Jak długo można przechowywać wodę do podmian?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

Jak długo można przechowywać wodę do podmian?

Post autor: Aleks » 29 sty 2007, 19:11

Witam serdecznie. To co poniżej jest napisane umieściłem wczoraj w innym poście ale chyba zostało niezauważone (a może wydało się nudne i nie warte odpisania). Dlatego ponawiam zapytanie.
Mam prawie 500l akwarium, które stoi wolne i w nim właśnie chciałbym preparować wodę do podmian. Zakupiłem filtr RO (brnie drogąpocztową) i przy jego pomocy chcę tę wodę przygotowywać, jednak 500l wody do podmian wystarczy mi na jakieś 7 tygodni (a może dłużej), a i tak w miarę na bierząco będę uzupełniał. Pytanie moje jest takie: jak długo woda do podmian z różnymi w miarę naturalnymi dodatkami ( wyciągi z kory dębu, torf, liście czy jakieś minerały dodatkowo) może być przetrzymywana w takim zbiorniku, aby utrzymywała właściwości "świeżej" wody. Czy można w tym akwarium zamontować oprócz napowietrzania dodatkowo filtr (zewnętrzny czy wewnętrzny?)? Czy przez ten czas woda zachowuje stałe parametry (wiadomo, że leżący na dnie torf może ją zakwaszać)? Jak wpłynie na nią efekt parowania i jak go można ograniczyć? Będę wdzięczny za pomocne rady. Pozdrawiam. P.S.
Jeżeli jestem mało spostrzegawczy i podobny post już był to proszę o link.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 29 sty 2007, 23:18

My przechowujemy wodę najwyzej 2 dni, ale mamy obecnie 7 zbiorników, więc dłużej nie moze my wody składowac. Nie napisałes jakie duze jest akwarium do którego chcesz tą wodę podmieniać, a to chyba istotna informacja, ile wody potrzebujesz do podmiany.

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 30 sty 2007, 19:04

Świeża woda tak długo w pojęciu akwarystyki będzie świeża aż nieświeża ryba w nią nie zrobi kilka razy kupki . Nie ma okresu kiedy świeża woda zamieni się w starą wodę w przypadku właściwego przechowywania . Jak pokazała praktyka nawet w takiej wodzie może się pojawić glon bo temu do życia potrzeba trochę CO2 i światła . Odpowiedni zbiornik to jak w haśle Wielkiej Orkiestry .
Kiedyś taką wodą zalałem zbiornik i zasypałem torfem i po roku miała wspaniałe parametry i strasznie podobała się rybom . Po dodatku takiej wody zachowywały się przed 23 strasznie nieprzyzwoicie .

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Aleks » 30 sty 2007, 20:16

Basiu, po ostatnich przykrych doświadczeniach z paletami zdecydowałem się na zbiornik higieniczny 240l, 6-7 małych dysków (z dobrego źródła o ile takie znajdę) i jak najlepsze parametry wody i dużo rozmaitego jedzonka. Jeżeli ta próba się nie powiedzie to będzie oznaczało, że nie mam ręki do tych ryb i będę musiał skończyć z tym moim bzikiem. Jak się powiedzie to mam w piwnicy trzeci zbiornik ponad 600l o wym. 60x60x180 i gdy podrosną to im tam przygotuję niespodziankę.
Jak widzisz zbiornik higieniczny 240l to do podmian nie tak wiele, zresztą będzie uzależnione od samopoczucia ryb. A dlaczego chcę mieć 500l gotowej wody, bo nie wiem czy poradzęsobie z przygotowaniem za każdym razem wody o jak najbardziej zbliżonych parametrach, a dodatkowo jest to zaoszczędzenie czasu, którego wciąż mi brak. Wolę obserwować zadowolone rybki niż ciągle bawić sięz wodą.
Czy do mieszanki RO i kranówy (nie chcę kranówy za dużo bo jest u mnie fatalna) dodajecie jakieś specyfiki "nienaturalne", witaminki minerały i czy to takie jakie są w sklepach akwarystycznych?
Dzięki cocoloco za informacje, bo ważne są dla mnie właśnie te, które zostały już doświadczalnie sprawdzone.
Pozdrawiam.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”