Tremazol
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Tremazol
Witam !!
Moneol czy Tremazol firmy SERA , czym roznia sie te dwa preparaty ?
Czy to moze Moneol pod nowa nazwa ?
A moze Tremazol jest na bazie Moneol ?
Jezeli ktos juz probowal tego preparatu ( Tremazol ) , napiszcie czy mozna
go stosowac w akwarium ogolnym , czy raczej osobno tak jak Moneol ?
Jestem tez ciekaw czy jest tak skuteczny jak Moneol .
Pozdrawiam !!!
Moneol czy Tremazol firmy SERA , czym roznia sie te dwa preparaty ?
Czy to moze Moneol pod nowa nazwa ?
A moze Tremazol jest na bazie Moneol ?
Jezeli ktos juz probowal tego preparatu ( Tremazol ) , napiszcie czy mozna
go stosowac w akwarium ogolnym , czy raczej osobno tak jak Moneol ?
Jestem tez ciekaw czy jest tak skuteczny jak Moneol .
Pozdrawiam !!!
Witam !!
Dzisiaj zakonczylem kuracje z Tremazol i musze stwierdzic ze ten preparat jest moim zdaniem bardzo bezpieczny, powtarzam moim zdaniem , nie wiem jaka moze byc reakcja w innych warunkach !!!!!!!
Temperatura wody – 30°C
Ph – 6,5
Kh – 2
Gh – 5
Napowietrzanie 24h/24h
Kuracje prowadzilem w osobnym akwa 85L.
Pierwszy dzien : 6ml po 3 godzinach dodatkowo 3ml .
Po 6 godzinach wymiana wody 80%
Po 6 dniach powtorzylem kuracje :
I znowu 6 ml , po 3 godzinach dodatkowo 3 ml .
Po nastepnych 2 godzinach nastepne 6 ml .
Po 7 godzinach przeprowadzilem rybcie do glownego akwa.
Kuracje znosily bardzo dobrze , z wielkim apetytem jadly wszystko co im podalem na stol.
Powtorzylem 6-tego dnia gdyz stwierdzilem ze sie obcieraja o przedmioty , co by wskazywalo na to ,ze wykluly sie nowe robale !!!
Wedlug producenta tego leku , kuracje powinno sie powtorzyc po 7 dniach .
Dawka 1ml na 15 litrow wody.
Jak widzicie podalem o wiele wieksza dawke jak podaje producent.
Oczywiscie bylem swiadomy tego ze ryzykuje , caly czas obserwowalem rybcie, woda byla przygotowana na szybka wymiane .
Ryby w tym czasie zachowywaly sie bardzo spokojnie , nie zmienily barwy , lecz widzialem ze czuja lekkie zagrozenie , zbily sie w ciasne stadko , plywaly razem , to wygladalo tak jakby jedna wielka ryba poruszala sie bardzo wolno . Jak juz pisalem apetyt im dopisywal ,jak tylko cos wrzucilem od razu robily papu .
O tym czy kuracja byla skuteczna napisze nastepnym razem , musze jakis czas odczekac ,
Nie wiem czy zostaly jeszcze jakies jajeczka w skrzelach , a czasu inkubacji tez nie mozna dokladnie okreslic , to jest uzalerznione warunkami jakie panuja w akwa .
Pozdrawiam !!!!
Dzisiaj zakonczylem kuracje z Tremazol i musze stwierdzic ze ten preparat jest moim zdaniem bardzo bezpieczny, powtarzam moim zdaniem , nie wiem jaka moze byc reakcja w innych warunkach !!!!!!!
Temperatura wody – 30°C
Ph – 6,5
Kh – 2
Gh – 5
Napowietrzanie 24h/24h
Kuracje prowadzilem w osobnym akwa 85L.
Pierwszy dzien : 6ml po 3 godzinach dodatkowo 3ml .
Po 6 godzinach wymiana wody 80%
Po 6 dniach powtorzylem kuracje :
I znowu 6 ml , po 3 godzinach dodatkowo 3 ml .
Po nastepnych 2 godzinach nastepne 6 ml .
Po 7 godzinach przeprowadzilem rybcie do glownego akwa.
Kuracje znosily bardzo dobrze , z wielkim apetytem jadly wszystko co im podalem na stol.
Powtorzylem 6-tego dnia gdyz stwierdzilem ze sie obcieraja o przedmioty , co by wskazywalo na to ,ze wykluly sie nowe robale !!!
Wedlug producenta tego leku , kuracje powinno sie powtorzyc po 7 dniach .
Dawka 1ml na 15 litrow wody.
Jak widzicie podalem o wiele wieksza dawke jak podaje producent.
Oczywiscie bylem swiadomy tego ze ryzykuje , caly czas obserwowalem rybcie, woda byla przygotowana na szybka wymiane .
Ryby w tym czasie zachowywaly sie bardzo spokojnie , nie zmienily barwy , lecz widzialem ze czuja lekkie zagrozenie , zbily sie w ciasne stadko , plywaly razem , to wygladalo tak jakby jedna wielka ryba poruszala sie bardzo wolno . Jak juz pisalem apetyt im dopisywal ,jak tylko cos wrzucilem od razu robily papu .
O tym czy kuracja byla skuteczna napisze nastepnym razem , musze jakis czas odczekac ,
Nie wiem czy zostaly jeszcze jakies jajeczka w skrzelach , a czasu inkubacji tez nie mozna dokladnie okreslic , to jest uzalerznione warunkami jakie panuja w akwa .
Pozdrawiam !!!!
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
dlatego rozwiazaniem jest przeprowadzenie 3cyklu leczenia,ale juz w normalnej dawce.Eddie pisze:
Pozdrawiam !!!!
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Mam dość nikłe doświadczenie w paletkach i nie chciałbym palnąć głupoty, więc pozwól, że nie będę rozwijał - są bardziej kompetentni ode mnie w kwestii paletek
.
Mogę tylko napisać, że przekonałem się o tym "na skórze własnych ryb"
. Proces leczenia nie kończy się po prostu z chwilą zakończenia ostatniej kąpieli, a trochę później. Dlatego twierdzę, że i po trzeciej kąpieli Twoje ryby mogą się ocierać, ale to nie musi oznaczać że "nie wyzdrowiały" z tego na co były leczone
.
ps. A jeśli "przepychają" liście roślin, "prostują" amazonki itp. to raczej znak, że szykuje się tarło..
.
pozdr

Mogę tylko napisać, że przekonałem się o tym "na skórze własnych ryb"

ps. A jeśli "przepychają" liście roślin, "prostują" amazonki itp. to raczej znak, że szykuje się tarło..

pozdr
Sluszne stwierdzenie Kuba , lecz nie w moim przypadku , sa jeszcze za mlode, ja tez nie mam wielkiego doswiadczenia .
Moje pierwsze stadko 7 sztuk , zakupilem 11 lat temu , nie jednokrotnie skladaly ikre i dochowaly sie potomstwa , lecz nie trwalo to dlugo , po 2 tygodniach znikaly , zostaly zjadane przez rodzicow lub inne rybki.
Bawilem sie pozniej w rozmnazanie , ale to inny temat.
Po chorobach pasozytow roznego rodzaju , odeszly
Nie mialem prawie zadnego doswiadczenia w leczeniu dyskow,jedynie mi znane metody to sol , temperatura , oraz preparaty na bazie roslinnej.
Dopiero od dwoch lat poglebiam wiedze na temat leczenia roznymi preparatami, lecz to tez w wiekszosci teoretycznie, oraz sledze rynek i pojawiajace sie na nim coraz to nowe preparaty.
Teraz znowu kupilem nowe stadko , tez 7 sztuk
, bo jak raz sie zarazisz paletkami to juz nic Ci nie pomoze , na to nie ma zadnej kuracji
Pozdrawiam !!!
Moje pierwsze stadko 7 sztuk , zakupilem 11 lat temu , nie jednokrotnie skladaly ikre i dochowaly sie potomstwa , lecz nie trwalo to dlugo , po 2 tygodniach znikaly , zostaly zjadane przez rodzicow lub inne rybki.
Bawilem sie pozniej w rozmnazanie , ale to inny temat.
Po chorobach pasozytow roznego rodzaju , odeszly

Dopiero od dwoch lat poglebiam wiedze na temat leczenia roznymi preparatami, lecz to tez w wiekszosci teoretycznie, oraz sledze rynek i pojawiajace sie na nim coraz to nowe preparaty.
Teraz znowu kupilem nowe stadko , tez 7 sztuk

Pozdrawiam !!!
Eddie,
Tremazolem zabijasz tylko formy dorosłe i larwalne przywr. Po leczeniu jaja w podłożu czują się dalej dobrze i wcale nie znaczy, że jak przeprowadzisz drugie, trzecie, itd. leczenie to wszystkie przywry wybijesz. Larwa przywry może nie wykluwać się z jaja nawet spokojnie kilka miesięcy i jak zmienisz warunki, np. świeża woda wyższa temp. to się znowu wyklują.
Najlepiej - ryby leczyć w kwarantannie, żwirek do gara i wygotować, akwa i sprzęty wysterylizować, rośliny (tu nie wiem jak "wyczyścić").
Smoli.
PS
Inaczej wydasz majątek na Tremazol
Tremazolem zabijasz tylko formy dorosłe i larwalne przywr. Po leczeniu jaja w podłożu czują się dalej dobrze i wcale nie znaczy, że jak przeprowadzisz drugie, trzecie, itd. leczenie to wszystkie przywry wybijesz. Larwa przywry może nie wykluwać się z jaja nawet spokojnie kilka miesięcy i jak zmienisz warunki, np. świeża woda wyższa temp. to się znowu wyklują.
Najlepiej - ryby leczyć w kwarantannie, żwirek do gara i wygotować, akwa i sprzęty wysterylizować, rośliny (tu nie wiem jak "wyczyścić").
Smoli.
PS
Inaczej wydasz majątek na Tremazol