Nowe akwarium-przygotowania od strony technicznej...

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Roberto
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Roberto » 26 sty 2007, 11:40

napisz czy udało się już zrobić oświetlenie ( chodzi mi o pomysł z symulacją świtu i zmierzchu )

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 26 sty 2007, 14:48

Projekt i samo urządzenie jest już gotowe.Czekamy na wypuszczenie na rynek przez firme EMC stateczników elektronicznych ściemnialnych.Są niezbędne bo na innych nie będzie działać.
W EMC poinformowano nas że owe stateczniki już są w fazie wprowadzania na rynek.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 26 sty 2007, 20:50

Czemu czekasz przeciez philips i osram dawno już takie mają.

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 27 sty 2007, 15:48

Wiadomo cena :shock:

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 27 sty 2007, 16:22

rafdisc pisze:Czemu czekasz przeciez philips i osram dawno już takie mają.
Jesteś pewny że są to stateczniki ściemnialne?? Pytam bo w EMC dawali sobie głowę odciąć że tylko oni mają tą technologie i innych stateczników ściemnialnych na rynku na pewno nie ma...

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 27 sty 2007, 17:43

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 27 sty 2007, 18:01

Hmm... 1-10V odpada.Co do reszty to myślę że kolega loccutus się wypowie.To dla niego chleb powszedni... :D
Ostatnio zmieniony 05 lut 2007, 10:19 przez vega1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 31 sty 2007, 17:17

hehe nie samym chlebem żyje człowiek :)

1-10 - bardzo proste, wygodne i efektowne sterowanie, stosunkowo tanie stateczniki, bardzo dobre rezultaty - niestety Sławek jest nieprzekonany;) i nie chce 1-10 z czym nie mogłem się pogodzić, ale jego decyzja została uszanowana.

A wybór padł na jedyne stateczniki jakie znam z technologią FlexDigit umożliwiającą sterowanie nimi przy pomocy najzwyklejszego ściemniacza (jak do żarówek tradycyjnych). Taki też został skonstruowany układ na mikroprocesorze - sterujący kątem zapłonu triaka w funkcji jasności sterowanych przez statecznik EMC - świetlówek. Układ umożliwia zaprogramowanie godziny wschodu i zachodu "słońca", o zaprogramowanym czasie rozjaśnia lampe od zera do max, świeci do zadanej godziny "zachodu" i wygasza do zera. W prototypie czas wschodu i zachodu (narastania i opadania jasności) wynosi po około 30 minut.

Niestety nie ma jeszcze ich (stateczników) w sprzedaży.

Pozostałe linki to stateczniki z technologią Philipsa DALI oraz "touch&dim". O ile te drugie domniemywam że są algorytmem sterowania zbliżone do technologii "Switch" firmy EMC, to nie nadają się do akwarium z uwagi na sposób regulacji natężenia (nie da się zrobić płynnego rozjaśniania lub ściemniania). Ale pewności nie mam bo nie dotarłem do źródeł algorytmu :(

DALI natomiast .. hmmm... albo algorytm użyty do tej technologii jest utajniony, albo ja nie umiem po sieci szukać - niestety też nie mam żadnych źródeł opisujących ten algorytm, zatem nie mogę skonstruować modułu który z takimi statecznikami "pogada". Ponoć ProfiluxII może/będzie mógł sterować DALI, ale skąd wzięli chłopaki algorytm - pojęcia nie mam.

Technologia na którą się zdecydował Sławek, jest o tyle fajna, że można ją wykorzystać do sterowania halogenem na 12 lub 230V a także zwykłymi żarówkami - zamiast statecznika firmy EMC....

Odpowiedz

Wróć do „Technika”