Moja woda z kranu - proszę o opinię.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Sebastian Czarnecki
- Kontaktowanie:
Moja woda z kranu - proszę o opinię.
Ze względu na to że nie wszystkie parametry wody mierzę w akwa poprosiłem znajomego o dostarczenie mi wyników badań z wodociągów i oto co otrzymałem:
pH = 7,54, mg/l NH4 <0,05, mg/l NO2 <0,01, mg/l NO3 = 2,4,
uS/cm w temp 25oC = 120, mg/l Fe < 0,01, mg/l Mn < 0,025, mg/l Al < 0,02, mg/l Cl < 4,0, Two mg/l CaCO3 = 0,5, mg/l Mg = 3,64, mg/l Ca = 14,4, mg/l P =0,01, mg/l SO4 = 22,4, i jeszcze kilka innych które pominąłem.
Proszę o opinię głównie chodzi mi o twardość ogólną ile to jest w stopniach w których podają testy akwarystyczne. Tww brak nie wykonują - a szkoda. PH w akwa utrzymuje się stale na równym poziomie 6,7 bez zakwaszania, używam wyciągu z torfu ale tylko troszeczkę dla koloru.
pH = 7,54, mg/l NH4 <0,05, mg/l NO2 <0,01, mg/l NO3 = 2,4,
uS/cm w temp 25oC = 120, mg/l Fe < 0,01, mg/l Mn < 0,025, mg/l Al < 0,02, mg/l Cl < 4,0, Two mg/l CaCO3 = 0,5, mg/l Mg = 3,64, mg/l Ca = 14,4, mg/l P =0,01, mg/l SO4 = 22,4, i jeszcze kilka innych które pominąłem.
Proszę o opinię głównie chodzi mi o twardość ogólną ile to jest w stopniach w których podają testy akwarystyczne. Tww brak nie wykonują - a szkoda. PH w akwa utrzymuje się stale na równym poziomie 6,7 bez zakwaszania, używam wyciągu z torfu ale tylko troszeczkę dla koloru.
Ph w miligramach na litr? Przeciez to nie żadna substancja, tylko odczyn. Jak by nie patrzeć za wysoko powinno być 6.5pH = 7,54, mg/l
Tragedia 120mg/l to ta woda się nie nadaje dla jakiego kolwiek życia. Napewno sa to dobre wyniki?NO3 = 2,4,
uS/cm w temp 25oC = 120, mg/l
tlenek siarki 22mg/l? cos mi się wydaje ze jakieś błędy sąSO4 = 22,4
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Dokładnie pisze tak:
azotany mg/l NO3 2,4
przewodność elektryczne uS/cm w temp 25stopniC 120
siarczany mg/l SO4 22,4
I muszę powiedzięć że co dwa tygodnie mam tarło w ogólnym wylęgają się larwy a jak zaczynają pływać to jest ich ostatnia noc
. Więc woda nie może być aż taka straszna.
Woda w akwa jak pisłaem już wyżej mam 6,7 i nie chce być inaczej
.
azotany mg/l NO3 2,4
przewodność elektryczne uS/cm w temp 25stopniC 120
siarczany mg/l SO4 22,4
I muszę powiedzięć że co dwa tygodnie mam tarło w ogólnym wylęgają się larwy a jak zaczynają pływać to jest ich ostatnia noc

Woda w akwa jak pisłaem już wyżej mam 6,7 i nie chce być inaczej

Re: Moja woda z kranu - proszę o opinię.
Super woda, niemal idealna dla dyskow. Nie rozumiem tylko tego powyzej...jakim cudem TwO w przeliczeniu na CaCO3 wynosi 0.5 mg/l, podczas gdy magnezu jest 3.6 a wapnia 14.4 mg/l??? W stopniach niemieckich twoja woda powinna miec twardosc miedzy 2 a 3.jonek pisze:Ze względu na to że nie wszystkie parametry wody mierzę w akwa poprosiłem znajomego o dostarczenie mi wyników badań z wodociągów i oto co otrzymałem: [...]
Two mg/l CaCO3 = 0,5,
mg/l Mg = 3,64,
mg/l Ca = 14,4, mg/l
J-23
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Tak mi się wydawało - w Jastrzębiu Zdroju od jakiegoś czasu mamy wodę z Czech a nie z Goczałkowic i "widać" różniceSuper woda, niemal idealna dla dyskow

Ja też tego nie rozumię i stąd moje pytanie.Nie rozumiem tylko tego powyzej...jakim cudem TwO w przeliczeniu na CaCO3 wynosi 0.5 mg/l, podczas gdy magnezu jest 3.6 a wapnia 14.4 mg/l??? W stopniach niemieckich twoja woda powinna miec twardosc miedzy 2 a 3.
J-23
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jonek piszesz ze Ty pomiar PH masz testem (nie podajesz jakim) z wynikiem 6.7
a badania wodociągów tej samej wody z banika dały rezultat 7.54
To różnica prawie 0.8 wiec spory bład testów (jednego z nich).
Chyba Twój test jest nie najlepszy, albo stary, pomyśl nad jego zmianą.
A jeśli parametry masz stałe, bez skoków, ryby się trą i masz larwy, nie są płochliwe, mają apetyt i nie chorują to rybom jest dobrze w tej wodzie i nic nie zmieniaj.
W PH powyżej 7 też da się dyski trzymać i to z sukcesem.
Jedyne co by mnie trapiło przez chwilkę, to różnice w tym co sam mierzysz, a w tym co wyszło z labolatorium. Ale tylko przez chwilkę ...
A jeśli parametry masz stałe, bez skoków, ryby się trą i masz larwy, nie są płochliwe, mają apetyt i nie chorują to rybom jest dobrze w tej wodzie i nic nie zmieniaj.
W PH powyżej 7 też da się dyski trzymać i to z sukcesem.
Jedyne co by mnie trapiło przez chwilkę, to różnice w tym co sam mierzysz, a w tym co wyszło z labolatorium. Ale tylko przez chwilkę ...
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
.Jonek piszesz ze Ty pomiar PH masz testem (nie podajesz jakim) z wynikiem 6.7
_TOM_ nie zrozumiałeś mnie woda w akwarium ma 6,7 a nie w kranie. Pomiar wody z kranu pokazuje prawdę

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
No chyba zrozumiałem dobrze. Sam napisałeś o pomiarze wody z akwa ... przez wodociągi.Ze względu na to że nie wszystkie parametry wody mierzę w akwa poprosiłem znajomego o dostarczenie mi wyników badań z wodociągów i oto co otrzymałem
Skoro do pomiaru dałeś wodę z kranu, to może znasz teraz dużo parametrów kranówki, ale nadal nie wiesz co masz w baniaku ... a tam woda ulega zmianie parametrów nie tylko obniżając PH ...