostyczną ma wiadomość że odchody ryb są białe i galaretowate. To że ryby przestały jeść i pociemniały, oznacza tylko że się źle czują.
Temperatura 36 st C na tydzień wystarczy. Metronidazol nie jest potrzebny, ale jak już zechcesz nim leczyć to konieczne jest stale stężenie leku a co się z tym wiąże brak oświetlenia, zbiornik higieniczny, i stałe uzupełnianie. I tak nie ma pewności że to są wiciowce, jednak skłaniałbym się ku temu że jednak są.
Co do tubifeksu to nawet jeżeli metronidazol zmniejszy zagrożenie pasożytnicze wynikające z karmienia nim ryb, to i tak ma on w sobie tyle związków toksycznych że dałbym sobie z nim spokój. Oczywiście mowa o naszym polskim tubifeksie.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Czarjan zaleca podawanie tubifexu razem z metroniodazolem dlatego, że ryby bardzo chętnie go jedzą i dlatego ta kuracja napewno będzie dużo skuteczniejsza od dodawania metronizadolu w innym pokarmie. Uważam, że Czarjan ma dużo więcej doświadczenia niż Michał i Kamil razem wzięci. Należy jeszcze pamiętać, żeby bardzo dobrze rozpuścić metronidazol bo z tym nie jest tak łatwo.