kawałek Rio Orinoco

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

tytko
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: tytko » 13 sty 2007, 21:36

Przepraszam Cię pomyliłem gibbicepsy

tytko
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: tytko » 13 sty 2007, 21:38

Zasugerowałem się 2 członem nazwy gibbiceps , przepraszam

Raffy
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Raffy » 13 sty 2007, 21:51

Witam :)

Akwarium bardzo pięknie się prezentuje, na pewno b. dobrze wychodzi to rybom. Tak własnie wyobrazam sobie amazonkę z dyskowcami :) osobiście dałbym więcej gałęzi, żeby nadać baniakowi mroczność i jeszcze szyszki, żeby woda była ponownie charakterystycznie czerwonawa :) No i bym ciut zwiększył nieco liczbę dysków ;) Ale twoja sprawa :D

W każdym razie powodzenia i bedę na bieżąco śledził co piszczy w twoim kawałku Rio Orinoco :)

lukaszx6
senior
senior
Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 25 sty 2007, 16:33

Nowe fotki

Obrazek

Tutaj widać dicrossus filamentosus,nie ma między nimi,a dyskami żadnych sporów :wink:

Obrazek

Widok ogólny na zbiornik

Obrazek

Parka Nannostomus eques?

lukaszx6
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 25 sty 2007, 16:50

Obrazek

Patelniaki :)

Z neonami czerwonymi

Obrazek

Obrazek

Nieco lepszy widok ogólny

Tyle na dzień dzisiejszy..Woda straciła barwę czerwoną,szyszki się skończyły,trzeba iść do lasu :wink: Dalsze losy tego zbiorniczka to niespodzianka..Napewno będzie Rio Orinoco :) !...

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 25 sty 2007, 19:45

lukaszx6 pisze:Akwarium istnieje miesiąc czasu,wodę podmieniam w ilości 5-15L tygodniowo+dolewki wyparowanej.

NO3 nie mierzyłem od czasu założenia zbiornika.Wnioskuję,że nie jest zbyt wysokie,ponieważ ryby rosną zdrowo,są zadowolone ze swojej natury,gapią się na gosci więc wszystko powinno być ok.W sobotę zrobię podmianę 10L wody destylowanej,będę ją lał co tydzień po podmianie do czasu gdy uzbieram kasę na filtr RO.

Przy takich podmianach czyli żadnych to juz wiem czemu te paletki przez rok czasu urosły niewiele. Wszyscy zachwalają. Ale ja się przyczepie. Roczna ryba swój rozmiar powinna mieć. Twoje urosły mało za to im się wyostrzył wzór co także świadczy o wieku. Ale skoro 5 litrów tygodniowo podmiana to nie mam pytań. Akwarium moim zdaniem za puste Wrzuciłbym lotosika albo rozłożysty korzeń, a tak to naśmiecone szyszkami, które sie rozpadają skorupa kokosa i tyle.

Nie masz roslin podmieniasz 5L tygodniowo NO3 nie mierzysz i ryby jakie są takie są, ale małe jest piękne jednak ja wole wielkie dyski, a drobne kobietki.

Dużo bardziej podobało mi sie Twoja pierwsza kompozycja była ciekawa i taka "inna", a to to piach i śmieci na dnie.

Ryby też w porównaniu do tych dysków co miałeś kiedyś to te sa kiepskie.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 25 sty 2007, 20:46

Łukasz - po szyszki to idż nad Narew a nie do lasu bo jak czasami przejeżdżam przez Łomżę do nad brzegami Narwi rośnie sporo olchy. Jak już zdobędziesz nowe korzenie to to akwarium znów będzie świetne. Kokosy na dzień dzisiejszy trochę nie pasują ale przecież pielęgniczki muszą się gdzieś chować. Odmianę barwą paletek do tego akwarium dobrałeś bardzo dobrze bo tutaj pasują tylko ryby z pręgami na ciele. Czy rzeczywiście mają już rok ? Są ładne a wyostrzenie wzoru w u nich świadczy o nastroju w danej chwili a nie wieku. Pierwsze moje paletki to 10szt. niebieskich turkusów i wiem coś o tym. Nawet w tej chwili mam jedną która często zadziwia mnie zmianami barw. Jeśli tylko zdobędziesz korzenie podobne do tych gałęzi które pokazałeś w 1 poście i ułożysz je podobnie to to akwarium będzie piękne. Rośliny tu nie bardzo pasują tylko więcej liści na dnie.
P.S. Kamil - czy Ty masz ostatnio jakieś ,,gorsze" dni. :D

jucha
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jucha » 25 sty 2007, 20:54

zelik pisze: Przy takich podmianach czyli żadnych to juz wiem czemu te paletki przez rok czasu urosły niewiele. Wszyscy zachwalają. Ale ja się przyczepie. Roczna ryba swój rozmiar powinna mieć.

Ryby też w porównaniu do tych dysków co miałeś kiedyś to te sa kiepskie.
Coś Ci się pokręciło to akwa ma obecnie 4 miesiące. Chyba że nie umiem liczyć? I widzę że dyski trochę ruszyły do przodu.

Mnie sie osobiście nie podoba, ale akwa nie jest moje więc najwazniejsze aby podobalao się wlaścicielowi. :)

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 25 sty 2007, 21:00

DISPAR pisze: P.S. Kamil - czy Ty masz ostatnio jakieś ,,gorsze" dni. :D
Nie mam gorszych dni Dispar z Łukaszem się znamy duuużżżżooo czasu. Kiedyś byliśmy moderatorami na pewnym forum. zresztą pewnie się znamy ze 2 lata i te rybki mają rok czasu.

I widzisz ja moge pewnie troche więcej powiedzieć niż Ty. Jak Łukasz będzie chciał to moze pokaże jaki dyski miał wcześniej to zobaczysz jaka była różnica. I tamte tez były turkusami.

A że wizualnie bardzo podobała mi sie pierwsza wersja, a druga nie bardzo bo za pusta to znaczy, że mam gorsze dni? Podobno o gustach się nie dyskutuje. Łukasz od lat szedł w biotop i to jest jego konik i chwała mu za to, że idzie z uporem maniaka. Uważam, ze pierwsze foto w tym temacie przedstawia najlepsze akwarium jakie kiedykolwiek stowrzył Łukasz, a tych różnych zmian pewnie przez ostatnie 2 lata z 10 było prawda Łukasz?

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 25 sty 2007, 21:06

Coś Ci się pokręciło to akwa ma obecnie 4 miesiące. Chyba że nie umiem liczyć? I widzę że dyski trochę ruszyły do przodu.
Zadziwie Cię, ale to że akwarium ma 4 miesiace nie oznacza, ze ryby tyle mają. Szkoda, ze Łukasza nie ma by wyjaśnił sprawe. Akwarium ma 4 miesiace, ale to nowe. Bo te dyski były wcześniej w 160L, a wiem to bo sie znamy od dawna i bardzo duzo fotek Łukasza akwarium widziałem

http://www.cichlid.fora.pl/viewtopic.php?t=107

Tu jest link. Gdzie sam autor pisze że ryby 2 maja 2006 miały 4 miesiace wiec aktualnie mają dokładnie rok.

Łukasz jak masz jeszcze te fotki to pochwal sie co skrywałeś kiedyś za dyski 8)

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 25 sty 2007, 22:06

Twoje urosły mało za to im się wyostrzył wzór co także świadczy o wieku.
I tu bym się z kolegą Zelikiem nie zgodził , miałem kilka razy młode turkusy , zaznaczam z swojego chowu. Po trzech miesiącach ryby dostawały wzór i to bardzo wyraźny , oczywiście nie wszystkie , ale jednak niektóre dostawały. Nie można po wzorze ryby na 100% określić ,że jest starą rybą , to nie jest regóła. To są oczywiście moje spostrzeżenia , ale oparte na moich doświadczeniach.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 25 sty 2007, 22:33

Panowie, ale przecież wam pokazuje nawet link. Przecież ja nie powiedziałem, że jest to reguła. Ale sam Łukasz ma zastrzeżenia co do rozmiaru tych ryb w stosunku do ich wieku. Ja uwazam, że jak na ten wiek powinny być większe.

Dla mnie przykładem jest Janusz Zajonz chyba mam gdzieś fotki jego ryb które były młodsze a duże. Własnie chodzi o to aby podąrzać za najlepszymi takie moje zdanie.

Łukasz wróć do poprzedniej aranżacji była super.

PS. Jak do tej pory nikt nie zwrócił uwagi że podmiana 5-15 litrów na tydzień w akwarium ktore ma tylko mechaniczne filtry i nic poza tym przy objętości zbiornika 300L i sporej obsadzie to za mało. Gdy ja zwróciłem to niby mam "trudne" dni może i mam gorsze dni, ale wiem że takie podmiany to żadne podmiany.

lukaszx6
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 26 sty 2007, 08:53

Kamil masz rację.Dyski mają rok czasu,od jakichś 3 tygodni podmieniam 80L objętości zbiornika i widzę,że''zaczęły'' rosnąć.Co do wzoru mam podobne spostrzeżenia jak Fal,palety mojego znajomego w wieku 4 miesięcy miały intensywne barwy.Staram się je karmić dobrze,dostają ponad 15 rodzajów żarełka.Jak nie wierzysz,że NO3 w moim akwa wynosi między 0,a 5 to zapraszam jak będziesz jechał w podlasie na pomiary. :wink: Tak mi przynajmniej test zooleka wykazuje(dobre,jeszcze pół roku przydatności).Mam nadzieję,że ryby jeszcze odbiją,co do starej aranżacji byłem zmuszony się jej ''pozbyć'',ponieważ gałęzie mi gniły i rybom to się nie podobało.Woda straciła czerwony kolor,a ja nie miałem czasu iść do lasu.Planuję także zacząć karmić moje palety żywym pokarmem,nie dostawały nigdy dotąd owego,może podskoczą dzięki żywcowi.

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 26 sty 2007, 08:59

Tak Łukaszu miały intensywne barwy, ale porównaj sobie wzór z maja 2006 a aktualnie bez porównania.

Planuję także zacząć karmić moje palety żywym pokarmem,nie dostawały nigdy dotąd owego,może podskoczą dzięki żywcowi.
Ja bym nie ryzykował szkoda byłoby stracić ryby. Z żywca to bylbym pewny jedynie do wazonkowca mojej hodowli i żywej artemi reszta "żywca"nie uznaje.

Zablokowany

Wróć do „Galeria”