Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
A to się zdziwiłemCzy baniak jest mocno porośnięty zielskiem? Mają miejsce do pływania? Czasem przyczyną jest zbyt duża ilość schowków i przerośnięty zielskiem baniak.
No to wpusć tam 10 maluszków 6/7cm i zobaczymy czy nie będą się chowały i płoszyć.Co do nadmiaru roślin w akwarium w moim przypadku ta teoria się nie sprawdza. Posiadam akwarium "mocno roślinne".
Jednym słowem obniżyłeś PH, TWW i TWO, czyli poprawiłeś parametry wody, w pełni się zgadzam to poprawia samopoczucie wszystkich ryb.u mnie paletki zaczęły być mniej płochliwe jak zacząłem stosować wodę z filtra RO, do tego momentu chowały się za korzeniem na mój widok i innych osób podchodzących do akwarium
Racja, pełna zgoda!KAŻDY ZBIORNIK JEST INNY i nie ma do końca jednej sprawdzonej metody
Mam wpuszczone trzy maluszki 4 cm wraz z dorosłymi. I co o tym sądzić, że nie są płochliwe?_TOM_ pisze: No to wpusć tam 10 maluszków 6/7cm i zobaczymy czy nie będą się chowały i płoszyć.
Żadne dolewki RO mogą nie pomóc.
Pewnie piszesz o dorosłych dyskach, a akwarium porastało i zarastało zielem już z nimi w środku, dawno przyzwyczajonymi i oswojonymi.
Konkretnie obniżyłem TWW i TWO. PH Pozostaje bez zmian._TOM_ pisze:Jednym słowem obniżyłeś PH, TWW i TWO, czyli poprawiłeś parametry wody, w pełni się zgadzam to poprawia samopoczucie wszystkich ryb.
_TOM_ chyba trochę źle odczytałeś moje intencje w tym poście?_TOM_ pisze:Racja, pełna zgoda!
Ale to nie zaczy, żeby pytającym i proszącym o pomoc ,odpowiedzeć:
Sorry, Twój zbiornik jest inny od mojego, sam sobie wypracuj swoje metody ... w Twoim mogą się sprawdzić kompletnie inne sposoby i metody niż w moim, radź sobie sam.
To nie pomoc, jakiej oczekuje zakładający wątek ...
Jestem na TAKpotem stosuję niektóre propozycje u siebie, jedne dobrze sprawdzają się i u mnie, a inne to kompletna klapa, bo każde akwarium jest trochę inne .
Trochę inaczej, ale pisałem mniej więcej to samo już na początku wątku.poczytaj kilka wątków na tym forum i po koleji wykluczaj każdą z możliwości, aż znajdziesz swoją przyczynę.
To najmilej się czyta, miłe zakończenie sprawy.Dzięki bardzo za pomoc i porady, zastosowałem się do Waszych wskazówek, zrobiłem tak jak napisaliście
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości