U nas we wsi nazywają to jakoś inaczej, chyba głupota czy coś takiego.rafdisc pisze: -Boguś ten filtr kupiłeś??????Ty to jesteś fantasta -ale to ze skąpstwa .
Lampa UV z diody UV
- DISPAR
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Dla mnie też się już nie otwiera
. W skrócie opiszę, że było tam napisane, że w diodzie Led jest tyle promieni UV ,,co kot napłakał" a najlepsze promieniowanie ultrafioletowe ma świetlówka. Przy połowach motyli nocnych nie ruszam się w teren bez świetlówki UV, ale kiedyś eksperymentowałem też z żarówką UV - powiem tylko tyle, że wyrzuciłem ja na śmieci bo efekty były bardzo słabe. Jest w tej chwili kilka żródeł światła ,,udające" promieniowanie UV ale bardziej zbliżone do nadfioletowego lub niebieskiego niż ultrafioletowego.
Boguś ja też ten filtr kupiłam
Ponieważ mój mechaniczny dość hałasował, postanowiłam się rozglądnąć za czymś nowym
i padło na ten filterk.
Na UV się nie nam. Z filterka jestem zadowolonna
Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale, przed kupnem tego filtra moje rybki od czasu do czasu trzepotaly płetwami. Odkąd mam ten filtr "0" trzepotania.
Para mi sie regularnie trze i tylko 1 max 2 ziarenka bieleją. Nie wiem czy to zasługa filtra, ale jak na laika przystało jemu ją przypisuję.
Pozdrawiam
Ponieważ mój mechaniczny dość hałasował, postanowiłam się rozglądnąć za czymś nowym
Na UV się nie nam. Z filterka jestem zadowolonna
Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale, przed kupnem tego filtra moje rybki od czasu do czasu trzepotaly płetwami. Odkąd mam ten filtr "0" trzepotania.
Para mi sie regularnie trze i tylko 1 max 2 ziarenka bieleją. Nie wiem czy to zasługa filtra, ale jak na laika przystało jemu ją przypisuję.
Pozdrawiam
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Mam prośbę do Bogdana - niech przez te diody przpuści żywe drożdze a później wiadomo ............. trochę historii no tej jak Jagiełło dwa miecze . ( ważny jest rok zmieniony na proporcje )
Poczekamy i po promilach stwierdzimy czy jesteśmy na fali ( tej 280 ) czy czy raczej na innej .
Moim zdaniem łatwiej te 400 gram się w procenty zamieni niż dioda oświeci drożdza że ten nygusem zostanie .
Poczekamy i po promilach stwierdzimy czy jesteśmy na fali ( tej 280 ) czy czy raczej na innej .
Moim zdaniem łatwiej te 400 gram się w procenty zamieni niż dioda oświeci drożdza że ten nygusem zostanie .
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Wykonałem następujący test.
10 dkg drożdży bardzo dokładnie rozpuściłem w 1,5 l wody.
Odlałem z tego ¾ szklanki a do pozostałej części włożyłem głowice filtra i całość była filtrowana przez 5 minut.
Następnie odlałem tyle samo filtrowanego roztworu do drugiej szklanki i dodałem do każdej 4 łyżeczki cukru.
Po około pół godziny można było zauważyć wyraźną fermentację w obu szklankach.
10 dkg drożdży bardzo dokładnie rozpuściłem w 1,5 l wody.
Odlałem z tego ¾ szklanki a do pozostałej części włożyłem głowice filtra i całość była filtrowana przez 5 minut.
Następnie odlałem tyle samo filtrowanego roztworu do drugiej szklanki i dodałem do każdej 4 łyżeczki cukru.
Po około pół godziny można było zauważyć wyraźną fermentację w obu szklankach.
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
czyli sprawa jasna - UV-ka diodowa działa
. Może nie tak jak obiecuje producent ale Bogdanowi kamień z serca spadł . Nie musi jej gasić aby pragnienie ugasić
Zwiększ ilość cukru i stanie się jak obiecał producent - nastąpi zmiana fali
żona zacznie nadawać na zupełnie innej fali kiedy będziesz kończył eksperyment .